Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Παράταση 3 μηνών και στα δάνεια του νόμου Κατσέλη



Παράταση τριών μηνών στην καταβολή των δόσεων δίνει η κυβέρνηση στους δανειολήπτες -επιχειρήσεις και νοικοκυριά- που ρύθμισαν τα δάνειά τους μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού και παλαιού ή νέου νόμου Κατσέλη.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από το άρθρο 5 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), «για οφειλέτες που αποδεδειγμένα πλήττονται από τις συνέπειες του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού Covid-19, δυνάμει της από 11.3.2020 ΠΝΠ (Α’ 55) και της από 20.3.2020 ΠΝΠΠ (Α’ 68) και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτών υπουργικών αποφάσεων, που έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν, αναστέλλεται για χρονικό διάστημα τριών μηνών η καταβολή των δόσεων, στο πλαίσιο ρυθμίσεων των ν. 4469/2017, 4605/2019 και 3869/2010 (Α’ 130), χωρίς να επέρχονται οι συνέπειες λόγω της μη καταβολής και χωρίς να τροποποιείται η συνολική διάρκεια της ρύθμισης». Υπενθυμίζεται πως ο δανειολήπτης ο οποίος έκανε αίτηση για ένταξη σε κάποιο από τα παραπάνω πλαίσια προστασίας της περιουσίας του, έχανε τη ρύθμιση εάν καθίστατο υπερήμερος, δεν προέβαινε, δηλαδή, σε καταβολές, με συνέπεια το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση να υπερβαίνει αθροιστικά την αξία τριών μηνιαίων δόσεων.

Όσον αφορά στους οφειλέτες που δεν έχουν τεθεί μέχρι σήμερα υπό κρατική… ομπρέλα, αυτοί, σύμφωνα με τη σχετική Πράξη, θα μπορούν να αιτηθούν τη χορήγηση τρίμηνης αναστολής, με τις τράπεζες να αποφασίζουν έπειτα από αξιολόγηση.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου