Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Για πρώτη φορά αύξηση στη χρηματοδότηση των Α.Ε.Ι. βάση κριτηρίων

 



Αυξημένη κατά περισσότερα από 13 εκατ. ευρώ είναι η Ετήσια Τακτική Επιχορήγηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, για το 2022, που ξεπερνά τα  105 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, για πρώτη φορά με την απόφαση που υπεγράφη από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, η κατανομή της ετήσιας χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. πραγματοποιείται κατά 80% βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και κατά 20% βάση ποιοτικών κριτηρίων.

Συντελείται έτσι μία πραγματική τομή στη χρηματοδότηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τόσο σε όρους διαφάνειας, δίκαιης κατανομής και αποτελεσματικότητας όσο και σε όρους κινητροδότησης και αριστείας.

Υπενθυμίζεται ότι τα αντικειμενικά κριτήρια βάσει των οποίων κατανέμεται το 80% της τακτικής χρηματοδότησης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον αριθμό Τμημάτων- Σχολών- ενεργών προπτυχιακών φοιτητών, τις απαιτήσεις εργαστηριακού εξοπλισμού, τη γεωγραφική διασπορά, τις λειτουργικές δαπάνες και το προσωπικό.

Το 20% της χρηματοδότησης κατανέμεται με δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων των Α.Ε.Ι., που αφορούν τη βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του Α.Ε.Ι., την αριστεία στην έρευνα και τις επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού, τη διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας, και αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης, τη διεθνοποίηση και την ποιότητα πανεπιστημιακού περιβάλλοντος.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου