Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Είμαστε καλά λέει ο έλληνας πιλότος στην Καμπούλ



Κανέναν κίνδυνο δεν διατρέχει η υγεία των δύο ελλήνων πιλότων που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Intercontinental της Καμπούλ κατά τη διάρκεια της ένοπλης επίθεσης από ταλιμπάν, όπως επιβεβαίωσε σε επικοινωνία με το in.gr ο Μιχάλης Πουλικάκος, ένας εκ των δύο πιλότων. Καθησυχάζει δε, ότι και οι δύο βρίσκονται σε ασφαλές σημείο.

Ειδικότερα, το in.gr μόλις επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι υπήρχαν και δύο Έλληνες στο ξενοδοχείο που δέχτηκε την επίθεση προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Μιχάλη Πουλικάκο.

Η προσπάθεια έγινε εντονότερη μετά την μετάδοση του BBC για ύπαρξη Έλληνα μεταξύ των θυμάτων, είδηση που ευτυχώς διέψευσε αργότερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και πριν από λίγο ο κ. Πουλικάκος με το μήνυμά του μέσω Facebook.

Το ανακουφιστικό μήνυμά του αναφέρει: «Πρόκειται για λάθος. Μιλάνε για τον Βασίλη που είναι ασφαλής δίπλα μου. Απλώς αργήσαμε να τον βρούμε» σημειώνει χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας πως η σύγχυση προήλθε από το γεγονός ότι ο Βασίλης Βασιλείου άργησε να δώσει σημεία ζωής. 

Οι πρώτες πληροφορίες

Ένας Έλληνας είναι μεταξύ των 18 θυμάτων από την επίθεση ενόπλων στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ, όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές του Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η οποία διήρκησε 12 ώρες, οι δράστες προέβαλαν σθεναρή αντίσταση, ενώ κράτησαν και ομήρους. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Περίπου 160 άνθρωποι διασώθηκαν από τους αφγανούς στρατιώτες που έδωσαν μάχη επί 12 ώρες για να ανακτήσουν τον έλεγχο του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Σύμφωνα με πηγές της αφγανικής αστυνομίας, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος εννέα Ουκρανών, ενός Έλληνα, ενός Γερμανού και ενός Καζάκου, ενώ τα υπόλοιπα θύματα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί. 

Επίσης, νεκροί είναι και οι δράστες της επίθεσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος έκανε λόγο για «τρεις δράστες» αντί για τέσσερις που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Την ευθύνη για την επίθεση στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι, ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

«Χθες το βράδυ το ξενοδοχείο Intercontinental έγινε στόχος επίθεσης. Η επίθεση εξαπολύθηκε από πέντε μουτζαχεντίν μας», ανέφερε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή του που διανεμήθηκε μέσω email.


Ο Μουτζαχίντ ανέφερε ότι το ξενοδοχείο ήταν «γεμάτο εισβολείς Αμερικανούς και άλλων εθνικοτήτων», ενώ υποστήριξε ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν «δεκάδες» εξ' αυτών.

«Η επίθεση τερματίστηκε, όλοι οι δράστες σκοτώθηκαν. 126 άνθρωποι διασώθηκαν, εκ των οποίων 41 αλλοδαποί», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών, Νατζίμπ Ντάνις.

Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό, έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και ένας αλλοδαπός.

Το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε επιρρίψει την ευθύνη για την επίθεση στο δίκτυο Χακάνι, που συνδέεται με τους Ταλιμπάν, ενώ φέρεται να έχει σχέσεις και με τις πακιστανικές υπηρεσίες Πληροφοριών. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η επίθεση οργανώθηκε από το τρομοκρατικό δίκτυο Χακάνι που διαθέτει καταφύγια εκτός Αφγανιστάν» επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.
Δεν επιβεβαιώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει Έλληνας μεταξύ των θυμάτων από την επίθεση ενόπλων στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ.


Αναφέρει πως είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αφγανικές αρχές στην Καμπούλ.

Διαβεβαιώνει πως οι δύο Έλληνες πιλότοι που ήταν στην αφγανική πρωτεύουσα είναι σώοι και αβλαβείς. 

Νωρίτερα, πηγή της αφγανικής αστυνομίας έλεγε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος εννέα Ουκρανών, ενός Έλληνα, ενός Γερμανού και ενός Καζάκου. Δύο από τα θύματα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

Η αεροπορική εταιρεία Kam Air ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ορισμένοι υπάλληλοί της, ενώ άλλοι αγνοούνται.


ΤΟ ΒΗΜΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου