Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Τα στοιχειά της ΕΛ.ΣΤΑΤ. θα έπρεπε να οδηγήσουν σε παραίτηση τον Τσίπρα



Εάν υπήρχε ίχνος πολιτικής συνέπειας, ο πρωθυπουργός, διαβάζοντας τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής για την πορεία της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, θα συγκαλούσε εκτάκτως Υπουργικό Συμβούλιο και θα ζητούσε από όλα τα μέλη του να αναλάβουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες προκειμένου να μη χαθεί και το 2017 στη δίνη της στασιμότητας και θα έδιωχνε τους μισούς που απέτυχαν.

Εάν μάλιστα είχε αυξημένο το αίσθημα της πολιτικής ευθιξίας, ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε χθες να δήλωνε παραίτηση. Αλλά όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατηρείται στην εξουσία πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τις προεκλογικές της υποσχέσεις που αποκαλούνται πλέον «περσινά ξινά σταφύλια», είναι αστείο να ζητάμε παραιτήσεις επειδή η οικονομία έπεσε έξω κατά 2-3 μονάδες του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά της αποτυχίας της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο Προϋπολογισμός προέβλεπε ανάπτυξη 2,7%. Στην πορεία ο κ. Τσακαλώτος αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις μιλώντας για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8%. Δηλαδή πριν καν δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το πρώτο εξάμηνο, η Ελλάδα είχε ήδη χάσει εισοδήματα μιας ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Ομως πλέον και ο νέος χαμηλότερος στόχος είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% στο πρώτο τρίμηνο και κατά 0,8% στο δεύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Δηλαδή στο εξάμηνο έτρεξε με ρυθμό μόλις 0,6%. Για να επιτευχθεί ο ρυθμός του 1,8% θα πρέπει η ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του έτους να είναι κοντά στο 3%, όταν στο διάστημα αυτό η κατανάλωση θα συμπιεστεί από την υποχρέωση των νοικοκυριών να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Η χώρα πληρώνει ακριβά τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση αλλά και την υπερφορολόγηση προκειμένου να συντηρηθεί το πελατειακό κράτος.

Μόλις προχθές το υπουργείο Οικονομίας έλεγε ότι το 2017 έχουμε έκρηξη επενδύσεων, όμως η ΕΛ.ΣΤΑΤ. το διαψεύδει πανηγυρικά. Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου μειώθηκε κατά 17,1% εκμηδενίζοντας την αύξηση του πρώτου τριμήνου. Η κατανάλωση των νοικοκυριών ανέβηκε οριακά και μόνο οι δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης σημείωσαν αξιοσημείωτη αύξηση κατά 3,3% λόγω της διόγκωσης του κράτους.

Ομως τα στοιχεία είναι θλιβερά για έναν σημαντικότερο λόγο. Η Ελλάδα ξεμακραίνει από την υπόλοιπη ευρωζώνη, η οποία κυριολεκτικώς καλπάζει αξιοποιώντας πλήρως τη θετική συγκυρία. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή καταγράφηκε ανάπτυξη 0,8% όταν σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Κύπρος έτρεξε με 3,5%, η Ισπανία με 3,1%, η Πορτογαλία με 2,8% και συνολικά η ευρωζώνη με 2,2%. Οι άλλοι τρέχουν και εμείς είμαστε με βήματα σημειωτόν και νομίζουμε ότι τερματίσαμε πρώτοι.
Αλλά, είπαμε, οι υποσχέσεις είναι «περσινά ξινά σταφύλια». Από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι την ανάπτυξη…

ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ!

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου στην προσπάθειά της να αιτιολογήσει την πτώση του κατώτατου μισθού τελικώς απέδειξε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη. «Μόλις 11 ευρώ μειώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ο κατώτατος μισθός ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε μειωθεί κατά 200 ευρώ», είπε η υπουργός, η οποία πριν από το 2015 διαδήλωνε κατά των Μνημονίων και υποσχόταν αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και στις συντάξεις. Η κυβέρνηση καταγγέλλει τους προηγούμενους ότι προχώρησε σε αλλεπάλληλες μειώσεις συντάξεων και «νομιμοποιεί» τις πράξεις τους αποφασίζοντας νέες περικοπές. Τελικώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται χειρότερη από τους προηγούμενους!

ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, οι εισπράξεις από αποκρατικοποιήσεις ανήλθαν έως τώρα περίπου στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό απέχει σημαντικά από το στόχο των 50 δισ. που είχε βάλει η κυβέρνηση Παπανδρέου την άνοιξη του 2011 και θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο εάν η σημερινή κυβέρνηση δεν μπλοκάριζε σημαντικά έργα, όπως για παράδειγμα την επένδυση του Ελληνικού. Ομως οι επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι οι εισπρακτικές αλλά οι διαρθρωτικές. Για παράδειγμα, κανείς δεν θυμάται το ποσό που εισέπραξε το Δημόσιο από την πώληση των πρώτων αδειών κινητής τηλεφωνίας (που ήταν σημαντικό για την εποχή), όμως τα οφέλη της οικονομίας από το άνοιγμα των τηλεπικοινωνιών ήταν ασύλληπτα. Επομένως, μη στεκόμαστε μόνο στα νούμερα αλλά στις δυνάμεις της αγοράς που ενεργοποιούνται σε κάθε ιδιωτικοποίηση.


Πάνος Αμυράς διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου