Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Ινστιτούτο Brookings: Η γραβάτα του Τσίπρα δεν δικαιολογείται από την απόφαση του Eurogroup



Η απόφαση του Εurogroup σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί γραβάτες και πανηγυρισμούς αναφέρει το  Ινστιτούτο Brookings.

«Και οι πιστωτές και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της… Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μάλιστα φόρεσε ακόμη και γραβάτα για να γιορτάσει το τέλος της λιτότητας» αναφέρεται στο άρθρο που υπογράφει ο καθηγητής Θοδωρής Πελαγίδης και προσθέτει:

«οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους είναι ευπρόσδεκτη για μια τόσο υπερχρεωμένη χώρα. Αυτή η ρύθμιση του χρέους φτάνει για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με διατηρήσιμο ρυθμό; «Οι αγορές τουλάχιστον -προς ώρας- δεν είναι απολύτως πεπεισμένες.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα έχει το δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να επαναπροσδιορίσει πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Με άλλα λόγια, η δόση μπορεί να παραμείνει στον λογαριασμό αν εκτιμηθεί ότι τα χρήματα αυτά χρειάζονται ως μαξιλάρι. Πράγματι, η χρήση του ρυθμιστικού πλαισίου των 15 δισ. ευρώ θα είναι δυνατή μόνο αφού διασφαλιστεί ότι οι οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας καλύπτονται από τα δημόσια ταμεία της χώρας!.

Πραγματικά, αν συγκρίνουμε το ενδιαφέρον των αγορών κατά 4% (στην περίπτωση δεκαετών ομολόγων) με τους όρους των χρημάτων διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (0,9%), μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει γιατί η τελευταία απόφαση του Eurogroup ίσως δεν δικαιολογεί τη χρήση γραβάτας».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου