Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Στα άκρα η κρίση στην Ισπανία μετά το βασιλικό διάγγελμα και τη δήλωση Πουιζδεμόντ



Σε έκτακτο διάγγελμά του, ο μονάρχης κατηγόρησε την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας ότι έχει ενεργήσει τελείως εκτός του νομικού πλαισίου με την ψηφοφορία για ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία. Η Καταλονία θα κηρύξει την ανεξαρτησία της μέσα στις επόμενες ημέρες δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Καταλονίας.

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ισπανία και την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης που έλαβε χώρα την Κυριακή.

Ο βασιλιάς Φίλιππος, σε σπάνιο διάγγελμά του, τόνισε πως ισπανικό κράτος οφείλει να διασφαλίσει τη συνταγματική τάξη στην Καταλονία και εξαπέλυσε κατηγορώ εναντίον των καταλανικών Αρχών, λέγοντας ότι επέλεξαν να ενεργήσουν με πλήρη ανευθυνότητα «εκτός νόμου» και δημοκρατικής νομιμότητας.

Η Καταλονία θα κηρύξει την ανεξαρτησία της εντός των επόμενων ημερών, είτε στα τέλη αυτής της εβδομάδας είτε στις αρχές της επόμενης, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουιζδεμόντ, μιλώντας στο BBC.

Σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά στα χρονικά το Άρθρο 155 του Συντάγματος, που εξουσιοδοτεί τη Μαδρίτη να επιβάλει ακόμα και με τη βία τη συνταγματική τάξη σε οποιαδήποτε από της Αυτόνομες Κοινότητες της χώρας που κρίνεται ότι την παραβιάζει, ακόμα και αναστέλλοντας τις εξουσίες των τοπικών Αρχών.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν η Μαδρίτη επιδιώξει να αναλάβει τα ηνία της πλουσιότερης κοινότητας της Ισπανίας, ο κ. Πουιζδεμόντ είπε ότι θα πρόκειται για «λάθος που αλλάζει τα πάντα».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο κ. Πουιζδεμόντ είχε υποχωρήσει ελαφρώς από την απειλή για μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, λέγοντας ότι επιζητεί μία νέα συμφωνία με την κεντρική κυβέρνηση, παρά «τραυματική» ρήξη. Ζήτησε δε τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο βασιλιάς στο διάγγελμά του στάθηκε στη κρισιμότητα των στιγμών, σημειώνοντας ότι η Ισπανία βιώνει «πολύ σοβαρές» στιγμές που συνιστούν απειλή για την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Ο Φίλιππος μίλησε ενόσω σε πολλές πόλεις της Καταλονίας εκτυλίσσονται από το πρωί μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας που σημάδεψε το δημοψήφισμα.

Ο βασιλιάς δεν αναφέρθηκε στα επεισόδια, όμως απευθύνθηκε απευθείας στους Καταλανούς που ήταν αντίθετοι στο δημοψήφισμα ή την ανεξαρτητοποίηση, διαβεβαιώνοντάς τους ότι απολαμβάνουν την πλήρη στήριξη της πολιτείας και των υπόλοιπων Ισπανών.

Εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι η χώρα θα ξεπεράσει τον κάβο, καθώς οι δημοκρατικές αρχές της είναι «γερές».

Η τοποθέτηση του βασιλιά, ο οποίος έως τώρα είχε αποφύγει να εμπλακεί, δίνει νέα διάσταση στην αντιπαράθεση μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης, η οποία έχει φέρει την ιβηρική χώρα στα πρόθυρα της συνταγματικής κρίσης, ενώ παράλληλα δοκιμάζει τις αντοχές της μειοψηφικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι.

Με το διάγγελμά του ο Φίλιππος ουσιαστικά προσφέρει πλήρη πολιτική στήριξη στον πρωθυπουργό Ραχόι, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει την απόσχιση της Καταλονίας, και στο ανώτατο δικαστήριο, που έχει κρίνει την ψηφοφορία αντισυνταγματική.

Στην Καταλονία  πάντως η εικόνα στους δρόμους σήμερα πρόδιδε οργή.

Σε πολλές περιπτώσεις διαδηλωτές περικύκλωσαν κτήρια όπου στεγάζονται οι άνδρες της εθνικής Αστυνομίας και της Χωροφυλακής, δηλαδή των δύο εθνικών σωμάτων ασφαλείας που εστάλησαν κατά χιλιάδες στην Καταλονία ώστε να εμποδίσουν τη διενέργεια της ψηφοφορίας καθώς η Μαδρίτη δεν εμπιστευόταν την τοπική δύναμη Mossos d'Esquadra.

Οι κινητοποιήσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ισπανού υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος κατηγόρησε την τοπική κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Πουιζδεμόντ ότι υποδαυλίζουν τις ταραχές, κάνοντας επίδειξη μίσους και απολυταρχισμού.

Η Καταλονία και η Χώρα των Βάσκων είναι οι μοναδικές αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας που διαθέτουν δική τους Αστυνομία, στο πλαίσιο της παραχώρησης εξουσίας.


Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου