Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Δεν θέλει να πάει στην ορκωμοσία Μπάιντεν ο Τραμπ

 



Η σημερινή συνεδρίαση των μεγάλων εκλεκτόρων στις ΗΠΑ είναι τυπική διαδικασία. Φέτος δυσκολεύει λίγο τα μέλη έχει εξαιτίας της άρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν.

Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου έχουν ήδη επικυρωθεί νομικά σε κάθε μία από τις 50 αμερικανικές πολιτείες: ο Μπάιντεν συγκέντρωσε αριθμό ρεκόρ ψήφων 81,28 εκατομμύρια, δηλαδή το 51,3%, έναντι 74,22 εκατομμυρίων ψήφων για τον απερχόμενο Τράμπ.

Το Σώμα των εκλεκτόρων συνεδριάζει για να ανακοινώσει και τυπικά τη νίκη του Μπάιντεν. Οι 538 εκλέκτορες είναι τοπικοί πολιτικοί αξιωματούχοι, προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών ή συνεργάτες ενός υποψηφίου. Οι περισσότεροι δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό, όμως κάποιες φορές μαθαίνονται τα ονόματά τους, όπως φέτος της Χίλαρι Κλίντον, της υποψήφιας των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2016, η οποία είναι εκλέκτορας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να καταγγέλλει, χωρίς αποδείξεις «τις πιο νοθευμένες εκλογές στην αμερικανική ιστορία», όπως έκανε με νέα του ανάρτηση στο Twitter την Κυριακή.

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του Fox News αν θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, όπως συνηθίζεται να γίνεται, ο απερχόμενος πρόεδρος απάντησε: «Δεν θέλω να μιλώ γι’ αυτό».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου