Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε και ο εμπρησμός από κακούργημα, πλημμέλημα

 


Ως το 2019, ο εμπρησμός δάσους τιμωρείτο με ποινές από 5 ως 20 έτη φυλάκισης χωρίς αναστολή,  αναλόγως με τα αποτελέσματα της φωτιά, πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να προστατέψει τους εμπρηστές κάνοντας δώρο ατιμωρησία.

Μέσα σε άλλες ευεργετικές προς τους κακοποιούς διατάξεις του ποινικού κώδικα, άλλαξαν και το έγκλημα του εμπρησμού, το έκαναν από κακούργημα, πλημμέλημα, χωρίς να ξέρει κανένας τι είχαν στο μυαλό τους, και ποια θα ήταν η χρησιμότητα να μην τιμωρείται όπως του πρέπει ο εμπρηστής.

Ο εμπρησμός δάσους λοιπόν επί ΣΥΡΙΖΑ έπαψε να θεωρείται κακούργημα  στην βασική του μορφή και υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση 3 έως 5 ετών, ενώ προηγουμένως οι ποινές που προβλέπονταν ήταν από 5 έως 10 έτη χωρίς αναστολή. 

Με μεγάλη καθυστέρηση δύο χρόνων, η κυβέρνηση βάζει τώρα κατόπιν εορτής, σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Αύγουστο νέα διάταξη για την τιμωρία των εμπρηστών δάσους. Όπως είναι γνωστό, η αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων έχει ήδη περάσει από το υπουργικό Συμβούλιο. 

Με τον Ποινικό Κώδικα που ισχύει σήμερα και είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ, κώδικας που κακός εδώ και δύο χρόνια δεν έχει αλλάξει το υπουργείο δικαιοσύνης και φέρει ευθύνη, για να φτάσει η ποινή στα 10 έτη κάθειρξης θα πρέπει να αποδειχθεί ότι κινδύνεψε άνθρωπος ή ότι σκόπευε σε προσωπικό  όφελος ο εμπρηστής,. Για να φτάσει η ποινή έως τα 10- 15 έτη θα πρέπει να έχει προκληθεί θάνατος, ενώ για να καταδικαστεί ο εμπρηστής σε ισόβια πρέπει να έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις και πολλοί άνθρωποι. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου