Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Η Μέρκελ άστραψε και βρόντηξε: Αλλάξαμε πολιτική έναντι της Τουρκίας



Σκληρή γλώσσα από την Μέρκελ για τον Ερντογάν. Μιλώντας στο RTL είπε πως η Τουρκία δεν πρέπει να "καταχράται" την Ιντερπόλ και επεσήμανε τους λόγους για τους οποίους άλλαξε την πολιτική της έναντι του Ερντογάν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ διατύπωσε σήμερα την ικανοποίησή της σχετικά με την απελευθέρωση έπειτα από απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης ενός συγγραφέα γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας, ο οποίος είχε συλληφθεί έπειτα από αίτημα της Άγκυρας και την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης της Ιντερπόλ, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρέπει να «καταχράται» τον Διεθνή Οργανισμό Εγκληματολογικής Αστυνομίας.

«Δεν μπορούμε να καταχρώμεθα διεθνείς οργανισμούς όπως την Ιντερπόλ για τέτοιους σκοπούς» δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, σχετικά με την υπόθεση του Γερμανού συγγραφέα τουρκικής καταγωγής Ντογάν Ακανλί, που συνελήφθη το Σάββατο στην Ισπανία έπειτα από αίτημα της Άγκυρας κι ο οποίος αποφυλακίστηκε σήμερα με περιοριστικούς όρους έπειτα από τις διαμαρτυρίες του Βερολίνου.

Η Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις ισπανικές αρχές και ότι εκείνη είναι διατεθειμένη να τηλεφωνήσει στον Ισπανό ομόλογό της Μαριάνο Ραχόι, εάν κριθεί αναγκαίο.

Η σύλληψη του Ακανλί είναι «δυστυχώς μία από τις πολυάριθμες υποθέσεις» Γερμανών πολιτών σε βάρος των οποίων η Τουρκία άσκησε διώξεις, συνέχισε η καγκελάριος. Ανέφερε εξάλλου και την υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ, του Γερμανοτούρκου δημοσιογράφου, ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, που παραμένει φυλακισμένος από τον Φεβρουάριο στην Τουρκία.

«Αυτός είναι ο λόγος που αλλάξαμε πολιτική απέναντι στην Τουρκία» τόνισε η Άγγελα Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επανήλθε στη διαμάχη που ξεκίνησε την Παρασκευή έπειτα από την προτροπή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους Τούρκους ψηφοφόρους στη Γερμανία να μην ψηφίσουν στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές κόμματα «εχθρούς» της Τουρκίας, το CDU, το SPD και τους Πράσινους.

«Είναι απαράδεκτο ο Τούρκος πρόεδρος να παροτρύνει τους Γερμανούς πολίτες τουρκικής καταγωγής να μην ψηφίσουν» ένα από τα τρία αυτά κόμματα, απάντησε η Άγγελα Μέρκελ.

Σκληρή γλώσσα και από Γκάμπριελ

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε την απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης και δήλωσε ότι "θα ήταν λυπηρό αν η Τουρκία κατάφερνε να στείλει στη φυλακή ανθρώπους στα πέρατα της Ευρώπης, που εναντιώνονται στον πρόεδρο Ερντογάν. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ισπανική δικαιοσύνη και γνωρίζω ότι οι φίλοι και εταίροι μας γνωρίζουν ποιος είναι το διακύβευμα", κατέληξε ο Γερμανός υπουργός.



Φωτό: AP Photo/Lefteris Pitarakis, file
Πηγή : news247.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου