Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Η Ακαδημία Αθηνών κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ



Πυρ ομαδόν -ακόμα και τις πρώτες καταλήψεις σε Ιδρύματα- έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι την Ακαδημία Αθηνών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μια μεγάλη πολιτική και ακαδημαϊκή μερίδα αντιδρά στις πρωτοβουλίες του Κώστα Γαβρόγλου.

Λάβρος κατά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για κοντόφθαλμη πολιτική στρατηγική με στόχο τη διαίρεση, το διχασμό και την οπισθοδρόμηση. «Δεν βλέπει ούτε τι γίνεται γύρω μας -πώς προχωρούν τα πανεπιστήμια στις ευρωπαϊκές χώρες- ούτε τι έχουμε μπροστά μας, δηλαδή ποιες είναι οι απαιτήσεις του μέλλοντος ώστε η χώρα να είναι ανταγωνιστική», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί εναντίον αυτού του νομοσχεδίου από κοινού με την ακαδημαϊκή κοινότητα. «Τα πανεπιστήμια αποτελούν εφαλτήριο για τους νέους. Δεν θα επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να τα παγιδεύσει σε αδιέξοδο. Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το νομοσχέδιο:

-Πλήττει ευθέως το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων.

– Ενισχύει τον συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία.

– Καταργεί θεσμούς που συνέβαλαν στη λογοδοσία και τη διαφάνεια.

– Υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

– Αφαιρεί το κίνητρο διδασκαλίας.

– Δυστυχώς, ενισχύει τον κομματισμό στα πανεπιστήμια, με τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης και τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής πρυτανικών αρχών.

– Ξαναφέρνει μια παρωχημένη και επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που εξυπηρετεί όσους θέλουν να μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας.

Αν και οι αντιδράσεις προέρχονται από πολλές πλευρές, το υπουργείο Παιδείας προτιμά να κρατήσει την αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο. Ο κ. Γαβρόγλου αντέδρασε μόνο στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη σε έντονο ύφος. «Λυπάμαι που ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να δώσει ένα λάθος αγώνα σε ένα λάθος γήπεδο. Συμφωνώ πάντως με τον κ. Μητσοτάκη ότι η Παιδεία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και προσφέρεται για σύνθεση και συναινέσεις. Εάν όντως το εννοεί, πράγμα που δεν προκύπτει από τη δήλωσή του, τότε στα ζητήματα Δημοκρατίας και ακαδημαϊκότητας δεν υπάρχει περίπτωση να διαφωνήσουμε».

Ακαδημία
Ανησυχία εκφράζει και η Ακαδημία Αθηνών σε ανακοίνωσή της για το νομοσχέδιο και ισχυρίζεται ότι καταργεί τον ισχύοντα νόμο 4009/2011 (σ.σ.: το νόμο Διαμαντοπούλου). Μάλιστα, απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση η διαβούλευση του εν λόγω νομοσχεδίου να διαρκέσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο. «Το χρονικό διάστημα των 12 ημερών για διαβούλευση του παρόντος νομοσχεδίου είναι ελάχιστο, εν όψει ιδιαίτερα της βαρύνουσας σημασίας του, διότι περιλαμβάνει ρυθμίσεις καθοριστικές για τη μελλοντική εξέλιξη των ΑΕΙ, ΤΕΙ, της έρευνας και γενικότερα της εκπαίδευσης και της Παιδείας στη χώρα μας».

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προειδοποίησε ότι από τα 36 μεταπτυχιακά που λειτουργεί με 2.300 φοιτητές, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ελάχιστα θα επιβιώσουν. «Προσπάθειες 40 ετών για την ανάπτυξη μεταπτυχιακών σπουδών υψηλής ακαδημαϊκής στάθμης θα ανακοπούν», σημείωσε σε ανακοίνωσή του.

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
«Λουκέτο» στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έβαλε η διοίκησή του, μετά την ξαφνική κατάληψη μελών της Ενωσης Σπουδαστικών Συλλόγων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που διαμαρτύρονται για το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ. «Αυτή είναι η αρχή των κινητοποιήσεων. Είμαστε αντίθετοι με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου. Διαμαρτυρόμαστε γιατί βλέπουμε μια στοχοποίηση των ΤΕΙ», δήλωσε o πρόεδρος της Ενωσης Σπουδαστικών Συλλόγων ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζεχερλής.

Οι σπουδαστές του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με τα προγράμματα διετούς φοίτησης. «Τέτοια προγράμματα υποβαθμίζουν το κύρος των σπουδών» σχολίασε ο κ. Ζεχερλής και επισήμανε: «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί τα ΤΕΙ να διαχειρίζονται διετή προγράμματα σπουδών σαν να είναι ΙΕΚ. Διαφωνούμε. Αντίθετοι είμαστε και με την προοπτική να καταργούνται τμήματα σπουδών με μία απλή υπουργική απόφαση».

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται ότι οι σπουδαστές δεν θα δεχθούν την υποβάθμιση των πτυχίων τους και πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις γιατί «οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ είναι καταστροφικές και πλήττουν τα δικαιώματα των φοιτητών των ΤΕΙ μέσα από μια διαδικασία καταστολής και υποβάθμισης των σπουδών». «Ο υπουργός επιτίθεται δολοφονικά κατά της ακαδημαϊκής κοινότητας καταργώντας εκπαιδευτικές διαδικασίες και Διοικήσεις των Ιδρυμάτων. Περιφρονεί τις συνταγματικές διατάξεις, καταλύει δημοκρατικές δομές και υπονομεύει εσκεμμένα τη λειτουργία των ΤΕΙ», υποστηρίζουν.



ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου