Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Ανοίγουν και άλλα στόματα για «Ρασπούτιν»



Η κατάθεση της εισαγγελέως Ελένης Ράικου, που διετέλεσε επί μακρόν επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς και χειρίστηκε στο πρώτο στάδιο τις έρευνες για την υπόθεση της Novartis, υπήρξε καθοριστική για τη θεμελίωση της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Οσα η εισαγγελέας κατέθεσε στον Αρειο Πάγο κατά του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για πιέσεις που δέχθηκε η ίδια προκειμένου να προχωρήσει χωρίς στοιχεία σε ενοχοποίηση πολιτικών, προσδιόρισαν σημαντικά το εύρος αλλά και το βάθος των κοινοβουλευτικών ερευνών, που έχουν ήδη δρομολογηθεί, καθώς προστέθηκαν στις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, αυξάνοντας κατά πολύ τα επιβαρυντικά στοιχεία κατά Παπαγγελόπουλου.

Με τις καταθέσεις των δύο εισαγγελικών λειτουργών, που είχαν άμεση γνώση, ο καθένας σε άλλη χρονική περίοδο, των ερευνών για τους πολιτικούς στην υπόθεση Novartis, η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής κατέστη μονόδρομος και η διερεύνηση των ευθυνών Παπαγγελόπουλου με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, δηλαδή από τη Βουλή και όχι από τη Δικαιοσύνη, εμφανίζεται πλέον ως η μοναδική λύση.

Το καταγγελτικό «βάρος»

Οι εισαγγελικές καταγγελίες για αντιθεσμικές πρακτικές κατά του τέως υπουργού, ο οποίος, όπως αποκάλυψε η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, αυτοαποκαλείτο «Ρασπούτιν» για να προσδιορίσει τις δεξιότητές του να «τυλίγει σε μία κόλλα χαρτί τους αντιπάλους του», μετέθεσαν κατά πολύ το βάρος για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής από τις καταγγελίες πολιτικών που στοχοποιήθηκαν και διασύρθηκαν στην υπόθεση της Novartis.

Οι καταθέσεις και οι καταγγελίες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων επισκιάστηκαν, κατά έναν τρόπο, από τις εισαγγελικές καταγγελίες, οι οποίες προέρχονται από ανθρώπους-κλειδιά μέσα από τη Δικαιοσύνη, και κυρίως σε ό,τι αφορά την Ελένη Ράικου είναι προσωπικές, με την έννοια ότι καταγγέλλει όσα η ίδια υποστηρίζει ότι υπέστη κατά την άσκηση των καθηκόντων της, όταν χειριζόταν τις έρευνες για την υπόθεση της Novartis.

Σημαντικό είναι επίσης ότι και οι δύο εισαγγελείς είχαν καταγγείλει παρεμβάσεις και πιέσεις στο έργο τους, ο καθένας με άλλα δεδομένα, για την ενοχοποίηση πολιτικών χωρίς στοιχεία, από πολύ καιρό, και πάντως δεν προέβησαν σε αυτές τις καταγγελίες πρόσφατα και ενόψει της κοινοβουλευτικής διερεύνησης περί σκευωρίας στην υπόθεση της Novartis.

Το ενδιαφέρον όμως της πρότασης για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, με επίκεντρο των ερευνών τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, είναι το γεγονός ότι μένει ανοικτό το ενδεχόμενο να διερευνηθούν και άλλες υποθέσεις για παρεμβάσεις στο έργο δικαστών και εισαγγελέων, πέραν της Novartis.

Αυτό το ενδεχόμενο έχει ήδη καταστεί εμφανές τόσο από τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή όσο και από εκείνες της Ελένης Ράικου, η οποία ευθέως έχει μιλήσει για πολλές υποθέσεις στις οποίες δέχθηκε πιέσεις από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, είτε να ασκηθεί δίωξη ενώ δεν υπήρχαν στοιχεία είτε να μπει στο αρχείο η υπόθεση ενώ δεν έπρεπε. Παρόμοια έχει δηλώσει και ο Ιωάννης Αγγελής χρησιμοποιώντας τη φράση «θα τρίβουν τα μάτια τους» αν γίνει έρευνα για τις αρχειοθετήσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Η δυνατότητα που παρέχεται από την ίδια την πρόταση για την προανακριτική επιτροπή, να μπορεί να διερευνηθούν και άλλες, πλην Novartis, υποθέσεις, έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, κινητικότητα στη Δικαιοσύνη. Εισαγγελικοί λειτουργοί που διετέλεσαν σε πόστα και νευραλγικές θέσεις και χειρίστηκαν σημαντικές υποθέσεις φέρονται διατεθειμένοι να μιλήσουν για παρεμβάσεις στο έργο τους, καταγγέλλοντας –και αυτοί– τον τέως υπουργό και μπλέκοντας ακόμα περισσότερο το «κουβάρι» για τη διερεύνηση των όποιων ευθυνών του.

Η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, που είχε καταγγείλει δημοσίως τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για άσκηση πιέσεων εις βάρος της σχετικά με τον χειρισμό συγκεκριμένης υπόθεσης, έχει ήδη απασχολήσει το Κοινοβούλιο και δεν αποκλείεται οι καταγγελίες της να επανεξεταστούν υπό το φως των νέων δεδομένων. Πληροφορίες όμως μέσα από τη Δικαιοσύνη κάνουν λόγο ότι και άλλος εισαγγελικός λειτουργός που φέρεται να γνωρίζει πολλά εμφανίζεται διατεθειμένος να προσέλθει στην προανακριτική επιτροπή και να προβεί σε αποκαλύψεις για αντιθεσμικές πρακτικές που ασκήθηκαν από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με το χαρτοφυλάκιο της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Οι άλλοι εμπλεκόμενοι

Αν οι καταγγελίες κατά Παπαγγελόπουλου διευρυνθούν και στους καταγγέλλοντες προστεθούν και άλλοι εισαγγελικοί λειτουργοί, τότε η όλη υπόθεση αναμένεται να λάβει διαστάσεις δομημένου παραδικαστικού κυκλώματος με τη συμμετοχή και άλλων προσώπων.

Οι εκτιμήσεις πως οι έρευνες για ύπαρξη σκευωρίας στην υπόθεση της Novartis δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε αποκάλυψη δράσεων παραδικαστικού κυκλώματος στηρίζονται στο ότι και η εισαγγελέας Ελένη Ράικου εμπλέκει πλην του τέως υπουργού και άλλο πρόσωπο στην υπόθεση, κατονομάζοντας δημοσιογράφο η οποία εμφανιζόταν ως προπομπός –κατά την εισαγγελέα– των πιέσεων του τέως υπουργού, ενώ δημοσιεύματα που είδαν το φως τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο για συμμετοχή στην ομάδα κρούσης πέραν της δημοσιογράφου και άλλων προσώπων, δικηγόρων και λοιπών. Αν αυτά επιβεβαιωθούν, και οι έρευνες Βουλής και Δικαιοσύνης αποκαλύψουν στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν, πέραν του πολιτικού σκανδάλου, και την ύπαρξη αποστήματος που είχε εισχωρήσει επηρεάζοντας αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τότε η όλη υπόθεση θα καταστεί κατά πολύ σοβαρότερη από κάθε πλευρά.

Τονίζεται ότι οι έρευνες της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς από τους αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, αφορούν και το κλιμάκιο της Εισαγγελίας Διαφθοράς που χειρίστηκε τις έρευνες για τη Novartis, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία με δήλωσή της διαψεύδει όσα εις βάρος της κατέθεσε η Ελένη Ράικου, παραμένει στη θέση της ενώ ελέγχεται και καταγγέλλεται από πολιτικούς και συναδέλφους της.


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου