Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων σεξουαλικής κακοποίησης και βίας κατά των γυναικών


 

Με στόχο την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της παρενόχλησης και της βίας κατά των γυναικών, η Κυβέρνηση ανέπτυξε σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών και δράσεων. Ανάμεσα στα άλλα: 

Τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα και αυστηροποίησε τις ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Ανάμεσα στα άλλα: Για τον ομαδικό βιασμό προβλέπεται πλέον ως μοναδική ποινή η ισόβια κάθειρξη, ενώ προβλέφθηκε ρητά και ο βιασμός ανηλίκου με ποινή την ισόβια κάθειρξη. Αυξήθηκαν οι ποινές  για την εμπορία ανθρώπων.

Επαναφέρθηκε ως αξιόποινη πράξη η μαστροπεία.

Αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων για  σειρά εγκλημάτων  ανάμεσα στα οποία η ανθρωποκτονία, η εμπορία ανθρώπων και όλα τα  εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Κυρώθηκε η Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιεί σειρά δράσεων:

Λειτουργεί Αυτοτελές Τμήμα στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

Λειτουργεί 43 συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπου οι γυναίκες που δοκιμάζονται βρίσκουν κοινωνική, ψυχολογική, αλλά και νομική υποστήριξη.

Λειτουργεί 19 Ξενώνες Φιλοξενίας όπου βρίσκουν ασφαλή καταφύγια.

Διασφαλίζει σε 24ωρη βάση η πρόσβαση των θυμάτων στην εθνικής εμβέλειας Γραμμή SOS 15900, προκειμένου να ζητούν βοήθεια και να έχουν άμεση πληροφόρηση και οδηγίες αντίδρασης.

Ο ΟΑΕΔ εφαρμόζει ειδικά προγράμματα για να βρίσκουν οι κακοποιημένες γυναίκες εργασιακή στήριξη.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ίδρυσε επιτελικό τμήμα, 6 επιχειρησιακά γραφεία  και 72 Ειδικές Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα, αστυνομικοί εκπαιδεύονται για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιστατικών βίας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υλοποιεί πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.

Το Υπουργείο Αθλητισμού υλοποιεί δράσεις κατά της διαφθοράς, της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στον αθλητισμό.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου