Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Συνέλευση και απειλές για το στέκι




Κρίσιμη συνέλευση φοιτητών έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Το διακύβευμα των φοιτητών είναι η αξιολόγηση των κινητοποιήσεών τους από δω και πέρα, μετά και την επιχείρηση της αστυνομίας εντός του ιδρύματος κατά την οποία εκκενώθηκε στέκι αντιεξουσιαστών. Παράλληλα, η ηγεσία του ιδρύματος φέρεται να έχει ενημερώσει τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για τα όσα συμβαίνουν στο πανεπιστήμιο, κάνοντας μήνυση. Προς το παρόν, οι πληροφορίες λένε πως η μήνυση είναι κατ’ αγνώστων, ωστόσο στην πορεία των ερευνών η μήνυση μπορεί να προσωποποιηθεί.

Το ίδρυμα πάντως αναμένεται να διανύσει πορεία σε τεντωμένο σκοινί μέχρι και τις εκδηλώσεις για τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, από ημέρες έγινε γνωστό ότι φοιτητικές παρατάξεις προγραμματίζουν σήμερα γενική συνέλευση για τη στάση τους στα γεγονότα των περασμένων ημερών και την παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι παρατάξεις προσκείμενες στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά θα επιδιώξουν να συμμετάσχουν στη συνέλευση στο ΟΠΑ και ομοϊδεάτες τους φοιτητές και από ΑΕΙ της Αττικής, με πρόθεση να σταλεί μήνυμα όχι μόνο στην ηγεσία και στους καθηγητές του ΟΠΑ, αλλά και στον πολιτικό κόσμο για τις προθέσεις τους να μην εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο προστασίας του ακαδημαϊκού ασύλου, το οποίο ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Επίδειξη ισχύος θεωρήθηκε και η αναγραφή συνθημάτων τη Δευτέρα από αγνώστους στους τοίχους, τα οποία έλεγαν ότι το στέκι τούς ανήκει.


Απειλητικό μήνυμα γραμμένο στους τοίχους του ΑΠΘ κατά του προέδρου του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας Βασίλη Γούναρη. Καθηγητές που υποστηρίζουν τις ανεξάρτητες φωνές των φοιτητών δέχονται εκφοβιστικά μηνύματα. 

Συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο σε σειρά φοιτητικών συλλόγων και σε άλλα ΑΕΙ της Αθήνας. Πανεπιστημιακοί που μίλησαν στην «Κ» εκτίμησαν πως θα καταγραφεί η στάση των παρατάξεων ενόψει της πορείας για τον Αλ. Γρηγορόπουλο στις 6 Δεκεμβρίου. Ενδεικτικά, η παράταξη του ΚΚΕ έως τώρα σε πολλές σχολές ήταν υπέρ μικρών σε διάρκεια ημερών καταλήψεων. Ερώτημα είναι εάν θα διατηρήσει την ίδια στάση.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυξάνονται οι ανεξάρτητες φοιτητικές παρατάξεις που έχουν ως βασικό άξονα των διεκδικήσεών τους τη μη κατάληψη της σχολής. Τέτοιες ομάδες έχουν εμφανιστεί στο ΑΠΘ, στη Νομική Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Μάλιστα, μέλη των ομάδων αυτών που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους, κατήγγειλαν στην «Κ» ότι δέχονται απειλητικά μηνύματα από μέλη άλλων παρατάξεων εντός των ΑΕΙ. Το ίδιο φέρεται να ισχύει και για καθηγητές που υποστηρίζουν τις ανεξάρτητες φωνές. Αυτό συνέβη χαρακτηριστικά στο ΑΠΘ, όπου κάποιοι έγραψαν συνθήματα στα γραφεία των καθηγητών που στήριξαν θέσεις ανεξάρτητης φοιτητικής ομάδας που έκανε πρόσφατα αισθητή την παρουσία της στη Φιλοσοφική Σχολή. Επίσης, υπήρξαν αφίσες που έφεραν την υπογραφή συλλόγου τμήματος της Φιλοσοφικής, χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση από τον σύλλογο.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου