Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Βόμβα Αγγελή: Περίμενα εντολή Τσίπρα για αποπομπή Τουλουπάκη αλλά δεν ήρθε ποτέ



Σε αποκαλύψεις «βόμβα» για την καταγγελλόμενη σκευωρία Novartis και την ύπαρξη ιδιότυπου παραδικαστικού κυκλώματος με στόχο τη σπίλωση πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να προχωρά στη Βουλή, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, αναφερόμενος στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης, τη σχέση Τουλουπάκη - «Ρασπούτιν» και την αντιμετώπιση του θέματος από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο κατά πληροφορίες υποστήριξε ότι γνώριζε τα πάντα αλλά δεν ενέκρινε ποτέ την αποπομπή της Εισαγγελέως Διαφθοράς υιοθετώντας τη σκληρή γραμμή «Ρασπούτιν» έναντι της πιο ήπιας εντός του κόμματος.

«Περιμέναμε έγκριση Τσίπρα για την αποπομπή Τουλουπάκη αλλά δεν ήρθε ποτέ»

Ειδικότερα, σύμφωνα με πάντα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελής που καταθέτει πρώτη φορά σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, περιέγραψε συνάντηση του ίδιου που έγινε μετά το ταξίδι στη Βιέννη, με τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, παρουσία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, όπου φέρεται να υποστηρίζει ότι αποφασίστηκε η αποπομπή της κ. Τουλουπάκη, επειδή είχε προαποφασίσει χωρίς στοιχεία την άρον άρον ποινική δίωξη τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα των Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριου Σαλμά.

«Ο κ. Καλογήρου συμφώνησε με την αποπομπή Τουλουπάκη αλλά μας είπε ότι πρώτα πρέπει να πάρει την έγκριση του “από επάνω”. Ποιος είναι ο από πάνω; Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», φέρεται να ανέφερε ο μάρτυρας.

Κατόπιν περιγράφοντας τις δύο γραμμές εντός του ΣΥΡΙΖΑ και το «δίλημμα» Τσίπρα φέρεται να πρόσθεσε πως: «Περιμέναμε έγκριση από τον κ. Τσίπρα για την αποπομπή της Τουλουπάκη που ποτέ δεν ήρθε. Η κ. Παπασπύρου μας είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι σε δίλημμα: Να ακούσει τον “Ρασπούτιν” και τη στρατηγική των διώξεων και να κερδίσει τις εκλογές ή να διώξει την Τουλουπάκη; Η δεύτερη γραμμή ήταν των Καλογήρου-Τζανακόπουλου που έλεγε ότι θα καταστραφούμε».

Καλέστε με για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση

Ο πρώην επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς μάλιστα ζήτησε από τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής να τον καλέσουν σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με την Ξένη Δημητρίου, τη Μαρία Παπασπύρου και τον Μιχαλη Καλογήρου, προκειμένου να επαναλάβει όσα κατέθεσε σήμερα και όσα έχει καταθέσει στη Δικαιοσύνη.

Η «προφητεία» Παπασπύρου για παραμονή Τουλουπάκη και αποχώρηση «Ρασπούτιν» με τον ανασχηματισμό

 Συνεχίζοντας, ο Ιωάννης Αγγελής φέρεται να αποκάλυψε επίσης ότι η τέως Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, είχε προβλέψει την εξέλιξη παραμονής της κ. Τουλουπάκη στη θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς.

«Η κυρία Παπασπύρου μετά την ανανέωση της θητείας της κυρίας Τουλουπάκη είπε: “αντί να διώξει ο Τσίπρας την Τουλουπάκη, θα διώξει τον Ρασπούτιν στον επόμενο ανασχηματισμό”», φέρεται να ανέφερε ο ίδιος, ενώ σχολίασε πως «όλοι ξέραμε ποιος είναι ο Ρασπούτιν».

Ο «Ρασπούτιν» υπουργός ΣΥΡΙΖΑ  - το αόρατο τρίτο πρόσωπο που υπαγόρευε τις κινήσεις Τουλουπάκη

«Αν θέλετε να καταπολεμήσετε τη διαφθορά στην Ελλάδα καταργήστε την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Η παρουσία τρίτου προσώπου φάνηκε από το ότι ήθελε (σ.σ. η Ελ. Τουλουπάκη) να κάνει fast track δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων (σ.σ. Α. Γεωργιάδη, Α. Λοβέρδου, Μ.Σαλμά) και η απόφαση ήταν ανειλημμένη», φέρεται να είπε ο ίδιος αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο αόρατο τρίτο πρόσωπο που έχει καταθέσει στη Δικαιοσύνη ότι ήταν σαν Θεός πανταχού παρών στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Ο ίδιος, δε, φέρεται να διατύπωσε την άποψη ότι οι ενέργειες της Ελένης Τουλουπάκη υπαγορεύονταν από αυτό το τρίτο πρόσωπο, γιατί όπως σχολίασε: «από μόνη της δεν θα τολμούσε να παραβεί ούτε τις εντολές του επόπτη ούτε τις εντολές του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου».

Ο «Ρασπούτιν» ήταν με το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη ΝΔ - ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ με παρέμβαση στη Δικαιοσύνη - δεν τον κατονομάζω

Παρότι πάντως του ζητήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του κατονομάζοντας τον περιβόητο “Ρασπούτιν”, ο ίδιος το απέφυγε υπό το φόβο όπως είπε μηνύσεων σε βάρος του. Φωτογράφισε, ωστόσο, ξεκάθαρα τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τυχόν ποινικές ευθύνες του οποίου ερευνά η Προανακριτική Επιτροπή.

«Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου μου είχε πει ότι ο “Ρασπούτιν” έχει το ένα του πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη ΝΔ, γιατί θέλει να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές. Η Τουλουπάκη ήθελε να ασκήσει διώξεις πριν τις εκλογές», φέρεται να επισήμανε ο κ. Αγγελής, τονίζοντας πως όταν διαπίστωσε πολιτική παρέμβαση υπουργού της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ενημέρωσε την κ. Δημητρίου.  

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αγγελής πρόσθεσε: «Το ξέρω το όνομα του τρίτου προσώπου όμως δεν το λέω. Ήταν μέλος της κυβέρνησης και είχε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα. Φοβάμαι ότι θα με ταράξει στις μηνύσεις. Το όνομα όμως το ξέρει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εγώ έχω σηκώσει μεγάλο βάρος σε αυτή την υπόθεση,  άλλο βαρύτερο δεν μπορώ να σηκώσω. Να σηκώσουν ο καθένας το βάρος που του αναλογεί. Δεν θα αναλάβω εγώ ούτε τις ευθύνες της κ. Δημητρίου ούτε του υπουργού που έκανε αυτά που έκανε».

Λίγο αργότερα, δε, αναφερόμενος ονομαστικά στον κ. Παπαγγελόπουλο κατόπιν ερώτησης γιατί εκτιμά ότι ο πρώην υπουργός τον απαξιώνει, φέρεται να υποστήριξε πως: «Ο Παπαγγελόπουλος με έβριζε και στράφηκε εναντίον μου για να γλιτώσει».

«Υπήρχε ισχυρότερος και η Τουλουπάκη μας έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια»

«Υπήρχε κάποιος ισχυρότερος και η κ. Τουλουπάκη μας έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια. Κι εμένα και την κ. Δημητρίου (σ.σ. πρώην Εισαγγελέας Α.Π). Οι παρανομίες στη δικαστική συνδρομή είναι ο βασικός λόγος για τον ενδεχόμενο δόλο της κ. Τουλουπάκη σε κατάχρηση εξουσίας και του ηθικού αυτουργού», φέρεται να πρόσθεσε ο μάρτυρας στην Προανακριτική Επιτροπή.

Σε σπίτια οι συναντήσεις «Ρασπούτιν» - Τουλουπάκη

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Ιωάννης Αγγελής αποκάλυψε πως οι συνεννοήσεις της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και του επονομαζόμενου Ρασπούτιν λάμβαναν χώρα σε δύο σπίτια. «Δεν το κάνανε μέσω τηλεφώνου γιατί φοβόταν ο Ρασπούτιν μήπως τον παρακολουθεί η ΕΥΠ» φέρεται να εξήγησε.

«Ο υπεύθυνος του FBI στην Αθήνα είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών» - το ήξεραν και Καλογήρου-Κοντονής από τον Τζέφρι Πάιατ

Σημαντικές είναι οι αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε για πρώτη φορά,  ο πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και  για την πραγματική διάσταση της εμπλοκής του FBI στην υπόθεση Novartis και τις αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, καθώς κατά πληροφορίες έχει υποστηρίξει πως ο υπεύθυνος του FBI στην Αθήνα που υπέγραφε τις εκθέσεις των Αμερικανών, του είχε πει ότι δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων και ότι τη συγκεκριμένη πληροφορία γνώριζαν επισήμως δια στόματος του Αμερικανού Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής και Μιχάλης Καλογήρου..

Φέρεται μάλιστα να ανέφερε, ότι η προσθήκη των ονομάτων 7 πολιτικών προσώπων στην έκθεση του FBI έγινε μετά από την κατάθεση σχετικού αιτήματος της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Η  επίμαχη τοποθέτηση του κ. Αγγελή φέρεται να έχει ως εξής:

«Κάλεσα στο γραφείο μου τον εκπρόσωπο του FBI στην Ελληνική Πρεσβεία και τον ρώτησα για τον ακριβή αριθμό των αμερικανικών εγγράφων. Μου είπε ότι θα με ενημερώσει.Πείτε μου για την ευθύνη πολιτικών, ρώτησα τον εκπρόσωπο. Μου απάντησε: “Λεπτομέρειες δεν μπορώ να πω. Γνωρίζω όμως ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών”. Μου είπε μάλιστα πως είχε ενημερώσει ότι δεν υπήρχε ευθύνη πολιτικών ο Αμερικανός Πρέσβης και τους δύο Υπουργούς Δικαιοσύνης. Και τον Κοντονή και τον Καλογήρου».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ιωάννης Αγγελής, υποστήριξε πως όταν ρώτησε τον εκπρόσωπο του FBI γιατί αναφέρονται σε δικό τους έγγραφο ονόματα πολιτικών εκείνος του απάντησε: «να πάτε να ρωτήσετε αυτούς που τα στέλνουν…».

«Τότε εγώ πήγα στην κ. Τουλουπάκη και τη ρώτησα τι ακριβώς στέλνει για πολιτικούς στην Αμερική και που στηρίζονται αυτά. “Μόνο στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων”, μου απάντησε εκείνη», φέρεται να πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε άλλο σημείο της εισήγησής του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου,  υπογράμμισε κατά πληροφορίες ότι ο εκπρόσωπος του FBI, του είπε πως: «υπάρχει ένας δικηγόρος που εκβιάζει τους μάρτυρες και θα πρέπει η ελληνική Δικαιοσύνη να ασχοληθεί με αυτό. Ο δικηγόρος αυτός είχε συμφέρον να έχει θετική εξέλιξη η υπόθεση στην Αμερική γιατί θα έπαιρναν χρήματα».

 «Μια τρύπα στο νερό η δικαστική έρευνα της Novartis – το 90% είναι κάτω από το νερό»

«Δεν έχουμε πάρει από τις ΗΠΑ ούτε το απειροελάχιστο νόμιμο στοιχείο. Όλα είναι παράνομα. Και στην υπόθεση Novartis έχει γίνει μία τρύπα στο νερό. Προκαλώ τον οποιονδήποτε να πει ένα νόμιμο αποδεικτικό μέσο που έχουμε κάνει. Κανένα, άρα υπάρχει δόλος», υποστήριξε κατά πληροφορίες ο κ. Αγγελής.

Ο ίδιος περιέγραψε παράτυπους δικονομικούς χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς και φέρεται μάλιστα να χαρακτήρισε την κ. Τουλουπάκη «ανεπαρκή», υποστηρίζοντας πως «αν θέλετε να βρείτε άκρη στην υπόθεση Νοβάρτις, διώξτε την κυρία Τουλουπάκη. Το μόνο που έχει κάνει η Τουλουπάκη στη Νοβάρτις είναι μια τρύπα στο νερό. Μόνο το 10% της υπόθεσης είναι πάνω από το νερό. Το 90% είναι κάτω από το νερό και δεν φαίνεται. Ψάξτε κάτω από το νερό. Όσο ψάχνετε θα βρίσκετε…».

Προαποφασισμένες οι διώξεις Λοβέρδου, Γεωργιάδη, Σαλμά - η στρατηγική Τουλουπάκη για διώξεις άρον άρον χωρίς στοιχεία – «Διώξτε την Τουλουπάκη, είναι ανεπαρκής»

Κατά πληροφορίες ο Ιωάννης Αγγελής επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η κ. Τουλουπάκη είχε ομολογήσει στον ίδιο ως στρατηγική της στη διερεύνηση της υπόθεσης την άσκηση διώξεων πολιτικών προσώπων χωρίς στοιχεία και  άρον άρον κι ας έβρισκε μετά άκρη ο ανακριτής.

«Τη ρώτησα και μου είπε ότι η στρατηγική είναι να ασκήσουμε ποινική δίωξη, να πάει η υπόθεση στον ανακριτή κι ας μείνει εκεί», φέρεται να είπε, ενώ επανέλαβε και τους ισχυρισμούς του ότι πριν το ταξίδι στη Βιέννη για συνάντηση με τις αμερικανικές αρχές, η Ελένη Τουλουπάκη του είχε αποκαλύψει ότι θα τους ενημερώσουν πως έως τις 20 Δεκεμβρίου 2018 θα ασκήσουν ποινική δίωξη στους Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά, παρότι τα στοιχεία που διέθεταν ήταν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. «Είστε καλά; Με αυτά τα στοιχεία θα ασκήσουμε ποινική δίωξη;», είχε αντιδράσει ο ίδιος κατά τα λεγόμενά του.

Δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις βουλευτών

Από την Επιτροπή δεν έλειψαν και αυτή τη φορά οι εντάσεις μεταξύ βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κατά την έναρξη της κατάθεσης του κ. Αγγελή. Οι πληροφορίες θέλουν η μίνι αντιπαράθεση να είχε ως πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Μαρκόπουλο (ΝΔ) και τη Δώρα Αυγέρη (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ σε αυτή ενεπλάκη και η Ευαγγελία Λιακούλη (ΚΙΝΑΛ) και έχει ως εξής:

Δ. Αυγέρη (ΣΥΡΙΖΑ): Άντε ρε «Πρώτο Θέμα».

Δ. Μαρκόπουλος (ΝΔ): Μη διακόπτεις τον μάρτυρα επειδή δεν σε βολεύει αυτό που καταθέτει. Είστε σε νευρικό κλονισμό.

Ε. Λιακούλη (ΚΙΝΑΛ): Διακόπτεται ο μάρτυρας με προφανή στόχευση.

Ι. Αγγελής: «Βρώμικη υπόθεση με πολιτικές & δικαστικές διαστάσεις»

«Βρώμικη» χαρακτήρισε την υπό διερεύνηση υπόθεση ο Ιωάννης Αγγελής, με δήλωσή του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά το πέρας της σημερινής του εισήγησης, η οποία όπως τόνισε έχει πολιτικές και δικαστικές διαστάσεις, ενώ άφησε αιχμές και για τα πρόσωπα που γνωρίζουν κατ’ εκείνον λεπτομέρειες αλλά δεν μιλάνε.

«Δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα. Υπήρχε εποπτεύουσα πάνω από εμένα, η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημητρίου. Καλέστε την να σας να το πει και εκείνη και τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Καλογήρου. Και να έρθω εγώ να το επιβεβαιώσω. 

Είναι μία βρώμικη υπόθεση, με πολιτικές και δικαστικές διαστάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τετάρτη στις 14.30 η συνέχεια με Αγγελή στην Προανακριτική

Η εξέταση του Ιωάννη Αγγελή από την Προανακριτική Επιτροπή θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη στις 14.30, όπου θα δεχτεί και ερωτήσεις από τους βουλευτές μέλη της.


Της Ναντίν Χαρδαλιά
Πηγή: skai.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου