Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Moody's: Αναβάθμισε στο Baa1 την "οροφή" των καταθέσων για την Ελλάδα - Ικανοποίηση Σταϊκούρα



Το ανώτατο όριο δυνητικής διαβάθμισης των καταθέσεων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα στο "Baa1" από "B1" προηγουμένως, αναβάθμισε η Moody’s Investors Service. 

Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι η απόφαση του να αναβαθμίσει το ανώτατο όριο στις καταθέσεις σε ξένο και εγχώριο νόμισμα αντανακλά την άποψη του ότι ο κίνδυνος παρέμβασης της κυβέρνησης για να αποτρέψει την απόσυρση καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα έχει μειωθεί σημαντικά.

Η πλήρης κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων από την εποχή της κρίσης (επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015) έλαβε χώρα την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, αναφέρει ο οίκος και προσθέτει: από τότε, οι καταθέσεις των κατοίκων εσωτερικού αποδείχτηκαν ανθεκτικές, εμφανίζοντας άνοδο 4,1% μεταξύ Σεπτεμβρίου 2019 και Ιουνίου 2020.

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρωζώνης για την οποία υπήρχαν διαφορετικά ανώτατο όρια, λόγω της ύπαρξης των κεφαλαιακών ελέγχων, προσθέτει ο οίκος.

Σταϊκούρας: Αποκαθίσταται η κανονικότητα

Την ικανοποίηση του για την απόφαση του οίκου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος σε δήλωση του επισημαίνει τα εξής:

"Η κανονικότητα στο τραπεζικό σύστημα σταδιακά αποκαθίσταται. Το ανώτατο όριο δυνητικής διαβάθμισης των καταθέσεων βελτιώνεται, από τον οίκο Moody's, κατά 6 βαθμίδες, επανερχόμενο στα κανονικά επίπεδα, κατ' αναλογία με αυτά των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αυτό αποτυπώνει τη σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας, καθώς και τις προσπάθειες των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων να ανακάμψουν, αφήνοντας πίσω τους μία περίοδο αστάθειας, όπως είχε διαμορφωθεί μετά την επιβολή των capital conrtols.

Παράλληλα, επιβεβαιώνει την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, πιστοποιώντας τη σταδιακή επάνοδό της σε ένα περιβάλλον ασφάλειας για τους διεθνείς επενδυτές".



Πηγή : capital.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου