Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Ντόμινο δολοφονιών στον πόλεμο νονών της νύχτας – Δέκα θύματα έως τώρα



Το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, η μητέρα της 33χρονης Κατερίνας Α. εντοπίζει την κόρη της νεκρή, μέσα στο υπόγειο πάρκινγκ της πολυκατοικίας όπου διέμενε στην Κηφισιά. Πρόκειται για ακόμη ένα αιματηρό επεισόδιο στον «κύκλο αίματος» που άνοιξε και πάλι εδώ και δύο χρόνια στον κόσμο της νύχτας, σε έναν «πόλεμο» χωρίς νικητές.

Εκτελέσεις με καλάσνικοφ με πάνω από 60 σφαίρες και ενέδρες θανάτου, που θυμίζουν κατά πολύ «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» που συναντάμε μόνο σε καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό και στην Κολομβία. Δολοφονίες έξω από σπίτια, σχολεία και καταστήματα συνιστούν το «κοκτέιλ θανάτου» που έχουν συναντήσει οι αστυνομικοί τα τελευταία δυόμισι χρόνια στους «σκοτεινούς» δρόμους της αθηναϊκής νύχτας.

Η Κ.Α. είχε στενές επαφές με ποινικούς με… βαρύ βιογραφικό και εκτελέστηκε από αγνώστους το βράδυ της Τρίτης. Τη «γάζωσαν» με πάνω από 15 σφαίρες ενός πολεμικού τυφεκίου τύπου καλάσνικοφ. Στην ΕΛ.ΑΣ. σήμανε άμεσα συναγερμός καθώς οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής βρέθηκαν για ακόμη μία φορά μπροστά σε μία «στυγερή εκτέλεση», ένα «συμβόλαιο θανάτου» που υλοποίησαν «ενοικιαζόμενοι επαγγελματίες εκτελεστές». Είναι το τελευταίο περιστατικό στο «ντόμινο» δολοφονιών, όπως το χαρακτηρίζουν αξιωματικοί της Ασφάλειας, σε μία «μάχη» που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Greek Mafia και παρουσιάζει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, έχοντας ως αποτέλεσμα μέσα σε δύο χρόνια να δολοφονηθούν δέκα άτομα.

Κομβικό σημείο των ερευνών για τη δολοφονία της 33χρονης μητέρας, όπως μας λένε χαρακτηριστικά ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ήταν η «προστριβή» που είχε από τον περασμένο Μάιο άτομο του περιβάλλοντος της 33χρονης με το διαβόητο «Καράφλα», ο οποίος εν τέλει δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

• Εκτέλεση Βασίλη Γρίβα

Ενα πρωινό του Μαΐου του 2017 στις 08.15, στην περιοχή των Γλυκών Νερών, έξω από το 2ο δημοτικό σχολείο στην οδό Σαλώνων, ο Βασίλης Γρίβας έπεσε νεκρός σε μία εν ψυχρώ δολοφονία. Από τις σφαίρες τραυματίστηκε και μια γυναίκα. Είχε μόλις αφήσει το παιδί του στο σχολείο, όταν είδε έναν άνδρα να βγαίνει από ένα «ύποπτο» όχημα, το οποίο βρέθηκε τελικά καμένο 600 μέτρα μακριά από το σχολείο. Από εκεί οι τέσσερις δράστες έφυγαν με μοτοσικλέτες, δείχνοντας πως είχαν σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια την εκτέλεση.

Ο Βασίλης Γρίβας ήταν «πρωτοπαλίκαρο» του βαρυποινίτη Μανώλη Καραγιάννη, γνωστού και με τα προσωνύμια «Καράφλας», «Νταίζη» ή «Σαμπρέλας». Ο «Καράφλας» βρισκόταν σε ανοικτό πόλεμο με ηγετικά μέλη της Greek Mafia… Σε βάρος του υπήρχαν ανοικτά «συμβόλαια θανάτου», ενώ στις 5 Ιανουαρίου 2017 είχε πέσει θύμα επίθεσης με μαχαίρι, μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, από δύο Αλβανούς, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για το αιματοκύλισμα σε μπαρ στο Μικρολίμανο τον Νοέμβριο του 2014. Οι Γρίβας και Καραγιάννης είχαν συμπεριληφθεί το 2011 στη μεγάλη δικογραφία του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που περιλάμβανε 217 νονούς της νύχτας. Εκείνο το διάστημα αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εκτιμούσαν πως η εντολή εξόντωσης του Βασίλη Γρίβα δόθηκε από ηγετικά μέλη της Greek Mafia που βρίσκονταν τόσο εντός όσο και εκτός των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ εξέφραζαν φόβους πως θα ανοίξει ένας αιματηρός «κύκλος» εκτελέσεων που δύσκολα θα κλείσει. «Εκτός αν αλληλοεξοντωθούν και δεν μείνει κανείς στο τέλος», τόνιζαν τότε οι ίδιες αστυνομικές πηγές. Οπως και έγινε τελικά…

• Εκτέλεση Βασίλη Στεφανάκου

Στις 17 Ιανουαρίου του 2018 ο Βασίλης Στεφανάκος, ο πιο ισχυρός -μέχρι τότε- άνδρας της νύχτας, εκτελείται με καλάσνικοφ έξω από το σπίτι του στο Χαϊδάρι. Οι δύο συνοδοί ασφαλείας, που είχε πάντοτε μαζί του, εκείνο το βράδυ απουσίαζαν. Ηταν εκτεθειμένος και οι εκτελεστές του έδρασαν οργανωμένα. Μία μηχανή στάθμευσε τότε έξω από το γραφείο του και ένας από τους δύο αναβάτες τον πλησίασε και τον «γάζωσε» με το πολεμικό όπλο. Ο ίδιος είχε ένα περίστροφο, το οποίο ήταν περασμένο στη ζώνη του και φυσικά κατείχε παράνομα, αλλά δεν πρόλαβε να το χρησιμοποιήσει. Εκείνο το βράδυ συγκεντρώθηκαν στο σημείο της δολοφονίας δεκάδες άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι. Ολοι -άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο- είχαν επαφές με τον κόσμο της νύχτας και βρέθηκαν εκεί για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι αυτό που δεν πίστευε κανείς: ο «ζωντανός θρύλος» της νύχτας ήταν νεκρός μέσα στο τεθωρακισμένο του όχημα. Οι δράστες είχαν φροντίσει να κρύψουν το όπλο τους μέσα σε μία θήκη κιθάρας. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας θεωρούσαν από την πρώτη στιγμή πως οι βασικοί ύποπτοι -είτε ηθικοί αυτουργοί είτε «ενοικιαζόμενοι εκτελεστές»- για τη δολοφονία του βαρυποινίτη ενδεχομένως να εντοπίζονταν στο περιβάλλον του 44χρονου επονομαζόμενου «Καράφλα» («Νταίζη» ή «Σαμπρέλα»), ο οποίος βρισκόταν σε ανοικτή σύγκρουση με ηγετικά μέλη της Greek Mafia.

• Εκτέλεση Γιώργου Λίτσα

Τρεις μήνες μετά τη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου σημειώνεται ακόμη μία στυγερή εκτέλεση στον κόσμο της νύχτας. Το βράδυ της 20ής Απριλίου ο Γιώργος Λίτσας, γνωστός με το προσωνύμιο «Μπου» ή «Μπούμπης», εκτελείται στους Αγίους Αναργύρους έξω από το σπίτι του. Οι αξιωματικοί του Τμήματος Εκβιαστών και του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής θεωρούσαν τότε πως οι δολοφονίες Στεφανάκου και Λίτσα είχαν τον ίδιο… οικονομικό σπόνσορα, τους ίδιους εκτελεστές και ενδεχομένως το ίδιο «γραφείο ενοικιάσεως δολοφόνων». Επιπροσθέτως, εκτιμούσαν πως και οι δύο δολοφονίες ήρθαν ως αντίποινα της δολοφονίας του 48χρονου Βασίλη Γρίβα, φερόμενου ως «εισπράκτορα» της ομάδας του 44χρονου επονομαζόμενου «Καράφλα»-«Νταίζη»-«Σαμπρέλα». Ο Γιώργος Λίτσας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είχε μεταπηδήσει από την ομάδα του Βασίλη Γρίβα σε αυτή του Βασίλη Στεφανάκου, κάτι που από φίλους μετέτρεψε τους δύο άνδρες σε άσπονδους εχθρούς.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος προσπαθούσε να σκοτώσει τον Γιώργο Λίτσα. Στις 2 Φεβρουαρίου 2016 γίνει στόχος δολοφονικής επίθεσης σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στους Αγίους Αναργύρους. Οι δύο δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πυροβόλησαν εναντίον εστιατορίου στην οδό Αγίου Παύλου της περιοχής. Τότε εντός του καταστήματος υπήρχαν αρκετά άτομα, ανάμεσα στα οποία και μικρά παιδιά που συμμετείχαν σε οικογενειακή γιορτή την οποία είχαν οργανώσει οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού, συγγενείς του «Μπούμπη». Αυτός που πυροβόλησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξαν τότε οι αστυνομικοί, ήταν ο Βασίλης Γρίβας, ωστόσο αυτό δεν αποδείχθηκε ποτέ.

• Εκτέλεση Μανώλη Καραγιάννη

Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου πέφτει νεκρός από σφαίρες ο «Καράφλας», «Νταίζη» ή «Σαμπρέλας», όπως ήταν γνωστός, έξω από το σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο. Πρόκειται για ένα άτομο, όπως προαναφέρθηκε, το οποίο συνδεόταν, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., κατά κάποιο τρόπο με τις προειρημένες δολοφονίες, ωστόσο αυτό δεν αποδείχθηκε ποτέ επισήμως. Οπως προέκυψε από τη νεκροψία-νεκροτομή έφερε τουλάχιστον 10 τραύματα, στο στήθος, στην κοιλιακή χώρα και στα πόδια, τα οποία προκάλεσαν βαρύτατες εσωτερικές κακώσεις και πλήξεις ζωτικών οργάνων, που επέφεραν το θάνατό του. Παράλληλα, οι αστυνομικοί, που προέβησαν τότε στην αυτοψία του χώρου της δολοφονίας, «μάζεψαν» γύρω στους 60 (!) κάλυκες, τριών διαμετρημάτων, από πολεμικό καλάσνικοφ 7,62 mm, από πιστόλι 40 mm (αρχικά εκτιμήθηκε πως ήταν 45άρι) και πιστόλι των 9 mm. Τα δύο πρώτα όπλα είναι σίγουρα των εκτελεστών, το τρίτο φαίνεται να είναι του Μανώλη Καραγιάννη, ο οποίος πρόλαβε να πυροβολήσει κάποιες φορές ενώ ήταν αιμόφυρτος, χωρίς όμως ακόμη να αποκλείεται να είχαν και οι δράστες 9άρι πιστόλι. Αστυνομικές πηγές, που μίλησαν τότε στον «Ε.Τ.», δεν απέκλειαν το σενάριο το συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του «Σαμπρέλα» να είχε… τριπλή αφορμή: τις δολοφονίες του Βασίλη Στεφανάκου και του Γιώργου Λίτσα, αλλά και του συνταξιούχου ΕΚΑΜίτη Σπύρου Παπαχρήστου, για τις οποίες, σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, θεωρούταν ως ο βασικός ύποπτος, ωστόσο αυτό δεν αποδείχθηκε ποτέ.

Παράπλευρες απώλειες

Σε αυτόν τον «πόλεμο» μεταξύ των «βαρόνων» της νύχτας υπήρχαν φυσικά και παράπλευρες απώλειες, οι οποίες είτε συνδέονταν με αυτόν είτε θεωρήθηκαν ως «ευκαιρία» για περαιτέρω ξεκαθαρίσματα. Ενα από αυτά ήταν η δολοφονία του πρώην αστυνομικού Σπύρου Παπαχρήστου στις 30 Απριλίου 2018, έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη. Το θύμα είχε πάνω του μεγάλο χρηματικό ποσό, ενώ δεν οπλοφορούσε και δέχτηκε την επίθεση από τουλάχιστον δύο άτομα όταν έβγαινε από το μαγαζί και κατευθυνόταν προς το πάρκινγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συνταξιοδοτηθεί πριν από περίπου δέκα χρόνια και είχε υπηρετήσει σε βασικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως η ΕΚΑΜ.

Ακόμη μία «παράπλευρη απώλεια» ήταν η δολοφονία του Μιχάλη Γιατράκη τον Απρίλιο του 2016, όταν ο πρωταθλητής bodybuilding δέχτηκε 14 σφαίρες έξω από το σπίτι του στον Αλιμο, αλλά και η εκτέλεση του Γ.Π., τον Φεβρουάριο του 2018, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του στο Περιστέρι.

Σε αυτή την κατηγορία δεν γίνεται να μη συμπεριληφθεί και η εκτέλεση ενός 51χρονου έξω από το νεκροταφείο της Αγίας Παρασκευής το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου 2018. Οπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., το θύμα είχε επαφή με «μπράβο» των βορείων προαστίων το τελευταίο διάστημα, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές είχε… βαρύ βιογραφικό καθώς είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για απόπειρα δολοφονίας το 2013, είχε κατηγορηθεί για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, για ληστεία το 1997 και για υπόθεση ναρκωτικών από το 2002. Ο 51χρονος είχε επίσης εμπλοκή και σε δικογραφία για την υπόθεση με έκρηξη χειροβομβίδας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας ξενοδόχου στη Βούλα το 2013, ενώ είχε επίσης συλληφθεί στο παρελθόν με ληστή τραπεζών για την κατοχή όπλων. Επιπρόσθετα, επρόκειτο για ένα άτομο το οποίο συμπεριλαμβανόταν στη μεγάλη δικογραφία που είχε σχηματίσει το Τμήμα Εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ. το 2002.

Μάχη για τα… κενά που αφήνει το ξεκαθάρισμα

Μετά από αυτό το διετές «ξεκαθάρισμα» στην αθηναϊκή νύχτα υπάρχουν αρκετοί εντός και εκτός φυλακών που προσπαθούν να «ελέγξουν» το συνδικάτο του… εγκλήματος. Γνωστοί βαρυποινίτες εντός φυλακών και «μπράβοι» των βορείων και των νοτίων προαστίων φαίνεται πως προσπαθούν να πάρουν… μερίδιο από τα «κενά» που άφησαν πίσω τους οι εκτελέσεις και οι δολοφονίες, με τις εκτιμήσεις των αρχών να μην είναι αισιόδοξες, καθώς οι γνωρίζοντες επισημαίνουν πως «πρόκειται για έναν κύκλο αίματος, ο οποίος δύσκολα θα κλείσει μέχρι κάποιος να κυριαρχήσει». Προσθέτουν ακόμη πως οι ενδεχόμενες «συμμαχίες» αλλά και οι λυκοφιλίες κάνουν τον κόσμο της νύχτας πιο εκρηκτικό από ποτέ…

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου