Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Κορωνοϊός: Το μόνο σύμπτωμα που εμφανίζει ο ένας στους πέντε ασθενείς

 


Ένας στους πέντε ασθενείς που νόσησαν από κορωνοϊό είχαν ως μοναδικό σύμπτωμα τα δερματικά εξανθήματα όπως προκύπτει από νέα ερευνητικά δεδομένα. Ποια είναι τα συνηθέστερα δερματικά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με κορωνοϊό

Τα δερματικά συμπτώματα ενδέχεται να εκδηλώνονται σε ασθενείς με κορωνοϊό και σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν και την μοναδική ένδειξη ότι νοσούν. Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από έρευνα του King’s College του Λονδίνου φαίνεται ότι ένας στους πέντε ασθενείς που νόσησαν από κορωνοϊό είχαν ως μοναδικό σύμπτωμα δερματικό εξάνθημα κάποιου είδους.  Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology.

Σαφώς τα δερματικά εξανθήματα μπορεί να εμφανιστούν ως σύμπτωμα στους ασθενείς με κορωνοϊό, όμως το  ότι είναι το μοναδικό σύμπτωμα προσθέτει καινούρια δεδομένα προς διερεύνηση για την επιστημονική κοινότητα. Μάλιστα, σε ποσοστό 17% τα δερματικά εξανθήματα ήταν και το πρώτο σύμπτωμα έως ότου ακολουθήσουν και τα επόμενα. 

Τα εξανθήματα εμφανίστηκαν με ποικίλους τρόπους όπως κνίδωση και ανηψωμένα εξογκώματα ενώ εντοπίστηκαν σε όλο το σώμα. Τα στοιχεία αυτά συλλέχτηκαν από τους ερευνητές του King’s College του Λονδίνου μέσω μιας εφαρμογής  παρακολούθησης συμπτωμάτων κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της πανδημίας με το όνομα ZOE. Τα δεδομένα απέδειξαν ότι όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό σε ένα ποσοστό 67% είχαν πιθανότητα να εμφανίσουν κάποιο δερματικό εξάνθημα σε σχέση με τους μη νοσούντες.

Μια περαιτέρω μελέτη σε 11.544 ανθρώπους ζήτησε από τους ασθενείς και φωτογραφίες από τα εξανθήματά τους: «Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μεταξύ των ερωτηθέντων της διαδικτυακής έρευνας, διαπιστώσαμε ότι το 1% των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού ανέφεραν δερματικά εξανθήματα ως το πρώτο σύμπτωμα ενώ το 21% των ασθενών ανέφεραν ότι τα δερματικά εξανθήματα ήταν το μοναδικό σύμπτωμα ότι νοσούν από την Covid-19» σημειώνουν οι ερευνητές.

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έστειλαν φωτογραφίες οι οποίες έχουν δημοσιευτεί σε μια διαδικτυακή βάση δεδομένων με το όνομα «Covid skin signs»: «Τα δερματικά εξανθήματα προστίθενται μαζί με τα υπόλοιπα συμπτώματα της Covid-19, είναι προάγγελος για ένα θετικό τεστ επιχρίσματος ενώ εμφανίζονται σε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων, είτε μόνα τους είτε πριν από άλλα κλασικά συμπτώματα», συμπληρώνουν οι ερευνητές.

Η δρ Emma Wedgeworth, δερματολόγος και εκπρόσωπος του British Skin Foundation, δήλωσε: «Έχουμε πλέον αναγνωρίσει ότι τα δερματικά εξανθήματα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάποιος νοσεί από την Covid-19 και μάλιστα σε ορισμένους ασθενείς, αποτελεί το μοναδικό σημάδι. Τα εξανθήματα βέβαια που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, μπορεί να διαφέρουν σημαντικά». 

Οι κατηγορίες των εξανθημάτων που έχουν συσχετιστεί με τον κορωνοϊό είναι τα εξής:

Εξανθήματα στα δάκτυλα: Μπορεί να εμφανιστούν τόσο στα πόδια όσο και στα χέρια. Μοιάζουν με τις χιονίστρες και είναι πιο συχνά στους νεότερους ηλικιακά ασθενείς. Το εξάνθημα εμφανίζεται ως κοκκινωπό και μωβ χτύπημα στα δάχτυλα ή τα δάχτυλα των ποδιών.

Έκζεμα: Συνήθως αυτό το εξάνθημα εμφανίζεται στο λαιμό ή στο στήθος και σε σημεία που εκτίθενται στον ήλιο. Είναι αρκετά ερυθρό και είναι προκαλεί έντονο κνησμό. Μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της μόλυνσης ή μετά τη μόλυνση και συνήθως διαρκεί για μεγάλο διάστημα.

Στοματικό εξάνθημα: Εμφανίζεται στα χείλη και τα ξηραίνει προκαλώντας έντονο πόνο ενώ μπορεί να προκαλέσει πόνο και στο εσωτερικό του στόματος.

Εξάνθημα με φυσαλίδες: Μοιάζουν με τα σημάδια της ανεμοβλογιάς και μπορούν  να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, ενώ προκαλούν έντονο κνησμό. Τα εξανθήματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν και μετά την ανάρρωση του ασθενούς

Δισχρωμίες και ερεθισμοί έντονου μωβ χρώματος: Δισχρωμίες στο δέρμα συνήθως μωβ ή μπλε χρώματος και μώλωπες. Προκαλούνται από προβληματική αιματική κυκλοφορία.

Κνίδωση: Πρόκειται για ερεθισμούς όπου το δέρμα είναι ανάγλυφο και ερεθισμένο. Παρουσιάζεται αρκετά νωρίς, αλλά μπορεί επίσης να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου