Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Αλεξανδρούπολη η άφιξη της μεγαλύτερης αμερικανικής αποστολής στα Βαλκάνια

 



Ο Τζέφρι Πάιατ θα πάει στην Αλεξανδρούπολη για να υποδεχθεί τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική αποστολή στο πλαίσιο ενίσχυσης της παρουσίας των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr.

Μη δίνοντας σημασία στην «ενόχληση» της Τουρκίας για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Αλεξανδρούπολη, Ελλάδα και ΗΠΑ προχωρούν ακάθεκτες στην υλοποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η εφαρμοστική διευθέτηση της οποίας υπογράφηκε πριν από μερικές ημέρες στην Αθήνα.

Εκτός από την ανάπτυξη δυνάμεων στην ακριτική πόλη, οι Αμερικανικοί συνεχίζουν να αξιοποιούν τις δυνατότητες του λιμανιού της. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιτελείς του Πενταγώνου επέλεξαν την Αλεξανδρούπολη για την υλοποίηση της τακτικής δράσης τους που φέρει την ονομασία «Atlantic Resolve 2021». Ετσι, από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα αποτελέσει τον ευρωπαϊκό κόμβο για την ανανέωση των στελεχών, του εξοπλισμού και της υλικοτεχνικής υποδομής της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ στην ήπειρο!






Υλικό και στρατιώτες στην Αλεξανδρούπολη

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα διακινηθούν περισσότερα από 1.000 οχήματα και 120 ελικόπτερα, τα οποία θα καταφτάσουν από Γερμανία, Κροατία, Βουλγαρία και άλλες χώρες. Στο λιμάνι θα δέσουν τεράστια πλοία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να ξεφορτώσουν υλικό και στρατιώτες και να φορτώσουν οχήματα και ελικόπτερα. Η «Atlantic Resolve» υλοποιείται σχεδόν σε 9μηνη βάση και αφορά την αντικατάσταση στρατιωτών και υλικοτεχνικής υποδομής συγκεκριμένων δομών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Το καλοκαίρι είχε τεθεί και πάλι σε εφαρμογή με βάση την Αλεξανδρούπολη και αφορούσε στα άρματα μάχης της υπερδύναμης στην Ευρώπη.

Τη δράση είχε προαναγγείλει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, όταν μιλώντας στο Viadiplomacy, πριν από 40 μέρες, είχε δηλώσει: «Θα έχουμε μια μεγάλη άφιξη τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη. Θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Βλέπετε ότι κινούμαστε όλο και πιο δυνατά. Εχουμε συγκεντρωθεί εδώ και πολλά χρόνια στην Αλεξανδρούπολη. Εχετε δει την οικονομική και ψυχολογική μεταμόρφωση ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης παρουσίας μας εκεί. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη διαχείριση του λιμανιού, στον τρίτο χρόνο επιτυχίας, εξαιτίας κυρίως της παρουσίας του αμερικανικού στρατού. Είναι σαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανεβάζουμε τον πήχυ όλο και πιο ψηλά».

«Εχουμε ενημερωθεί για την “Atlantic Resolve” και θα παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το evros-news.gr: «Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, τα περισσότερα ελικόπτερα που μετακινήθηκαν έως τώρα μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε μια μόνο επιχείρηση, δηλαδή είτε ήρθαν και έφυγαν προς τη Ρουμανία και αλλού είτε επέστρεψαν και αφού αποσυναρμολογήθηκαν φορτώθηκαν σε πλοία των Αμερικανών, ήταν… 45».

Ο Ταγίπ Ερντογάν και «ο λαός του» θα «αναστατωθούν» ακόμη περισσότερο όταν θα αρχίσουν να καταφθάνουν και οι δυνάμεις των Αμερικανών που θα εγκατασταθούν στο στρατόπεδο «Γιαννούλη», το οποίο είναι ενεργό και φιλοξενεί στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Εχει εύκολη πρόσβαση στο λιμάνι, το αεροδρόμιο και το πεδίο βολής «Αετός». Να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν ήδη το γειτονικό στρατόπεδο «Κανδηλάπτη», όπου έχουν αναπτύξει δυνάμεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Αλεξανδρούπολη αποτέλεσε τη βάση της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης «Defender 21», η οποία πραγματοποιήθηκε την άνοιξη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Τότε, οι Αμερικανοί, οι οποίοι στην ουσία διηύθυναν την άσκηση, επέλεξαν -για προφανείς λόγους- να μη διασχίσουν τα Στενά και να περάσουν από την Κωνσταντινούπολη, αλλά να κάνουν «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί να μεταβούν οδικώς και σιδηροδρομικώς στην επίμαχη περιοχή. Είναι εντυπωσιακό το πώς η Ουάσιγκτον επέλεξε να θέσει εκτός άσκησης την Τουρκία, ακυρώνοντας στην πράξη ένα από τα ισχυρά πλεονεκτήματά της, δηλαδή τον Ελλήσποντο και τα στενά της Κωνσταντινούπολης. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, στο λιμάνι κατέπλευσαν επτά(!) θηριώδη στρατιωτικά μεταγωγικά πλοία μεταφέροντας συνολικά 37.000 στρατιώτες, εκ των οποίων οι 29.000 ήταν από τις ΗΠΑ και οι υπόλοιποι από τις συμμετέχουσες χώρες. Επίσης, μεταφέρθηκαν 20.000 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και κοντέινερ από τις ΗΠΑ, συν άλλα 13.000 που βρίσκονταν ήδη στην Ευρώπη σε αποθήκες.


Πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου