Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Ο Τσίπρας έχοντας αποτύχει πλήρως ζητάει στήριξη από τους πολιτικούς αρχηγούς





Διαβάζουμε στο protothema.gr για τα σχέδια του αποτυχημένου που κάνει τον πρωθυπουργό.

Σενάρια για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών μετά το αδιέξοδο στο χρέος

Ως επιχείρηση αποπροσανατολισμού και διάχυσης ευθυνών θεωρούν στην αντιπολίτευση τη νέα προσπάθεια του Μαξίμου να τους οδηγήσουν σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών - Την «ιδέα» έριξε ο ευρωβουλευτής Παπαδημούλης

Σε  θρίλερ εξελίσσεται το θέμα της διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Ενδεικτικό του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται το Μαξίμου είναι ότι για πρώτη φορά στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον «247»  ζήτησε να γίνει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το θέμα, αφού προηγηθεί τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Μέρκελ- Σόιμπλε! Να σημειωθεί πώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση απέρριπτε κατηγορηματικά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Η... πρόταση Παπαδημούλη έρχεται καθώς τα περιθώρια στενεύουν δραματικά για την ελληνική πλευρά, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα. Τα δε μηνύματα από διάφορα κέντρα των δανειστών, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι τόσο αισιόδοξα, όσο θα ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου με τις ημερομηνίες να τρέχουν. 

Αντιπολίτευση: Προσπάθεια διάχυσης ευθυνών

Στελέχη της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η πρόταση για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών συνιστά μια νέα προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίμου να τους οδηγήσει σε σύσκεψη αρχηγών για να αποπροσανατολίσει και να επιχειρήσει διάχυση ευθυνών ενόψει του διαφαινόμενου αδιεξόδου.

Ακόμη και η συνεδρίαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, δεν είναι πλέον βέβαιο ότι θα καταλήξει σε κάποια συμφωνία, όπως αρχικά ήλπιζαν οι περισσότερες πλευρές, με προεξάρχουσα την Αθήνα.  «Λύση να είναι και οπότε είναι να έλθει» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα. 

«Προσδοκούμε ανάληψη πρωτοβουλίας μέσα στον Ιούνιο, πριν δηλαδή αναλάβει η Εσθονία την προεδρία την πρώτη Ιουλίου για οριστική διευθέτηση της κρίσης μέσα από καθαρή λύση απομείωσης του χρέους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με Εσθονό ομόλογό του Γιούρι Ράτας.

Η κυβέρνηση εργάζεται για τη συμφωνία και είναι ενδεικτικό ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πάει την Τετάρτη στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να συζητήσει για τον τρόπο ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Όμως η Αθήνα μοιάζει να πιστεύει ότι πολλά θα κριθούν από τις πολιτικές συζητήσεις που θα έχει ο κ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους ηγέτες στο μεταξύ. Συζητήσεις που μπορεί να φτάσουν έως τη σύνοδο κορυφής στις 22 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης αναδεικνύεται σε κομβικό για την κυβέρνηση. Όχι κυρίως για αυτή καθαυτή τη σημασία που θα έχει για το τραπεζικό σύστημα, όσο για τον πολιτικό και ευρύτερο συμβολικό σχετικά με την πορεία και της προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Το ζητούμενο από ελληνικής πλευράς είναι μια καλή λύση, όχι μια τέλεια λύση» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα και χαμηλώνοντας τον πήχη για τους στόχους της Αθήνας.

Η κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει «κάτι» από όλη αυτή την προσπάθεια που έχει καταβάλει τους τελευταίους μήνες, δεχόμενη μάλιστα να νομοθετήσει έως και σκληρά μέτρα για το 2019 και το 2020. Επιδιώκει τουλάχιστον να υπάρξει μία συμφωνία για το χρέος, που ακόμα κι αν δεν προσφέρει σημαντική και χειροπιαστή ελάφρυνση του χρέους, τουλάχιστον να εκληφθεί από την ΕΚΤ και κατ’ επέκταση από τις αγορές ως το γύρισμα της σελίδας για την ελληνική οικονομία. Και φυσικά μία τέτοια εξέλιξη να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να διασκεδάσεις τη δυσφορία που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό (και εσωκομματικό επίσης) από την διάψευση των υψηλών προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί για το ζήτημα του χρέους.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου