Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Έφυγε από την Καταλωνία ο Πουτζδεμόντ



Ισπανική κυβερνητική πηγή δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, πως ο Κάρλες Πουτζδεμόν βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε πως συνοδεύεται από άλλα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό το καταλανικό κόμμα PDeCat (Καταλανικό Δημοκρατικό Κόμμα), το κόμμα του καθαιρεθέντος Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, κάτι που συνιστά σιωπηρή παραδοχή εκ μέρους του πως η προηγούμενη κυβέρνηση της Καταλωνίας έχει παυθεί και το περιφερειακό κοινοβούλιο διαλυθεί.

«Στις 21 θα πάμε στις κάλπες, θα πάμε με την πεποίθηση ότι είμαστε προσηλωμένοι στο ότι η καταλανική κοινωνία πρέπει να μπορεί να εκφράζεται», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του PDeCat Μάρτα Πασκάλ.

Νωρίτερα, κατηγορίες απήγγειλε  η γενική εισαγγελία της Ισπανίας κατά στελεχών της καθαιρεθείσας κυβέρνησης της Καταλωνίας και του διαλυθέντος περιφερειακού κοινοβουλίου για το αδίκη της «στάσης» (εξέγερσης), καθώς την Παρασκευή συμμετείχαν στην κήρυξη ανεξαρτησίας της περιφέρειας από το Βασίλειο της Ισπανίας.

Μεταξύ εκείνων στους οποίους ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας καλεί να ασκηθεί δίωξη βρίσκεται ο τέως πρόεδρος της κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ) της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζδεμόν, καθώς και καθαιρεθέντες περιφερειακοί υπουργοί.

Δίωξη θα ασκηθεί κατά και της τέως προέδρου του Κοινοβουλίου της Καταλωνίας, Κάρμε Φορκαντέλ, καθώς και κατά του τέως αντιπροέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας.

Από το Σάββατο το πρωί, η κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι έχει αναλάβει την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλωνίας, με τις περισσότερες αρμοδιότητες του προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης να έχουν εκχωρηθεί στην αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργό Προεδρίας Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.


Πηγή : eleftherostypos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου