Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Ηττα ΣΥΡΙΖΑ σε διπλό crash test


 

«Πιστεύουμε ότι θα δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ψηφίζοντας για τους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλες οι πληροφορίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Κουμουνδούρου δεν κατάφερε να προσελκύσει τον αριθμό των νέων μελών στον οποίο στόχευε.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ανακοινώσει πόσοι ψήφισαν για συνέδρους το τελευταίο τριήμερο, ενώ το γεγονός ότι μετά τη λήξη των νέων εγγραφών ο αριθμός των μελών δεν ξεπέρασε τις 60.000 δείχνει ότι το αντικυβερνητικό κλίμα το οποίο προσπαθεί να δημιουργήσει και να ηγηθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αφορά στην πραγματικότητα.

Ο κ. Τσίπρας είπε το απόγευμα της Παρασκευής στους Αμπελόκηπους όπου ψήφισε ότι χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα ψήφισαν και πως το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι Συνέδριο τομής.

Απογοήτευση

Δεν μπορεί να αποκρύψει ωστόσο ότι η τριήμερη διαδικασία ήταν ένα crash test για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενα crash test διπλό, για τη δυνατότητά του να παρεμβαίνει ως αξιωματική αντιπολίτευση στις εξελίξεις και να διαμορφώνει την ατζέντα σε μία δύσκολη συγκυρία, ίσως την πλέον δύσκολη πριν από τις εκλογές.

Τις τελευταίες ημέρες, όλος ο επικοινωνιακός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ «παλεύει» για να επιβάλει δύο ψέματα. Πρώτον, πέραν του ότι στη Ν.Δ. επικρατεί ηττοπάθεια κ.λπ., ότι με τη φράση της στο Συνέδριο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» «στόχος είναι η σταθερότητα και όχι η αυτοδυναμία» η Ν.Δ. προτείνει στους πολίτες μετεκλογική συνεργασία Ν.Δ – Ελληνικής Λύσης για τη συγκρότηση κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογική συνεργασία με το ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ.

Αλχημείες

Δεύτερον, ότι οι πολίτες απαντούν στις δημοσκοπήσεις πως ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν θα αντιμετώπιζε καλύτερα την ακρίβεια. Εφτασαν οι «αντικειμενικοί» αναλυτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκρίνουν τις απαντήσεις σε δύο διαφορετικά ερωτήματα στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB για να βασίσουν το «συμπέρασμα». Και έτσι λοιπόν, συνδέοντας αυθαίρετα την απάντηση ότι αποτελεσματικά κρίνει τα ως τώρα μέτρα το 19,1% των πολιτών σε συνδυασμό ότι μόλις το 27,8% απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε καλύτερα την ακρίβεια, ο ΣΥΡΙΖΑ «προηγείται» κατά 8,7% της Ν.Δ. στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Το παραπάνω βρίσκεται από χθες σε όλα τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ ως συμπέρασμα που έχουν βγάλει στην Κουμουνδούρου. Το οποίο αποκρύπτει την πραγματικότητα ότι το 64,9% των ερωτηθέντων, περισσότεροι από δύο στους τρεις Ελληνες δηλαδή, απαντοά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα κατάφερνε χειρότερα από τη Ν.Δ. απέναντι στην ακρίβεια.

Fake πολιτικό κλίμα

Στο δρόμο προς το Συνέδριο και την εκλογή του κ. Τσίπρα από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όσα και να είναι αυτά, τέτοιες… λαθροχειρίες της γνώμης των πολιτών με στόχο τη διαμόρφωση ενός fake πολιτικού κλίματος θα υπάρξουν πολλές από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Κουμουνδούρου έχει επιλέξει αυτό το δρόμο ώστε αφενός να… κρύβει την αδυναμία της να κινητοποιήσει έστω και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τα όσα λέει και κάνει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: αποκαλυπτική επ’ αυτού η συνέντευξη του Ηλία Νικολακόπουλου στην «Εποχή») και αφετέρου να κρύβει τον εσωκομματικό πολυκερματισμό για τα δύο βασικά διλήμματα που ταλανίζουν το κόμμα.

Πρώτον, η ψηφοφορία στο Συνέδριο για την απευθείας εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος, ώστε ο κ. Τσίπρας να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ έναντι των οργάνων και των εσωκομματικών του αντιπάλων, αλλά και να εκλεγούν στα όργανα οι δικές του επιλογές, ώστε να αποκτήσει ασφαλείς πλειοψηφίες και να μην έχει την υποχρέωση του διαλόγου και της σύνθεσης των απόψεων για να αποφασίζει.

Δεύτερον, η ψηφοφορία για την πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Τσίπρα και τους προεδρικούς να επιχειρούν να επιβάλουν τη στροφή προς το Κέντρο και τη μεταφορά της έννοιας της Αριστεράς εκτός κάδρου, ώστε να επικρατήσει του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ στη μάχη για την πρωτοκαθεδρία στις δυνάμεις της κεντροαριστεράς.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου