Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Σε επιφυλακή ο ελληνικός στόλος! Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να σταματήσει τα σχέδιά της στην περιοχή η Τουρκία



Με αφορμή την πρόσφατη προκλητική Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελλόριζου, οι ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάλεσαν την Τουρκία να βάλουν τέλος στα σχέδιά τους, καθώς με τις κινήσεις τους ανεβάζουν την ένταση στο Αιγαίο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από χθες το μεσημέρι βγήκαν στο Αιγαίο 19 τουρκικά πολεμικά πλοία θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού το ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Η Αγκυρα παρά τις προειδοποιήσεις δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέες σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και χθες το βράδυ, υπήρξαν πληροφορίες πως τα 19 τουρκικά πολεμικά πλοία κινούνταν προς την Αττάλεια, όπου και έχει ναυλοχήσει το ωκεανογραφικό πλοίο «Oruc Reis» που αναμένεται να πλεύση στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει την πλειοψηφία του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο, καθώς το 85% βρίσκεται κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία και έτοιμο να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην περιοχή. 

Ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα επέδωσε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ. Το ΥΠ.ΕΞ. Επίσης κάλεσε την Αγκυρα να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες, που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου