Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ ατομικές συμβάσεις και ευέλικτο ωράριο από το 2019

 


Υπογραφή σε κοινοτική οδηγία για ευέλικτο 8ωρο εργασίας με ατομικές συμβάσεις από γονείς παιδιών ηλικίας ως 8 ετών έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν γίνουν οι εκλογές του 2019, αλλά τώρα καταγγέλλει την κυβέρνηση της Ν.Δ. επειδή την εφαρμόζει προκειμένου να συνδυάσουν οι εργαζόμενοι την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή.

Το στοιχείο αυτό ανέδειξε χθες με δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, με στόχο να καταδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που έκανε όταν ήταν κυβέρνηση στο εργασιακό, τα καταγγέλλει ως αντιπολίτευση.

«Η υποκρισία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ έχει και τα όριά της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι οι ίδιοι που υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1158, που προωθεί ευέλικτες μορφές απασχόλησης με ατομικές συμβάσεις εργασίας, και κατηγορούμαστε από αυτούς επειδή εφαρμόζουμε την Οδηγία που εκείνοι υπέγραψαν»

Τι προβλέπει

Η Οδηγία με αριθμό 2019/1158 υπογράφτηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 20 Ιουνίου 2019, ενόσω είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Το άρθρο 9 παρ. 1 της Οδηγίας για το ευέλικτο 8ωρο των γονέων λέει τα εξής: «Τα κράτη-μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως μια ορισμένη ηλικία, η οποία είναι τουλάχιστον οκτώ έτη, και οι φροντιστές δικαιούνται να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για λόγους φροντίδας. Η διάρκεια αυτών των ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας μπορεί να υπόκειται σε εύλογους περιορισμούς».

Η αιτιολογική σκέψη της ρύθμισης αναφέρει ότι «για να ενθαρρυνθούν οι εργαζόμενοι που είναι γονείς και έχουν ευθύνες φροντίδας να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν την εργασία τους στις προσωπικές τους ανάγκες και προτιμήσεις. Προς το σκοπό αυτόν και με τις ανάγκες του εργαζομένου στο επίκεντρο, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν το δικαίωμα να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για να προσαρμόζουν τη μορφή απασχόλησής τους, μεταξύ άλλων, όπου είναι εφικτό, με τη χρήση ρυθμίσεων τηλεργασίας, ευέλικτου ωραρίου ή μειωμένων ωραρίων εργασίας, με σκοπό την παροχή φροντίδας».

Η ρύθμιση αυτή είναι μια από όσες θα προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο (που ανακοινώνεται σήμερα) και εισάγει μια μορφή διευθέτησης του χρόνου εργασίας που αφορά την επιλογή των γονέων για τις ώρες εργασίας τους, εφόσον επιθυμούν να είναι περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους.

Το γεγονός, δε, ότι η εν λόγω διάταξη προϋποθέτει ατομικές συμβάσεις και όχι συλλογικές δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το πώς τότε (Ιούνιο του 2019) ο ΣΥΡΙΖΑ το ψήφισε και δεν αντέδρασε, ενώ σήμερα (Μάιος 2021), που νομοθετείται αυτό που εκείνος ψήφισε, αντιδρά και κάνει λόγο για κατάργηση 8ώρου με τον οδοστρωτήρα των ατομικών συμβάσεων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει τον Μινχάουζεν στα ψέματα», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης με σχετικές του δηλώσεις του στον «Real FM» και πρόσθεσε: «Η υποκρισία έχει τα όριά της. Εδώ δεν μιλάμε πια για συλλογικές συμβάσεις. Εδώ μιλάμε για ατομικές συμβάσεις. Και αυτοί που υπέγραψαν την Οδηγία κατηγορούν εμάς γιατί εφαρμόζουμε την Οδηγία που υπέγραψαν».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου