Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Μακρόν: Η Τουρκία παίζει επικίνδυνα παιχνίδια στη Λιβύη



Νέα επίθεση κατά της Τουρκίας για τον ρόλο και την ανάμειξή της στο λιβυκό ζήτημα εξαπέλυσε η Γαλλία, τούτη τη φορά στο ανώτατο επίπεδο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε την Αγκυρα για τη στήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης λέγοντας ότι η Τουρκία παίζει επικίνδυνα παιχνίδια στη Λιβύη, τα οποία αντίκεινται σε όλα όσα έχουν διεθνώς συμφωνηθεί.

«Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καθαρά στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει σήμερα ένα επικίνδυνο παιγνίδι στη Λιβύη που αντιβαίνει σε όλες τις δεσμεύσεις της στη διάσκεψη του Βερολίνου», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην διάσκεψη που έγινε νωρίτερα φέτος για την ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι συνομίλησε νωρίτερα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ επίσης με θέμα την κρίση στη Λιβύη.

«Είναι προς το συμφέρον της Λιβύης, των γειτόνων της, ολόκληρης της περιοχής, αλλά και της Ευρώπης», πρόσθεσε μετά τη συνάντησή του με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ.

«Δεν θα ανεχτούμε τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη», είπε καταδικάζοντας παράλληλα και τον ρόλο Ρώσων μισθοφόρων στην βορειοαφρικανική χώρα, εστιάζοντας όμως κατά κύριο λόγο στον ρόλο της Άγκυρας.

Όταν ρωτήθηκε για τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι που δήλωσε το Σάββατο ότι είναι νόμιμο δικαίωμα της Αιγύπτου να επέμβει στη Λιβύη, ο Μακρόν είπε ότι ο Αιγύπτιος ηγέτης έχει λόγο να ανησυχεί.

«Σημειώσατε τη νόμιμη ανησυχία του προέδρου Σίσι όταν βλέπει στρατεύματα να φτάνουν στα σύνορά του», δήλωσε ο Μακρόν.

Δυνάμεις υποστηριζόμενες από την Τουρκία δεν είναι γνωστό ότι επιχειρούν κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου.

«Αυτό είναι ένα μεσογειακό θέμα που μας επηρεάζει γιατί σήμερα από τη Λιβύη κάθε μέρα άνδρες και γυναίκες τρέπονται σε φυγή από τη δυστυχία για να έρθουν στην Ευρώπη. Πιστεύετε ότι μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία για πολύ καιρό να εισάγει Σύρους μαχητές στη Λιβύη, με δεδομένο ότι ξέρουμε;»

Ο Μακρόν ζήτησε επίσης τον «τερματισμό της ξένης ανάμιξης και των μονομερών ενεργειών όσων ισχυρίζονται ότι κερδίζουν νέες θέσεις μέσω πολέμου» στη Λιβύη.

«Η Γαλλία και η Τυνησία απαιτούν από κοινού τα εμπόλεμα μέρη να θέσουν τέλος στις μάχες και να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την αποκατάσταση της ασφάλειας για όλους, την επανένωση των θεσμών της Λιβύης και να συμμετάσχουν στην ανασυγκρότηση προς όφελος όλων των Λιβύων» , πρόσθεσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Σαΐντ, του οποίου ήταν η δεύτερη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, μετά την Αλγερία, έπειτα από την εκλογή του τον Οκτώβριο.

Επίθεση και στο ΝΑΤΟ

Στο στόχαστρο του Γάλλου Προέδρου μπήκε και το ΝΑΤΟ. Τα πρόσφατα ναυτικά περιστατικά μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας στη Μεσόγειο, αποτελούν «μία από τις πιο πειστικές αποδείξεις» του «εγκεφαλικού θανάτου» της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Σας παραπέμπω στις δηλώσεις μου στα τέλη του περασμένου έτους σχετικά με τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ», δήλωσε πρόεδρος μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ.

«Θεωρώ ότι αυτή είναι μια από τις πιο πειστικές αποδείξεις που υπάρχουν», πρόσθεσε, θεωρώντας την κατάσταση «απαράδεκτη».

«Εφόσον εμείς, τα μέλη του ΝΑΤΟ, οι Ευρωπαίοι, τα ενδιαφερόμενα μέρη σε αυτό το θέμα, είμαστε αδύναμοι στα λόγια μας ή δεν έχουμε σαφήνεια, θα αφήσουμε να παίζεται το παιχνίδι από μη συνεργάσιμες δυνάμεις», δήλωσε. «Δεν θέλω σε έξι μήνες, ένα χρόνο, δύο χρόνια, να δω τη Λιβύη να βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Συρία».

Την προηγούμενη εβδομάδα το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων κατήγγειλε ότι μια γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων.

Σύμφωνα με το Παρίσι, που χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ σοβαρό», τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών».

Η Αγκυρα είχε απορρίψει ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες του Παρισιού.

«Εφόσον εμείς, τα μέλη του ΝΑΤΟ, οι Ευρωπαίοι, τα ενδιαφερόμενα μέρη σε αυτό το θέμα, είμαστε αδύναμοι στα λόγια μας ή δεν έχουμε σαφήνεια, θα αφήσουμε να παίζεται το παιχνίδι από μη συνεργάσιμες δυνάμεις», δήλωσε. «Δεν θέλω σε έξι μήνες, ένα χρόνο, δύο χρόνια, να δω τη Λιβύη να βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Συρία».


Πηγή: Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου