Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Τέλος το δελφινάριο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο - Ανακλήθηκε η άδεια


Η Περιφέρεια Αττικής ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του τμήματος των θαλασσίων θηλαστικών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, όπου δελφίνια πραγματοποιούσαν «παραστάσεις», έπειτα χρόνιες αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων.

Μέλη του φιλοζωικού κινήματος σχολίασαν την απόφαση με τη φράση «ο φιλοζωικός κόσμος δικαιώνεται, η δε Περιφέρεια Αττικής (επιτέλους) ακούει», σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση προχωρούσε σε παραστάσεις δελφινιών με αντίτιμο, παρότι ο νόμος απαγορεύει κάθε είδους παραστάσεις με συμμετοχή ζώων. Με την απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, η Περιφέρεια Αττικής ανακαλεί την άδεια λειτουργίας του δελφινάριου που λειτουργεί στα Σπάτα.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ η εταιρεία εκμεταλλευόταν δελφίνια για εμπορικούς σκοπούς, ενώ επιθεωρητές Περιβάλλοντος που επισκέφθηκαν το ζωολογικό πάρκο υποδυόμενοι τους απλούς επισκέπτες, πριν από τρία χρόνια, διαπίστωσαν ότι πραγματοποιούνται παραστάσεις με εισιτήριο 3 ευρώ το άτομο, με τα δελφίνια να καλούνται να πραγματοποιούν ασκήσεις κατόπιν εντολών, ακόμη και «πιρουέτες», όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στην έκθεσή τους. Όλα αυτά συνέβαιναν, ενώ ο νόμος απαγορεύει τη «χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Ακόμη και στην περίπτωση που εξαιρούνται οι ζωολογικοί κήποι από τις απαγορεύσεις, αυτό γίνεται «υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων».


Υπόθεση διεθνούς διάστασης και κυρώσεις 


Παρά τη βεβαίωση κυρώσεων από τους επιθεωρητές προς την εταιρεία, οι παραστάσεις συνεχίζονταν σύμφωνα με καταγγελίες. Η πιο γνωστή υπήρξε η διεθνής καταγγελία για «εγκληματική συμπεριφορά» σε ζώα στην οποία προέβη ο γερμανικός οργανισμός προστασίας των ζώων ProWal, το 2017. Στις 5 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο μιας παρέμβασης ακτιβιστών στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Οικολογική Συμμαχία», Γιώργου Δημητρίου, κάλεσε σε εφαρμογή του νόμου και των επιβαλλόμενων κυρώσεων. Η περιφερειακή αρχή διαβεβαίωσε τον αντιπολιτευόμενο σύμβουλο για άμεση επιβολή των προβλεπόμενων.

Έκτακτος έλεγχος και πόρισμα 

Όπως προκύπτει από την απόφαση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του δελφιναρίου, που υπογράφεται από τον αρμόδιο περιφερειακό σύμβουλο, Σταύρου Βοϊδονικόλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας προχώρησαν σε έκτακτο επιτόπιο έλεγχο στο ζωολογικό πάρκο, παραδίδοντας το πόρισμά τους στις 24 Φεβρουαρίου. Αιρετοί της Περιφέρειας Αττικής, επικαλούμενοι τον νόμο, αναφέρουν θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής για το ζωολογικό πάρκο: α) να οριστεί ένα πρόσωπο ως εγγυητής για την φροντίδα των ζώων, β) να φύγουν από την επιχείρηση όποιες υποδομές παραπέμπουν σε παραστάσεις (π.χ. κερκίδες), γ) να σφραγιστεί η επιχείρηση.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» ενημερώνει ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης της Περιφέρειας Αττικής που ανακαλεί την άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων για τα δελφίνια.


Πηγή : Lifo.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου