Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Βολές των γιατρών ΕΟΠΥΥ για το νέο σύστημα στην Υγεία




«Αγαπητέ ασφαλισμένε, σήμερα ξεκινάει μία εξαιρετικά δύσκολη, υποβαθμισμένη και αβέβαιη πορεία του ασθενούς στο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας». Με αυτά τα λόγια η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, που εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς, προειδοποιεί σε ενημερωτικό της σημείωμα τους ασφαλισμένους για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στην εύρεση δωρεάν παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας λόγω του μικρού αριθμού διαθέσιμων οικογενειακών γιατρών αλλά και της άγνοιας του ίδιου συστήματος για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε πολίτης.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ενωση κάνει λόγο για τραγελαφική κατάσταση, η οποία έχει ξεκινήσει από την 1η Αυγούστου «με τους ασφαλισμένους να αναζητούν απεγνωσμένα οικογενειακό γιατρό έπειτα από απανωτά τηλεφωνήματα σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους του ιδιωτικού τομέα». Σύμφωνα με την Ενωση, η συνέχεια της αναζήτησης στα κέντρα υγείας και στις τοπικές μονάδες υγείας όπου αυτές υπάρχουν, πολλές φορές αποβαίνει άκαρπη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τη διαδικασία εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό. «Η πολυπλοκότητα της διαδικασίας αποκαρδιώνει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι αγωνιούν να βρουν σημείο πρόσβασης στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, καταλήγοντας να επιβαρυνθούν το αντίτιμο της επίσκεψης ώστε να αποφύγουν την ορθοστασία και την ταλαιπωρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκπροσώπων των συμβεβλημένων γιατρών, οι νέες συμβάσεις με οικογενειακούς ανέρχονται σε 465, ενώ επιπλέον 280 γιατροί υπηρετούν στις τοπικές μονάδες υγείας. «Λιγότεροι από 1.000 γιατροί για 11 εκατομμύρια Ελληνες», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης, καθώς και προσωρινή διαταγή κατά της μονομερούς κατάργησης των παλιών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, «λόγω της ύπαρξης σοβαρών δυνητικών κινδύνων για την ατομική και δημόσια υγεία των πολιτών και εξαιτίας καταχρηστικής και παράνομης συμπεριφοράς του Οργανισμού κατά των νόμιμων δικαιωμάτων των συμβεβλημένων γιατρών».


ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου