Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Αντιδράσεις για Ελπιδοφόρο μετά την παρουσία του στη φιέστα για το «Σπίτι της Τουρκίας»



Κρίση με έντονες διπλωματικές παρενέργειες στις σχέσεις της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την Ελλάδα και την Κύπρο προκάλεσε η πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου να παραστεί σε φιέστα για τα εγκαίνια του λεγόμενου «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη που οργάνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμμετείχε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του να δώσει το παρών σε μια εκδήλωση, η οποία, εκτός των άλλων συμβολισμών, εμπεριείχε και τη νομιμοποίηση της συμμετοχής του επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο και αυτό ήταν το μεγαλύτερο ατόπημα του Αρχιεπισκόπου.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρισκόταν τις προηγούμενες ημέρες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, και ως ένδειξη της δυσαρέσκειας του ματαίωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής. «Δεν μπορώ να τον συναντήσω όταν μια μέρα πριν ήταν σε φιέστα με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων», είπε σε συνεργάτες του ο Κύπριος Πρόεδρος.



Την στάση του Κύπριου Προέδρου θεωρείται πολύ πιθανό να ακολουθήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να ακυρώσει την συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του, ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο, μεταξύ άλλων επαφών στην αμερικανική μεγαλούπολη να συναντήσει τον κ. Ελπιδοφόρο, κάτι, ωστόσο, για το οποίο φαίνεται να έγιναν δεύτερες σκέψεις, με αποτέλεσμα συνεργάτες του πρωθυπουργού να αφήνουν ανοικτό εάν θα υπάρξει το επόμενο διήμερο τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου