Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Ο φιλέλληνας Τζο Μπάιντεν

 



Με τη νίκη Μπάιντεν, η χώρα μας μπορεί να προσβλέπει σε ένα ακόμα ουσιαστικό σύμμαχο στην αντιμετώπιση στα ελληνοτουρκικά.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει αυτοαποκαλεστεί «Έλληνας» πολλές φορές και τo 2012, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την 25η Μαρτίου είχε δηλώσει ότι είναι «επίτιμος Έλληνας».

Ο Τζο Μπάιντεν έχει κάνει πρόσφατα δηλώσεις στήριξης προς τη χώρα μας για το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

Δεκαοκτώ ημέρες πριν από τις εκλογές ο Μπάιντεν έκανε ένα αξιοσημείωτο άνοιγμα στην Ελλάδα λέγοντας ότι εφόσον εκλεγεί «θα κάνει λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευρά της Τουρκία η οποία παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και χρησιμοποιεί απειλές.

Ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ συμπλήρωσε ακόμα ότι ζήτησε από την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία έτσι ώστε να αποφεύγονται εντάσεις και προκλητικές ενέργειες στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το 2014 έγινε ο πρώτος Αμερικανός αντιπρόεδρος που επισκέφθηκε την Κύπρο.

Ο εκλεγμένος και με τον βούλα πλέον πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αντιτεθεί στη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί και έχει καλέσει την Τουρκία να επιτρέψει την εκ νέου λειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης.

Το 2011 είχε δηλώσει σε ελληνική αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ:

“΄Εχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και αισθάνομαι Ελληνας”,ενώ το 2012 στην προεκλογική περίοδο μπήκε στην καφετέρια “Μόκα Καφέ” στο Οχάϊο πλησιάζει μια παρέα που μιλούσαν ελληνικά και τους είπε:

«Γεια σας. Είμαι ο Τζο Μπαϊντενόπουλος».

Ένας της παρέας που νόμισε πως επρόκειτο για φάρσα απάντησε λέγοντας: «Χαίρω πολύ, κι εγώ είμαι ο Πωλ Νιούμαν».

Όλοι γέλασαν κι αμέσως μετά ο Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε δείχνοντας τον ιδιοκτήτη του καφέ: «Ρωτήστε τον Γιώργο και θα σας πει ποιος είναι ο πιο φιλέλληνας Ιρλανδικής καταγωγής Αμερικανός», εννοώντας φυσικά τον εαυτό του.

Κατά τα πολλά χρόνια του δημόσιου βίου του, ο Τζο Μπάιντεν έχει μακρά ενασχόληση με τα θέματα των Ελληνοαμερικανών και υποστηρίζει την ενδυνάμωση της σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας. Έχει συνεργαστεί προσωπικά με Έλληνες ηγέτες για πολλές δεκαετίες για να δυναμώσει τη συμμαχία. Ως πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύεται όπως αναφέρει το επιτελείο του για διάλογο τόσο με τους ηγέτες της Ελληνοαμερικάνικης κοινότητας όσο και με την ηγεσία της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν ζήτησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να στηρίξει την Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση, ότι υποστηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και τη στήριξή του στη χώρα μας στο θέμα των ελληνοτουρκικών.








0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου