Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

31 Οκτωβρίου 1517 η ημέρα που άλλαξε την Δυτική Εκκλησία



31 Οκτωβρίου 1517 .Φέτος κλείνουν 500 χρόνια από την Θρησκευτική Μεταρρύθμιση  Μία ημέρα σταθμός για την δυτική εκκλησία. 

Η θρησκευτική μεταρρύθμιση του 16ου αιώνα ήταν ένα θρησκευτικό κίνημα στη δυτική και κεντρική Ευρώπη . Ουσιαστικά είναι η ημέρα διάσπασης της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και η γέννηση της τρίτης μεγάλης εκκλησίας του χριστιανισμού της Προτεσταντικής. Προτεσταντισμός προέρχεται από την αγγλική λέξη protent που σημαίνει διαμαρτύρομαι. Είναι η γνωστή σε όλους μας εκκλησία των διαμαρτυρομένων .

Αυτό είναι  εν συντομία  το ιστορικό αυτής της μεγάλης ανατροπής  που έλαβε χώρα στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κατά τον 16ο Αιώνα . 

Γερμανία, 31 Οκτωβρίου 1517 όταν ο φραγκισκανός έως τότε μοναχός Μαρτίνος Λούθηρος συνέταξε και θυροκόλλησε προς δημόσια συζήτηση στην είσοδο του μητροπολιτικού ναού της Βιτεμβέργης τις 95 θέσεις φωτιά που καταδίκαζε την ρωμαιοκαθολική εκκλησία . 

Μεταξύ αυτών το αλάθητο του Πάπα και την πώληση των συγχωροχαρτιών . Συνέβαλε ουσιαστικά στην καθιέρωση της συστηματικής ανάγνωσης της Βίβλου . 

Ο Μαρτίνος Λούθηρος καταδικάστηκε από την παπική εκκλησία ως αιρετικός αλλά με τη βοήθεια των Γερμανών αριστοκρατών και του λαού κατάφερε να περάσει τις αλλαγές που πρότεινε και να χαράξει μια νέα αρχή και νέα πορεία στη δυτική εκκλησία . 

Η 31η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως η αρχή της θρησκευτικής μεταρρύθμισης, με πρωτεργάτη τον Μαρτίνο Λούθηρο, φέρνοντας  κοσμοϊστορικές αλλαγές στην μετέπειτα  Πορεία της Δυτικής εκκλησίας .















Χρήστος Μπιτουλιώτης
Απ. ΕΑΠ Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών
Αναπλ. Γραμματέας σχέσεων κοινωνίας κόμματος Νέας Δημοκρατίας


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου