Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Άρχισαν τα… όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ


Υψώνοντας τους τόνους και βάζοντας μπροστά το όποιο πολιτικό κεφάλαιο διαθέτει ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί, όπως φάνηκε και από την χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει το κόμμα του. Όμως, η υπόθεση Παππά και όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν ρωγμές : Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης έριξαν τροχιοδεικτικές βολές με το βλέμμα στον Νίκο Παππά και τα όσα αποκαλύπτονται από τις συνομιλίες του με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Χαρακτηριστικότερη όλων η παρέμβαση του Νικου Φίλη. Κινήθηκε σε δύο κατευθύνσεις, αποδομώντας την στρατηγική των πραιτωριανών του Αλέξη Τσίπρα, την οποία και ο ίδιος υιοθετεί, σχετικά με το «Βρώμικο ΄89» από τη μία πλευρά και δείχνοντας τον Νίκο Παππά από την άλλη, λέγοντας ότι η Αριστερά «δεν έχει λόγο να κάνει εκπτώσεις από τις αρχές της».

Ως προς το θέμα περί «βρώμικου 89» και της προσπάθειας, για μια ακόμη φορά, να ταυτιστεί ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ανδρέα Παπανδρέου, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει συγκεκριμένη τάση παλαιών και ισχυρών μελών του κόμματος, έδωσε το στίγμα λέγοντας ότι «δεν με εκφράζει το βρώμικο 89, δεν μπορούμε να λέμε σήμερα ότι μπορεί να επαναληφθεί».

Και είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να πείσει με αυτό το επιχείρημα. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που στις πρώτες σειρές της συνδιάσκεψης της Επιτροπής Ανασυγκρότησης βρίσκονταν υπουργοί της τότε περιόδου όπως ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Φώτης Κουβέλης. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το γεγονός πως ο Νίκος Παππάς έχει αναλάβει και την ευθύνη των όσων εμφανίζεται να λέει στη συνομιλία με τον Σάμπυ Μιωνή.

Αναφορικά με το θέμα του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς το μήνυμα ήταν ακόμη σαφέστερο σχετικά με τον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Φίλης αλλά και ο Πάνος Σκουρλέτης έθεσαν θέμα ήθους και ύφους. Και μπορεί να μην κατονόμασαν τον πρώην υπουργό και σύντροφο εντούτοις τα σημεία των παρεμβάσεών τους ήταν ενδεικτικά ειδικά για την «αλαζονεία» που «εξέπεμπαν» στελέχη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και επιχειρήθηκε η συνεδρίαση να κινηθεί στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και της ένταξης της Προοδευτικής Συμμαχίας το κλίμα δεν ήταν θερμό. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει μούδιασμα στην πλειοψηφία των στελεχών και πανικό στην ηγεσία του κόμματος.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν χαρακτηριστική. Οι αναφορές πως στόχος είναι ο ίδιος δείχνουν ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο να ξεπεραστεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί από τις αποκαλύψεις για τον Νίκο Παππά αλλά και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για παραδικαστικά κυκλώματα και την ύπαρξη ενός παρακράτους που λειτουργούσε με στόχο πολιτικούς και μη αντιπάλους της τότε κυβέρνησης.

Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι επιχειρείται η επαναφορά του «μπαμπούλα» τον πρόωρων εκλογών σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των στελεχών. Το να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί αποτελεί στην παρούσα φάση μοναδική διέξοδο για τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του. Ο Νίκος Φίλης με την τοποθέτησή του κλείνει την διέξοδο της… θυματοποίησης του Αλέξη Τσίπρα και ξαναβάζει στο κάδρο τον Νίκο Παππά. Το «βρώμικο 89» δεν δείχνει να βρίσκει ανταπόκριση ούτε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή το κλίμα είναι αρνητικό και σε επίπεδο κοινωνίας. Η δημοσκόπηση της GPO δείχνει ότι η προπαγάνδα του κόμματος, που ξεκίνησε με το σποτ κατά των δημοσιογράφων, τη σκανδαλολογία και την προσπάθεια δημιουργίας εμφυλιοπολεμικού κλίματος, δέν βρίσκει θεατές και αναγνώστες.

Αντιθέτως οι πολίτες εκτιμούν όλο και περισσότερο -6 στους 10 στην παρούσα φάση- πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν γνώστης όσων ελάμβαναν χώρα και στο παρασκήνιο.

Στο πλαίσιο αυτό καθίσταται ακόμη δυσκολότερη η προσπάθεια διείσδυσης στο κέντρο και η στροφή στη σοσιαλδημοκρατία, αφού ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν σπασμωδικά και με κραυγές έναντι όσων αποκαλύπτονται.



Τάσος Ευαγγελίου
Πηγή : liberal.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου