Για την ύπαρξη συντονιστικού κέντρου, το οποίο στοχοποιούσε τους αντιπάλους του «καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑ» κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «προφανώς» ο Νίκος Παππάς δεν λέει την αλήθεια για την ηχογραφημένη συζήτησή του με τον επιχειρηματία Σ. Μιωνή, με στόχο να δώσει κάλυψη -όπως αναφέρει- στον Δ. Παπαγγελόπουλο. Μάλιστα, σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα», το οποίο, όπως τονίζει, «ποτέ δεν είχε».
Κύριε Βορίδη, ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν την κυβέρνηση να μιλά για «παρακράτος» την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τι απαντάτε στην αξιωματική αντιπολίτευση που σας καταλογίζει προσπάθεια «αντιπερισπασμού» και «ανύπαρκτη σκανδαλολογία»;
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για ζητήματα διαφθοράς, καταγγέλλεται από 4 ανώτερους και ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη προκειμένου να καταδικαστούν αθώοι. Σύζυγος υπουργού δίδει εντολή σε ανώτατους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να συλληφθούν δημοσιογράφοι. Υπουργός, ο κ. Παππάς, συναντιέται με ιδιώτη σε τρίτη χώρα για να διευθετηθεί ιδιωτική υπόθεση και όταν ο ιδιώτης παραπονείται ότι εκβιάζεται από άλλον υπουργό, τον κ. Παπαγγελόπουλο, αρχίζει να μιλάει για ατζέντες, για πολλά λεφτά, αλλά και ζητά πληροφορίες για τη σύζυγο του νυν πρωθυπουργού. Πότε έχουν ξαναγίνει αυτά;
Είναι προφανές ότι υπήρχε ένα συντονιστικό κέντρο το oποίο στοχοποιούσε πολιτικούς, δημοσιογράφους, εκδότες, επιχειρηματίες, τους «εχθρούς του καθεστώτος» και εν συνεχεία χρησιμοποιώντας τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημερώσεως προέβαινε σε δολοφονία χαρακτήρων, τους καθιστούσε αναξιόπιστους και διαβλητούς στην κοινή γνώμη και εν τέλει ενορχήστρωνε ποινικές διώξεις στοχεύοντας στην πλήρη εξόντωσή τους.
Και αντιπερισπασμός από τι; Από το πώς κατανεμήθηκαν τα 20 εκατ. για την ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα για τον κορονοϊό; Τα οποία αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι δεν έπρεπε να δοθούν γιατί είναι σπατάλη, λες και υπάρχει πολιτική δημόσιας Υγείας χωρίς ενημέρωση του πληθυσμού, μετά έλεγε ότι δόθηκαν σε ημέτερους και αφού προέκυψε ότι πήραν χρήματα και η «Αυγή» και η «Εφημερίδα των Συντακτών» και διάφορα αριστερά μέσα ενημέρωσης, κατέληξε να συζητάμε για το Μητρώο Λήψεως Διαφημίσεων, που δεν υλοποίησε 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το θυμήθηκε τώρα…
Σιγά το δύσκολο θέμα για την κυβέρνηση για την οποία χρειάζεται να γίνει και αντιπερισπασμός. Να μην αγχώνονται, όμως, θα ενημερωθούν για την κατανομή των ποσών, αλλά και για τον τρόπο αντίστοιχων κατανομών επί των ημερών τους.
Ποια ερωτήματα παραμένουν, κατά την άποψή σας, αναπάντητα σε σχέση με τη συνομιλία του κ. Παππά με τον κ. Μιωνή, μετά και τα όσα έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του για το ζήτημα αυτό ο πρώην υπουργός Επικρατείας;
Ο κ. Παππάς ισχυρίστηκε ότι το ηχητικό είναι προϊόν συρραφής και ότι δεν αναφερόταν στον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε στην κ. Μαρέβα Μητσοτάκη και ότι όσα είπε περί συνομιλίας με την κ. Τουλουπάκη δεν τα εννοούσε.
Μάλιστα… Τότε γιατί δεν έχει μηνύσει ακόμα τον κατ’ αυτόν «πλαστογράφο», κ. Μιωνή; Εάν ο κ. Μιωνής έχει κάνει συρραφές φράσεων, τότε έχει διαπράξει πλαστογραφία για να εμφανίσει τον κ. Παππά να μιλά για τον Παπαγγελόπουλο, που έχει δική του ατζέντα, ενώ κάποιοι «βγάζουν λεφτά». Γράφτηκε ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ; Ποια πολιτική ευθύνη; Αφού ισχυρίζεται ότι είναι θύμα πλαστογραφίας.
Δυστυχώς, ο κ. Παππάς είναι προφανές ότι ψεύδεται. Και γεννάται το ερώτημα: για ποιο λόγο; Προφανώς για να καλύψει τον κ. Παπαγγελόπουλο. Τελικά όμως με αυτή την υπερασπιστική γραμμή επιβαρύνουν όλοι τη θέση τους.
Γιατί η Ν.Δ. επιμένει πως ο κ. Τσίπρας «είτε θα αποπέμψει τον κ. Παππά είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους»;
Γιατί ένας πολιτικός αρχηγός που αιφνιδιάζεται από επιλήψιμες συμπεριφορές συνεργατών του έχει ένα δρόμο για να αποστασιοποιηθεί από αυτές: την αποπομπή. Αν δεν το πράξει, σημαίνει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη αυτός και μόνον.
Διότι για να αποφασίσει να καλύψει τους εμπλεκόμενους επιφέροντας κόστος στον εαυτό του και στην παράταξή του, το πράττει διότι προφανώς γνώριζε και ενέκρινε τις ενέργειές τους. Και το ερώτημα που θέτει η Νέα Δημοκρατία είναι στην ουσία ρητορικό: Προφανώς ο κ. Τσίπρας γνώριζε τα πάντα, προφανώς έχει ακέραια την ευθύνη για τη λειτουργία των παρακρατικών μηχανισμών.
Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ σχετικά με τη Novartis;
Κατέρρευσε ένας ακόμα μύθος της Αριστεράς, αυτός για τα περίφημα στοιχεία του FBI που δήθεν υπάρχουν κατά πολιτικών προσώπων. Και όμως, με αυτά τα ψεύδη σπίλωσαν και εξακολουθούν να σπιλώνουν τους πολιτικούς αντιπάλους. Και βέβαια τώρα αναδιπλώνονται. Από εκεί που ήταν τα στοιχεία του FBI, τώρα λένε ότι το FBI δεν θα μπορούσε να διώξει τους πολιτικούς. Από εκεί που ήταν το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο, τώρα είναι σκάνδαλο προκλητής και κατευθυνόμενης συνταγογράφησης φαρμάκων από ιατρούς.
Η Ελλάδα απέσπασε διεθνή αναγνώριση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ποια στοιχεία από την επιτυχή αυτή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης θα πρέπει, κατά την άποψή σας, να διατηρήσουμε ως χώρα και στη μετά τον κορονοϊό εποχή;
Το μυστικό της επιτυχίας ήταν η αγαστή συνεργασία των ειδικών με μία αποφασιστική και θαρραλέα πολιτική ηγεσία. Παντρεύτηκαν αρμονικά η γνώση και η βούληση και φτάσαμε σε αυτό το αξιοζήλευτο αποτέλεσμα που κατέστη υπόδειγμα χειρισμού για τον κόσμο. Για σκεφτείτε το. Ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η «μοναδική περίπτωση», η αρνητική εξαίρεση μετατράπηκε με τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη σε παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της λαθρομεταναστευτικής εισβολής και της υγειονομικής κρίσης. Αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή παραδείγματος για τη χώρα μας.
Οι επιπτώσεις από την πανδημία, κυρίως στην πραγματική οικονομία, μπορεί να επηρεάσουν από δω και πέρα τον ρυθμό υλοποίησης ή και τις προτεραιότητες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση;
Κοιτάξτε, σε οικονομικό επίπεδο τώρα προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Και αυτές δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Εχουμε μπροστά μας δύσκολο καλοκαίρι. Είναι σίγουρο ότι θα έχουμε επιπτώσεις, μένει να προσδιορισθεί το ακριβές μέγεθός τους. Η κυβέρνηση μελετά και ετοιμάζεται για να ενεργοποιήσει κάθε μέτρο στήριξης που έχει στη διάθεσή της ώστε να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις αυτές. Εμείς, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρεμβαίνουμε στοχευμένα ώστε να μην υπάρξει πληττόμενος παραγωγός που θα μείνει αβοήθητος.
Εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα αποτελέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ε.Ε. και η συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Θα διαφυλαχθεί το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών;
Οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Φαίνεται ότι προτείνεται μια μικρή μείωση των άμεσων ενισχύσεων που αντισταθμίζονται από μία σημαντική αύξηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά ότι δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε μείωση στα ποσά που χρηματοδοτούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ειδικά μάλιστα όταν στα πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork» τίθενται τόσο υψηλοί περιβαλλοντικοί στόχοι για τους παραγωγούς μας. Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχα με τη Γερμανίδα ομόλογό μου διαπίστωσα σημαντική σύγκλιση απόψεων τόσο στο θέμα της χρηματοδότησης της ΚΑΠ όσο και στα στρατηγικά θέματα για την αγροτική πολιτική που θέτει η «Πράσινη Συμφωνία».
Τι επιδιώκει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και ποια είναι η απάντηση της χώρας μας;
Η Τουρκία θέλει να αναγνωρισθεί ως περιφερειακή δύναμη που ασκεί επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στη Μέση Ανατολή, στην Ευρασία. Αυτή η ηγεμονική φιλοδοξία όμως ξεπερνά κατά πολύ το μπόι της. Η στάση αυτή την οδηγεί σε συγκρουσιακή τροχιά όχι μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ελλάδα απαντά στην εμπρηστική και προκλητική γλώσσα της Τουρκίας με πειστικές αναφορές στο διεθνές δίκαιο, στις νομικές της ενέργειες με νομικές ενέργειες και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κάθε μέσο.
Η Ε.Ε. στο σύνολό της αντιμετωπίζει, πιστεύετε, με την αναγκαία αποφασιστικότητα και αυστηρότητα την τουρκική προκλητικότητα; Πρέπει να τίθεται θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας;
Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει ενιαία και δεσμευτική για τα κράτη-μέλη της εξωτερική πολιτική και επίσης δεν είναι αμυντική συμμαχία. Πάρα ταύτα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει σταθεί με καθαρό, αν και όχι τόσο αποφασιστικό, τρόπο στο πλευρό της Ελλάδας σε όλο αυτό το διάστημα της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.
Μετά την αποτροπή της μαζικής εισόδου μεταναστών που επιχειρήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στον Εβρο θεωρείτε πιθανό να επαναληφθεί κάτι τέτοιο είτε στον Έβρο είτε στα νησιά;
Οχι. Η Τουρκία απέτυχε στην απόπειρα που έκανε να οργανώσει τη λαθροεισβολή. Οχι μόνο ο Εβρος αλλά και τα νησιά μας πλέον φυλάσσονται αποτελεσματικά με αποτέλεσμα οι ροές να έχουν μειωθεί σημαντικά. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στις επαναπροωθήσεις. Και ήταν απόλυτα σωστή η επιλογή του Ν. Μηταράκη να αδειάσει υφιστάμενες δομές από αυτούς που οι αιτήσεις ασύλου έχουν ήδη κριθεί.
Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκλογική νίκη της Ν.Δ. και την πολιτική αλλαγή. Τι έχει αλλάξει από τότε στο πολιτικό σκηνικό;
Μετά την επώδυνη εμπειρία της «πρώτης φοράς Αριστερά» οι εκλογές του Ιουλίου 2019 διαμόρφωσαν προϋποθέσεις ανατροπής της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς. Ο πρώτος χρόνος επιτυχούς διακυβέρνησης της Ν.Δ. με την αντιμετώπιση δύο πολύ σοβαρών κρίσεων, του μεταναστευτικού και της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις περί της απόπειρας του ΣΥΡΙΖΑ να οικοδομήσει παρακρατικούς μηχανισμούς για να περάσει σε αυταρχική διακυβέρνηση συμβάλλουν στο να επιτευχθεί μόνιμη αλλαγή ιδεολογικοπολιτικών συσχετισμών. Η Αριστερά δεν έχει απλώς χάσει ένα ηθικό πλεονέκτημα, που τελικά ποτέ δεν είχε, αλλά αποκαλύπτεται ως αυτό που πραγματικά είναι. Και έτσι το «πρώτη φορά Αριστερά» έγινε ήδη «ποτέ ξανά Αριστερά».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου