Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Για εξευτελισμό της Βουλής κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση



Νίκος Δένδιας: «Η εμφάνιση αιφνιδίως εκπρόθεσμων τροπολογιών που διορθώνουν πράγματα που πρόσφατα ψηφίστηκαν αποτελεί πλήρη γελιοποίηση του κοινοβουλίου και της λαϊκής κυριαρχίας. Γελοιοποιούμαστε όλοι» - Βαγγέλης Αποστόλου: «Εμείς θα προχωρήσουμε και χωρίς εσάς»

Με σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση για εξευτελισμό του κοινοβουλίου, γελιοποίηση της λαϊκής κυριαρχίας και νομοθετική υποτέλεια ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για τις πέντε τροπολογίες που αποτελούν το τελευταίο (;) πακέτο σκληρών δημοσιονομικών μέτρων και περαιτέρω περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας.

Οι ρυθμίσεις έχουν προστεθεί σε κύρωση συμφωνίας που αφορά τους… ψαράδες της αλιείας αν και ο Κανονισμός λειτουργίας του κοινοβουλίου απαγορεύει την κατάθεση τροπολογιών σε κυρώσεις συμφωνιών.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Νίκος Δένδιας επισήμανε πως «Η ΝΔ δεν μπορεί να συμφωνήσει. Παραβιάζονται τα άρθρο του Κανονισμού της Βουλής για τις τροπολογίες που είναι άσχετες και κατατίθενται σε κύρωση συμφωνίας». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως «νομοθετούνται πράγματα που δεν προκαλούν περηφάνια. Σε όλα τα πράγματα υπάρχουν όρια. Η εμφάνιση αιφνιδίως εκπρόθεσμων τροπολογιών που διορθώνουν πράγματα που πρόσφατα ψηφίστηκαν αποτελεί πλήρη γελιοποίηση του κοινοβουλίου και της λαϊκής κυριαρχίας. Γελοιοποιούμαστε όλοι». 

Ο κ. Δένδιας ήγειρε ζήτημα αντισυνταγματικότητας λέγοντας πως «είναι αντισυνταγματική όλη η διαδικασία και συγκεκριμένη τροπολογία που το επισημαίνει και το ελεγκτικό συνέδριο και έχουμε γελιοποίηση της λαϊκής κυριαρχίας».

Επιχειρώντας να απαντήσει ο κ. Νίκος Ξυδάκης παραδέχθηκε ότι συμφωνεί σε αρκετές από τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης υπογράμμισε όμως ότι το «εθνικό συμφέρον» επιτρέπει την κατ΄εξαίρεση νομοθέτηση.

«Ακούω προσεκτικά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Σε αρκετά συμφωνώ» είπε αρχικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει «Από το 2010 όμως το κοινοβούλιο τελεί σε καθεστώς εξαίρεσης. Να μιλήσουμε την γλώσσα των εθνικών αναγκών. Υπάρχει μείζον κυβερνητική πολιτική να εξαντληθούν  τα προαπαιτούμενα των δανειστών όπως εξαντλούνται από το 2010 για να πάμε σε καθαρό διαπραγματευτικό πεδίο στο Εurogroup».

«Ήδη έχουν αναληφθεί έντονες διαπραγματευτικές πρωτοβουλίες και εκτός Ελλάδας για να πάμε σε κάποια διατύπωση για το χρέος που θα μας οδηγήσει σε ξέφωτο» και συμπλήρωσε «Τα προαπαιτούμενα μπήκαν στο τραπέζι τελευταία στιγμή από τους δανειστές. Ετέθησαν την τελευταία στιγμή για τις δικές τους σκοπιμότητες και λογική. Θα αφήσουμε πέντε ουρές επουσιώδεις να υπονομεύσουν την μείζονα διαπραγματευτική προσπάθεια; Κάνω έκκληση στο νου τη λογική ενός πολιτικού πραγματισμού και εθνικής ανάγκης να τα κατανοήσουμε».

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε πως «Η διαδικασία είναι εξευτελιστική. Έρχεστε και φέρνετε τροπολογίες το προηγούμενο βράδυ. Ξεπερνάτε και τον εαυτό σας. Σας είχαμε πει ότι δεν μπορούμε να πάμε με επείγουσα ή κατεπείγουσα διαδικασία. Εσείς τα ξεπεράσατε όλα αυτά και φέρνετε τροπολογίες σε κύρωση. Υποτέλεια δείχνετε ακόμα και στο πως γράφετε την αιτιολογική έκθεση. Αν νομίζετε ότι το κοινοβούλιο και οι βουλευτές μπορούν να νομοθετούν τα δικά σας λάθη είστε γελασμένοι».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επιχειρώντας να δικαιολογήσει την προβληματική λειτουργία του κοινοβουλίου υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

«Ακούστηκαν εκφράσεις περί γελιοποίησης, υποτέλειας και άλλα. Η σιωπή δεν είναι χρυσός. Χθες στη Διάσκεψη Προέδρων που το κλίμα της δεν έχει σχέση με κάποιες διαρροές δόθηκαν οι εξηγήσεις και αντικρούστηκαν από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης σε πολιτικό πλαίσιο. Δεν έχει νόημα να πούμε τι έχει γίνει στο παρελθόν. Χωρίς διάθεση συμψηφισμού να υπενθυμίσω τις ΠΝΠ που ούτε καν ως τροπολογίες συζητούνταν. Υπήρξαν σειρά τέτοιων διαδικασιών προβλεπόμενων ή στα όρια του Συντάγματος» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε «Ολοι γνωρίζουν ότι ευτυχώς η διαδικασία για την δεύτερη αξιολόγηση πήρε διεθνή χαρακτήρα. Ευτυχώς. Γνωρίζαμε και από τα site ότι γίνεται εξαιρετική προσπάθεια από την κυβέρνηση. Η εξέλιξή της είμαι σίγουρος ότι θα είναι στην κατεύθυνση επικουρική βεβαίως η χώρα να πετύχει σε ορατό διάστημα να προχωρήσει και στην έξοδο των αγορών και στην τακτοποίηση του χρέους και σε όλα τα προαπαιτούμενα γιατί η οικονομία βρίσκεται σε μια κατάσταση που μπορεί ως εφαλτήριο χωρίς επιπλέον μέτρα τώρα να προχωρήσει και να έχει ένα πολύ καλό οδικό χάρτη. Προς τα εκεί πηγαίνει αυτή η διεθνής συζήτηση που έχει και σκληρή αντιπαράθεση με οργανισμούς, υπουργεία οικονομικών ηγέτιδες δυνάμεις στην ΕΕ που παρακολουθούν και τον εκλογικό κύκλο.

Με αυτά τα δεδομένα, η επιλογή της κυβέρνησης και με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν δυνατότητες να πάμε την Δευτέρα διότι εξελίσσονται χθες, σήμερα μια σειρά συζητήσεις. Ειπώθηκε ότι θα έρθει και ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών ο οποίος σας υπενθυμίζω ότι πρότεινε μια σειρά σχεδίων καλύτερων από εκείνα που προτάθηκαν και απορρίφθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση. Προτείνω να προχωρήσει λοιπόν η διαδικασία».

Παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευαγγελος Αποστόλου που κατηγόρησε την αντιπολίτευση για δημαγωγία και είπε ότι «εμείς θα προχωρήσουμε και χωρίς εσάς».

Από το ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε «την κυβέρνηση γιατί για μια ακόμα φορά με άθλιες μεθοδεύσεις φέρνει σκληρά μέτρα για την λαϊκή οικογένεια και νέες περικοπές 250 εκατ. ευρώ στις συντάξεις. Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι και κατά την διάρκεια της ανάπτυξης ωφελημένοι θα είναι οι πλουτοκράτορες. Παραπέμπει στις καλένδες την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Δεν νομιμοποιούμε τις πραξικοπηματικές διαδικασίες και αποχωρούμε».

Ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) μίλησε για «απόλυτη κοινοβουλευτική ταπείνωση. Αντιμετωπίζετε τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σαν κοπάδι ψάρια που θα ψηφίζουν σε ρυθμούς ταχύτητας μέτρα που κόβουν συντάξεις».

Για γελιοποίηση και ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών μίλησε και ο κ. Μεγαλομύστακας της Ενωσης Κεντρώων.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου