Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Η Μέι έπαιξε και έχασε: Η κάλπη δεν "έδωσε" αυτοδυναμία



Θρίλερ για γερά νεύρα η κάλπη στη Βρετανία με την Τερέζα Μέι να δέχεται τα πυρά των Συντηρητικών για το γεγονός ότι προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Κάλπες-σοκ για την Τερέζα Μέι που όπως σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος και οι αναλυτές σε όλο τον κόσμο έπαιξε και έχασε. Η πρωθυπουργός που επεδίωκε να έχει μια ισχυρή εντολή για να διαπραγματευτεί το Brexit οδήγησε την χώρα σε πρόωρες κάλπες που της δίνουν σύμφωνα με τα exit polls και τα μέχρι στιγμής  αποτελέσματα,νίκη χωρίς αυτοδυναμία. Ηδη στους κόλπους των Συντηρητικών ακούγονται φωνές για την επόμενη μέρα, για το μεγάλο λάθος των εκλογών και για το μέλλον της ίδιας της Μέι.

Μετέωρο Κοινοβούλιο 

Το exit poll που ανακοινώθηκε από κοινού από το BBC, το ITV και το Sky και διενεργήθηκε από την Ipsos MORI και την GFK, οι Συντηρητικοί κερδίζουν μεν τις περισσότερες έδρες στη Βουλή, απέχουν ωστόσο τουλάχιστον δώδεκα έδρες, από το να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πλειοψηφία που θα τους διασφαλίσει τη δυνατότητα διακυβέρνησης χωρίς την αναζήτηση εταίρου. Yπενθυμίζεται ότι σε σύνολο 650 εδρών της βρετανικής βουλής η απόλυτη πλειοψηφία απαιτεί τουλάχιστον 326 έδρες. 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εξόδου, το Συντηρητικό Κόμμα οδεύει στο να καταλάβει 314 έδρες. Οι Εργατικοί του Κόρμπιν αναμένεται να κερδίσουν 266 εδρες. Τρίτο αναμένεται να αναδειχθεί το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της Νίκολα Στέρτζον με 34 εδρες ενω οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να κερδίσουν 14 έδρες. 


Μεγάλο χαμένο το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) που αναμένεται να καταλάβει 0 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο!

Όπως προκύπτει, αν ισχύσουν οι προβλέψεις, οι Τόρις θα έχουν χάσει 17 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2015, οι Εργατικοί θα έχουν ενισχυθεί με 34 έδρες σε σχέση με το 2015, οι Φιλελεύθεροι θα έχουν κερδίσει 6 έδρες και το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας θα έχει χάσει 22 έδρες σε σχέση με πριν δυο χρόνια.


Κι εδω είναι ενα διάγραμμα με τις έδρες που εξασφαλίζουν -σύμφωνα πάντα με τα exit polls- αυτή τη στιγμή τα κόμματα στη Βρετανία.

Δεξιά οι έδρες που είχαν αμέσως πριν τις εκλογές:


Tζέρεμι Κόρμπιν 


"Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη και τους υποστηρικτές του κόμματος μας που εργάστηκαν σκληρά σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Σε όσους πήγαν από πόρτα σε πόρτα, σε όσους βοήθησαν μέσα από τα social media και σε όλους όσους ψήφισαν για το εκλογικό μας μανιφέστο που προσφέρει μια πραγματική αλλαγή στη χώρα μας. Όποιο και αν είναι το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, έχουμε ήδη αλλάξει την εικόνα στην βρετανική πολιτική σκηνή". δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών που μέχρι και πριν από έξι εβδομάδες όλοι τον θεωρούσαν τελειωμένη υπόθεση. 

Φιλεύθεροι: Ούτε συμμαχίες, ούτε συνασπισμοί

 Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Βρετανίας δεν θα συμμετάσχει «σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για να τα βοηθήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση, μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος. Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα υποστήριζαν μία συντηρητική κυβέρνηση.

Tα σενάρια της επόμενης μέρας 

Aν οι Συντηρητικοί χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως δείχνουν οι προβλέψεις του exit poll, θα έχουν την επιλογή να σχηματίσουν είτε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε κυβέρνηση συνασπισμού με ένα ή περισσότερα κόμματα.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, γεγονός που θα πλήξει το χρονοδιάγραμμα του Brexit την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα μέρες.

Με μόνο 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, έναντι 330 μέχρι σήμερα, θα χρειασθούν καμιά δεκαριά έδρες στο Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και αυτοδυναμία.

Πρόκειται για ένα τρομακτικό πλήγμα για την πρωθυπουργό που κήρυξε πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την πλειοψηφία της των 17 εδρών.

Για να συνεχίσουν να κυβερνούν, οι Συντηρητικοί έχουν την δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Στην περίπτωση αυτή, θα είναι μόνοι στην εξουσία, αλλά θα εξαρτώνται από την στήριξη των άλλων κομμάτων για να εξασφαλίζουν την ψήφιση των νομοσχεδίων τους.

Οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας, που πρόσκεινται στους Τόρις, θα είναι ένας προνομιακός εταίρος.

Ωστόσο, μία τέτοια κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Την τελευταία φορά που ανέλαβε την εξουσία κυβέρνηση μειοψηφίας ήταν το 1974, όταν οι Συντηρητικοί είχαν προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να τις χάσουν από το Εργατικό Κόμμα.

Ομως, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Εργατικού Χάρολντ Ουίλσον δεν κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία παρά λίγους μήνες, μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών.

Οι Τόρις μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, όπως έκαναν το 2010, όταν συμμάχησαν με τους κεντρώους, φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες. Σήμερα όμως μία τέτοια σύμπραξη είναι σχεδόν αδιανόητη, καθώς οι θέσεις των δύο κομμάτων για το Brexit είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Σε περίπτωση που οι Συντηρητικοί αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, μειοψηφίας ή συνασπισμού, ένα άλλο σενάριο είναι θεωρητικά πιθανό: μία συμμαχία ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συγκεντρώνουν 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, με την υποστήριξη των Πρασίνων και μικρών τοπικών κομμάτων.

Της ζητούν να παραιτηθεί

Η  πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα αντιμετωπίσει τεράστια συζήτηση σχετικά με την προεκλογική της εκστρατεία και σχετικά με θέματα περί του προσανατολισμού του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε απόψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Δηλώνοντας ότι η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός εάν κατορθώσει να εξασφαλίσει μία πλειοψηφία, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κάμερον , αλλά και της κυβέρνησης Μέι πριν η βρετανίδα πρωθυπουργός τον απομακρύνει, πρόσθεσε ωστόσο: «Αλλά θεωρώ ότι θα υπάρξει τεράστια συζήτηση για την προκήρυξη των εκλογών αυτών, για το μανιφέστο...για το στιλ της προεκλογικής εκστρατείας».
«Και στη συνέχεια όλου αυτού, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις...για το μέλλον και τον προσανατολισμό του Συντηρητικού Κόμματος».

Υπό αμφισβήτηση

Πρόκειται για καταστροφή για την Τερέζα Μέι. Η ηγεσία της τίθεται υπό αμφισβήτηση και θα δεχθεί πιέσεις για να παραιτηθεί, εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν», δήλωσε ο Ιαν Μπεγκ , καθηγητής στο London School of Economics. Οσο για το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, «είναι αρκετά καταστροφικό, είναι μία κακή είδηση για την Νίκολα Στέρτζον και την διεκδίκησή της για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας», πρόσθεσε ο Ιαν Μπεγκ.

Ενδεικτικό των πρώτων αντιδράσεων είναι το γεγονός ότι με την ανακοίνωση του πρώτου exit poll, η στερλίνα σημείωσε κατακόρυφη πτώση. 




Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου