Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Ανασφάλιστοι και «δωρεάν» εξετάσεις: Το χρονικό μιας κοροϊδίας…



Ο ανασφάλιστος πολίτης μπορεί να παίρνει παραπεμπτικό για τις παρακλινικές εξετάσεις που χρειάζεται (αιματολογικές και απεικονιστικές) και να μεταβαίνει σε δημόσια δομή υγείας -κυρίως νοσοκομείο- για να κλείσει ραντεβού και να εξυπηρετηθεί δωρεάν. Πολύ σωστό το μέτρο αλλά στην εφαρμογή του υπάρχουν δύο βασικά εμπόδια!

Το πρώτο εμπόδιο είναι ότι το παραπεμπτικό έχει ισχύ μόνο για 1 μήνα. Και το δεύτερο εμπόδιο είναι ότι δωρεάν είναι μόνο τα πρωινά ραντεβού των δημόσιων νοσοκομείων τα οποία -ειδικά για μαγνητικές, αξονικές- είναι με αναμονή εβδομάδων που φτάνουν το δίμηνο...

Στην φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα το iatropedia από το ΓΝΑ "Ευαγγελισμός", φαίνονται ως εκ τούτου δεκάδες ανασφάλιστοι πολίτες να προσπαθούν να προλάβουν το τέλος του Απριλίου ώστε να μην λήξει το παραπεμπτικό τους και χρειάζονται καινούργιο... Η φωτογραφία έχει ληφθεί δηλαδή στις 30 Απριλίου ημέρα Δευτέρα!

Οι περίπου 70 που τελικά δεν κατάφεραν εκείνη την ημέρα να εξυπηρετηθούν, αντιμετώπισαν το πρόβλημα με δύο πιθανούς τρόπους:

Ο πρώτος είναι να ξαναπάνε στο γιατρό που τους έδωσε το παραπεμπτικό ώστε να πάρουν ένα με σωστή ημερομηνία και να περάσουν ξανά τη διαδικασία για το κλείσιμο ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο.

Και ο δεύτερος είναι να κάνουν την εξέτασή τους σε ένα ιδιωτικό κέντρο! Δηλαδή να βάλουν το χέρι βαθιά στη τσέπη, να πάρουν δανικά, να στερηθούν άλλα αγαθά και να κάνουν την εξέταση που χρειάζονται άμεσα!

Καταλαβαίνουμε δε, ότι όταν πρόκειται για σοβαρά θέματα υγείας τα οποία είναι καλό να μην αργούμε να αντιμετωπίσουμε, ο ανασφάλιστος πολίτης βρίσκεται μπροστά σε ένα φοβερό δίλημμα που έχει να κάνει με την οικονομική του κατάσταση αλλά και την κατάσταση της Υγείας του!


Μαρία Τσιλιμιγκάκη
iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου