Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Κων. Μητσοτάκης: Ο πολιτικός που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στη μεταπολεμική Ελλάδα



Σε θλίψη έχει βυθιστεί ο πολιτικός κόσμος της χώρας από την ανακοίνωση του θανάτου του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Έχοντας καταγράψει μία πορεία 60 ετών στα πολιτικά τεκταινόμενα, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μεταπολεμική Ελλάδα και το στίγμα που αφήνει θα παραμείνει ανεξίτηλο.

Η εξόδιος ακολουθία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα τελεστεί με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού την Τετάρτη το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών. Παράλληλα, η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Ιερά Μητρόπολη, την ίδια μέρα από τις επτά το πρωί μέχρι και τη μία και μισή το μεσημέρι.

Η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας  θα γίνει την Πέμπτη 1η Ιουνίου, στη γενέτειρά του, στα Χανιά, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, αφού προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, στις τρεις το μεσημέρι.

Από νωρίς σήμερα το πρωί βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν περάσει από την οδό Αραβαντινού προκειμένου να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Τόσο ο πρόεδρος  της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η βουλευτής και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, έχουν δεχθεί τηλεφωνήματα πρώην πρωθυπουργών, πρώην προέδρων, και πολιτικών αρχηγών, την ίδια ώρα που στα κεντρικά γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην οδό Πειραιώς, έχει ανοίξει βιβλίο συλλυπητήριων.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από την ζωή ήρεμος περιστοιχισμένος από ανθρώπους όπου τον αγαπούσαν και τους αγαπούσε. Στο σπίτι του στην οδό Ρηγίλλης βρίσκονται τα τέσσερα παιδιά του καθώς και τα εγγόνια του με τη συγκίνηση αν είναι διάχυτη για έναν πολιτικό που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο από το 1946 όταν και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής μέχρι και σήμερα.

Μέσω μίας φωτογραφίας, την οποία ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα σε χώρο κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, απότισε το δικό του φόρο τιμής στον πατέρα του.

"Σε ευχαριστώ για όλα", έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Facebook, κάτω από μία φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται σε παιδική ηλικία στο πλάι του πατέρα του.

Με το ριζίτικο τραγούδι "Σε ψηλό βουνό" (ο αετός), του Κώστα Μουντάκη και χωρίς κανένα άλλο σχόλιο, αποχαιρέτησε τον πατέρα της η Ντόρα Μπακογιάννη, μέσω του προσωπικού λογαριασμού της στο Facebook.

Οι στίχοι του τραγουδιού:

"Σε ψηλό βουνό,
σε ριζιμιό χαράκι, ο νιος χαράκι
κάθεται έν’ αητός.
Βρεμένος, χιονισμένος
ο καημένος και παρακαλεί.
Και παρακαλεί
τον ήλιο ν’ ανατείλει.
Ήλιε ανάτειλε ήλιε ανάτειλε.
Ήλιε λάμψε και δώσε
για να λιώσουνε
χιόνια από τα φτερά μου
και τα κρούσταλλα
από τ’ ακράνυχά μου.
Ήλιε ανάτειλε ήλιε ανάτειλε".

Ο Αλέξης Τσίπρας σε γραπτή του δήλωση, ανέφερε: "Με την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κλείνει ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία αυτού του τόπου. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους διαμορφωτές της νεότερης Ελλάδας. Υπήρξε ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας και κατά τη Μεταπολίτευση συνέβαλε αποφασιστικά στην εμπέδωση της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας". Και πρόσθεσε: "Στην οικογένειά του,  στους οικείους και στο κόμμα του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια".

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης. Στη δήλωσή του ο κ. Βούτσης αναφέρει: "Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές της μεταπολεμικής πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Πρωτοεκλεγείς το 1946, υπήρξε μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας επί έξι δεκαετίες ως βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός, ενώ με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας συνελήφθη και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση από το εξωτερικό όπου μετέβη στη συνέχεια.

Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρας και με το πάθος της συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα, το οποίο τον χαρακτήριζε. Θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του, ιδιαίτερα στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη".

Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εξέφρασε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

"Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε σημαντική και ισχυρή προσωπικότητα που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου στην μεταπολεμική περίοδο. Παρέμεινε ενεργός μέχρι την τελευταία στιγμή, πιστός στις απόψεις του για την παράταξή του και τη χώρα. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του" αναφέρει στη δήλωσή της για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ.

Με ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως έγραψε θα θυμάται τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας με την "κατσούνα του στα βουνά της ζωής και της Κρήτης".

"Καλό ταξίδι ψηλέ. Θα σε θυμόμαστε όρθιο με την κατσούνα σου στα βουνά της ζωής & της Κρήτης. Τα συλλυπητήρια μου σε οικογένεια & φίλους", έγραψε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Σε δήλωσή του ο κ. Καραμανλής αναφέρει τα εξής: "Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ήταν ένας σπουδαίος πολιτικός. Θα τον θυμόμαστε και θα τιμούμε τη μνήμη του για όσα προσέφερε στον Τόπο, κατά τη μακρά και πολυτάραχη διαδρομή του. Για τη συνέπειά του και την πίστη του στη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια".

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της παράταξης, Αντώνης Σαμαράς χαρακτηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, "τον τελευταίο μίας γενιάς Ελλήνων πολιτικών με μεγάλη ιστορική παρουσία". 

"Ο τελευταίος μίας γενιάς Ελλήνων πολιτικών με μεγάλη ιστορική παρουσία έφυγε από τη ζωή. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, πρωτοστάτησε στην εθνική συμφιλίωση και άφησε το αποτύπωμά του στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και στην οικογένεια του εκλιπόντος πρώην Πρωθυπουργού, εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήρια μου", σημείωσε, στη συλλυπητήρια δήλωσή του για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο κ. Σαμαράς, που επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τη βουλευτή της παράταξης και πρώην υπουργό, Ντόρα Μπακογιάννη, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του.



Δημήτρης Γκάτσιος
Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου