Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Βουλγαρία : 65.675 πολίτες της Fyrom πήραν βουλγαρική υπηκοότητα

 



Συνολικά 65.675 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας έχουν πάρει βουλγαρική υπηκοότητα τα τελευταία 10 χρόνια.

Μέσα σε δέκα χρόνια

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από την υπουργό Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας, Ντεσισλάβα Αχλάντοβα, σε απάντησή της σε κοινοβουλευτική ερώτηση στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, πριν μερικές ημέρες.

«Από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως τις 22 Οκτωβρίου φέτος, υποβλήθηκαν 77.829 αιτήσεις από πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας για απόκτηση βουλγαρικής υπηκοότητας. Τα τελευταία 10 χρόνια, η Βουλγαρία εξέδωσε τα περισσότερα διαβατήρια στους κατοίκους της γειτονικής μας χώρας το 2010, συνολικά 11.724 αντίγραφα, ενώ τα λιγότερα εκδόθηκαν το 2013, μόνο 2.171 διαβατήρια» δήλωσε η Αχλάντοβα.

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, 6.712 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας έλαβαν βουλγαρικά διαβατήρια.

«Βουλγαρικές ρίζες»

Οι περισσότεροι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που αιτούνται βουλγαρική υπηκοότητα επικαλούνται «βουλγαρικές ρίζες», συμπλήρωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας.

Οπως σημειώνουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, το κίνητρο των περισσοτέρων από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που αιτούνται να λάβουν βουλγαρικό διαβατήριο είναι να μπορούν να εργαστούν σε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης και όχι κάποια «φιλοβουλγαρική» συνείδηση.

Οπως σχολιάζουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, η Βουλγαρία, από τη μεριά της, παρέχει σχετικά εύκολα και με συνοπτικές διαδικασίες τη βουλγαρική υπηκοότητα σε πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο εδραίωσης της πολιτικής της περί βουλγαρικής καταγωγής του σλαβικού πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Υπό τη σκιά του βέτο

Τα στοιχεία αυτά για τον αριθμό πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας που έλαβαν βουλγαρική υπηκοότητα παρουσιάζονται υπό τη σκιά του πρόσφατου βέτο που έθεσε η Βουλγαρία στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της Βόρειας Μακεδονίας και αντιβουλγαρικό μένος στους κατοίκους της χώρας.


Πηγή: ert.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου