Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Κατασχεθέντα οχήματα στρατιωτικού τύπου εντάχθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. και πηγαίνουν Έβρο



Πρόκειται για τεθωρακισμένα τύπου MRAP Typhoon GSS-300 καναδικής κατασκευής, τα οποία είχαν κατασχεθεί εδώ και πέντε χρόνια και σάπιζαν στις στις αποθήκες του τελωνείου Πειραιά.

Τα τεθωρακισμένα είναι πλήρως αξιόμαχα και αποφασίστηκε η αποδέσμευσή τους προκειμένου να συμβάλλουν στην προστασία των συνόρων μας. Τον Μάιο του 2015 το Λιμενικό Σώμα εντόπισε νότια της Κρήτης ένα φορτηγό πλοίο ονόματι Tychy, που στα αμπάρια του είχε κρυμμένα 16 στρατιωτικά και πολιτικά οχήματα.


Οι ελληνικές αρχές, τηρώντας τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. περί απαγόρευσης μεταφοράς, προμήθειας ή πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη προχώρησε σε συντηρητική δέσμευση των τροχοφόρων και τα μετέφερε στις αποθήκες του ΣΤ' Τελωνείου Πειραιά.

Επρόκειτο για οκτώ οχήματα κατηγορίας MRAP Τyphoon GSS-300 (αυτά δηλαδή που μεταβαίνουν τώρα στον Έβρο), πέντε θωρακισμένα τύπου Toyota Land Cruiser, δύο οχήματα BMW και ένα ακόμη μάρκας Mercedes. 



Τα MRAP Typhoon GSS-300 εντάθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, εκεί δηλαδή που υπάγονται επίσης οι διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης) και της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης), τα γνωστά ΜΑΤ. Έχουν μήκος 6,5 μέτρα, πλάτος 2,43 μέτρα, ύψος 2,37 μέτρα, βάρος 12,5 τόνους διμελές πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρουν 8 πλήρως εξοπλισμένους αστυνομικούς. Το επίπεδο προστασίας που προσφέρει η θωράκιση του οχήματος είναι Level 2 STANAG 4569, ενώ με πρόσθετη θωράκιση αυτό μπορεί να φτάσει στο Level 3.

Η μέγιστη ταχύτητα του οχήματος επί οδοστρώματος φτάνει τα 100 χλμ/ώρα ενώ η αυτονομία του τα 1.000 χιλιόμετρα!

Και τα 8 οχήματα από εχθές βρίσκονται στον Έβρο ενισχύοντας τις ελληνικές και Ευρωπαϊκές δυνάμεις στα σύνορα.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου