Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Τσαβούσογλου σε Βερολίνο: Τι σας νοιάζει για τις συλλήψεις;



Την αντίδραση του Βερολίνου για τη σύλληψη στην Τουρκία δύο Γερμανών πολιτών, ως υπόπτων για σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, καυτηρίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Όταν συλλαμβάνουμε έναν πραξικοπηματία, η Γερμανία αρχίζει να αγανακτεί. Μα τι σας νοιάζει;», διερωτήθηκε ο κ. Τσαβούσογλου σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

«Είναι και Tούρκος πολίτης, αλλά η Γερμανία ρωτάει: 'Γιατί συλλαμβάνετε τον πολίτη μου;'», συμπλήρωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και συνέχισε: «Αν είναι αναμεμειγμένος στο αποτυχημένο πραξικόπημα, αν το υποστήριξε, γιατί τον προστατεύετε;».

Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις μιλώντας στη νότια Τουρκία, στη διάρκεια των εορτασμών της μουσουλμανικής γιορτής της θυσίας (Άιντ αλ-Άντχα), κατά τον τουρκικό Τύπο.

Την Παρασκευή, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ άσκησε δριμεία κριτική στην Τουρκία για τις δύο συλλήψεις, τονίζοντας ότι το Βερολίνο θα πρέπει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα και ενδεχομένως να αναθεωρήσει τις σχέσεις του με την Άγκυρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κ. Μέρκελ είπε ότι δεν πιστεύει πως είναι πρόσφορο να συνεχιστούν οι περαιτέρω συζητήσεις με την Τουρκία σχετικά με τη συμμετοχή της στην τελωνειακή ένωση.

«Πρέπει να αντιδράσουμε αποφασιστικά», είπε σε ομιλία της στη Νυρεμβέργη ενώπιον επιχειρηματιών. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πρόσθεσε, «ίσως είναι αναγκαίο να ξανασκεφτούμε» τις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι δύο Γερμανοί πολίτες συνελήφθησαν την Πέμπτη στην Τουρκία για «πολιτικούς» λόγους.

Σύμφωνα με το Βερολίνο, στην Τουρκία κρατούνται με πολιτικά κίνητρα συνολικά 12 Γερμανοί, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν διπλή υπηκοότητα.


naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου