Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ λένε όχι σε… φοροελαφρύνσεις

 


Κατά των φοροαπαλλαγών που στοχεύουν στην ελάφρυνση κυρίως των μεσαίων και των μικρομεσαίων τάσσονται επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής!

Σε μία πολιτικά δυσνόητη ενέργεια προχώρησαν χθες παράλληλα ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, αποδοκιμάζοντας τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, χωρίς κανένα επί της ουσίας επιχείρημα.

«Τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν αφορούν τον πυρήνα των άμεσων και πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά που έχουν δει τζίρους και εισοδήματα να εκμηδενίζονται», δήλωσε από την πλευρά της η κ. Εφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποπομπή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, σημειώνοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν μέτρα για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Μπέρδεμα

Διαβάζοντας όλα αυτά, είναι σαφές πως ο καθένας μπορεί να μπερδευτεί. Κυρίως αν έχει ενημερωθεί και για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι οποίες επιγραμματικά είναι:

Πρώτον, μείωση της προκαταβολής φόρου σε μόνιμη βάση από το 100% στο 55% για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Δεύτερον, μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 70% από φέτος και στο 80% από το ’22.

Τρίτον, μείωση του συντελεστή φόρου όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%, σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος δηλαδή του ’21.

Τέταρτον, επέκταση της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.

Πέμπτον, επέκταση της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022.

Ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ θα πλήρωνε φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου άλλα 900 ευρώ (9%), δηλαδή σύνολο 1.800 ευρώ.

Σημαντικά οφέλη

Από μία απλή, απλούστατη ανάλυση προκύπτει ότι με τη νέα ρύθμιση ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο ως 10.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου 495 ευρώ (9%*55%), σύνολο 1.395 ευρώ. Κερδίζει, δηλαδή, 405 ευρώ. Επίσης, επιχείρηση-νομικό πρόσωπο με κέρδη 10.000 το 2021 θα πλήρωνε το 2022 φόρο 24% και επιπλέον προκαταβολή φόρου 24%, δηλαδή συνολική επιβάρυνση 48% ή 4.800 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει 3.960 ευρώ, δηλαδή γλιτώνει 840 ευρώ.

Αφορούν αυτά τα δύο παραδείγματα τις μεγάλες επιχειρήσεις ή τους ισχυρούς; Αστεία πράγματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση θέσπισε μέσα σε μία νύκτα την προκαταβολή φόρου 100%, ασκεί κριτική στις μειώσεις για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Και με λογική 2017, που χαρακτήριζε μεσαία τάξη μία τετραμελή οικογένεια με δύο εργαζομένους και μικτό ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει αυτό που πριν από λίγες ημέρες ο Πολάκης περιέγραψε ως «γ@@σαμε τη μεσαία τάξη», προσπαθεί τώρα να πείσει ως δήθεν προστάτης της. Μόνο που δεν μπορείς να προστατεύσεις καμία μεσαία τάξη όταν δεν γνωρίζεις ποια είναι, και κυρίως όταν έχεις ως ταξικό στόχο την εξαφάνισή της.

Δήθεν προστάτες

Οσο για το Κίνημα Αλλαγής, η στρατηγική να «κυνηγά» από πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει και σε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις του κόσμου που το στήριξε ή ακόμα το στηρίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει ψίχουλα τις αυξήσεις στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων από την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021, που επεκτάθηκε και για το 2022. Το Κίνημα Αλλαγής δεν είχε πέσει τότε στην παγίδα να προσπαθήσει να απαξιώσει ή να μηδενίσει, μία απόφαση που φέρνει μικρό αλλά πραγματικό όφελος στην τσέπη των μεσαίων και των μικρομεσαίων. Επεσε όμως χθες…

«Χάνουμε ένα ακόμα Πάσχα»

Σε μία δήλωση που θα συζητηθεί… ποικιλοτρόπως προχώρησε χθες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει τις διαπεριφερειακές επιχειρήσεις το Πάσχα, ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Μετά από έξι μήνες αποτυχημένου lockdown και την εβδομάδα που η χώρα μας κατέχει το αρνητικό ρεκόρ θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να βγει και να μας πει ότι πέτυχε. Και αποφάσισε τελικά να μας ανακοινώσει ότι χάνουμε ένα ακόμη Πάσχα μπας και κερδίσουμε το καλοκαίρι. Ξέχασε όμως να μας πει ότι το χάνουμε εξαιτίας του», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει «βάσει ποιων επιδημιολογικών δεδομένων, αυτό που δεν μπορεί να αποφασίσει για σήμερα, προκαταβολικά αποφασίζει και ανακοινώνει για μετά το Πάσχα».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου