Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Μπακογιάννη: Ο ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτούσε και ψήφιζε κάτι το οποίο έχει χαρακτηριστεί αντισυνταγματικό



Την εκτίμηση ότι άρθρα του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε θα καταπέσουν στα δικαστήρια εκφράζει, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ντόρα Μπακογιάννη. 

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτούσαν και εν γνώσει τους ψήφιζαν κάτι το οποίο έχει ήδη υπάρξει απόφαση ότι είναι αντισυνταγματικό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι «τα νέα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπήρχαν πάνω στο τραπέζι πέρυσι την άνοιξη» και αναφέρει ότι εκτός από τη ΝΔ για 4ο μνημόνιο μίλησε και ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος, λέει η κ. Μπακογιάννη, «έχει καμιά φορά την τάση να λέει τα πράγματα με το όνομά τους».

Ερωτηθείσα για το αν είναι αισιόδοξη ότι στο αυριανό Eurogroup θα υπάρξει εξέλιξη για τη διευθέτηση του χρέους, η κ. Μπακογιάννη απαντά: «Θέλω να το ελπίζω, αλλά πιστεύω ότι, για την ώρα, θα υπάρξει μόνο οδικός χάρτης για το πώς θα πάμε στη ρύθμιση».

Μιλώντας για το «ψαλίδι» στα φορολογικά προνόμια των βουλευτών που ψήφισε και η ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμά ότι «το πιστώνεται το σύνολο της Βουλής των Ελλήνων που το ψήφισε» και προτείνει, στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΜΕ «όσο η Ελλάδα βρίσκεται στα μνημόνια να μηδενιστούν οι κομματικές επιδοτήσεις».

Τέλος, υποστηρίζει ότι «το αίτημα για εκλογές παραμένει επιτακτικό και είναι αίτημα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».

Ακολουθεί η συνέντευξη της τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κυρία Μπακογιάννη, στη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη διατύπωσαν ενστάσεις για την συνταγματικότητα ή μη του εν λόγω νομοσχεδίου. Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν άρθρα του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε που θα καταπέσουν στα δικαστήρια;

Ναι, το πιστεύω και νομίζω ότι και ο κ. Τζαβάρας και ο κ. Βορίδης, καθώς και οι συνάδελφοι από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όπως ο κ. Λοβέρδος, τεκμηρίωσαν πλήρως αυτή τη θέση. Το κακό της υποθέσεως είναι ότι το γνωρίζει πολύ καλά και η κυβέρνηση. Οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτούσαν και εν γνώσει τους ψήφιζαν κάτι για το οποίο έχει ήδη υπάρξει απόφαση ότι είναι αντισυνταγματικό. Ο κ. Τσίπρας που δήλωνε ότι θα είναι κάθε λέξη του Συντάγματος, αυτοδιαψεύδεται καθημερινά.

Εσείς ως ΝΔ μιλάτε για 4ο μνημόνιο, ενώ η κυβέρνηση εκφράζει τη δέσμευση για «τέλος των μνημονίων». Πού βρίσκεται η αλήθεια;

Θα επικαλεστώ μόνο τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος μίλησε για 4ο μνημόνιο. Έχει καμιά φορά την τάση ο κ. Τσακαλώτος να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Ακούστε, τα νέα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπήρχαν πάνω στο τραπέζι πέρυσι την άνοιξη. Η τεράστια καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση έφερε νέα βάρη στις πλάτες των Ελλήνων και πρόσθεσε μέτρα που θα ισχύσουν μετά το τέλος του προγράμματος. Τι άλλο εκτός από νέο μνημόνιο είναι τα μέτρα μετά το 2018;

Είστε αισιόδοξη ότι στο αυριανό Eurogroup θα υπάρξει εξέλιξη για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους;

Θέλω να το ελπίζω, αλλά πιστεύω ότι για την ώρα θα υπάρξει μόνο ένας οδικός χάρτης για το πώς θα πάμε στη ρύθμιση. Δυστυχώς για εμάς οδικούς χάρτες είχαμε από το 2012, οι οποίοι όμως με ευθύνη και των εταίρων μας δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Ωστόσο η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός διαμηνύει, σε όλους τους τόνους, ότι «χωρίς λύση για το χρέος, δεν υπάρχουν μέτρα για το 2019-2020». Εκτιμάτε ότι πρόκειται για «εκβιασμό» από μέρους της κυβέρνησης ή προάγγελο οριστικής απόφασης διευθέτησης του ελληνικού χρέους;

Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα δυστυχώς για τη χώρα έχουν μηδενική αξιοπιστία. Πριν λίγους μήνες, όπως θυμάστε, ο κ. Τσίπρας δεσμευόταν ότι τα νέα μέτρα δεν θα προσθέσουν ούτε ένα ευρώ λιτότητας και την Πέμπτη ψήφισαν το 4ο μνημόνιο με 5 δισ. μέτρα. Με το άρθρο 15 του νομοσχεδίου δεσμεύτηκαν για το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή η εφαρμογή των αντίμετρων θα αποφασίζεται από το ΔΝΤ. Όλοι αυτοί οι λεονταρισμοί του κ. Τσίπρα δεν έχουν καμία αξία και στην πραγματικότητα είναι απλά αέρας κοπανιστός.

Αν, σε λίγους μήνες από σήμερα, ωστόσο, η κυβέρνηση καταφέρει να πάρει τη οριστική λύση του χρέους και να βγει η χώρα στις αγορές ποια θα είναι η στάση της ΝΔ; Δεν θα «δυσκολευτεί» εκ των πραγμάτων;


Να θυμίσω ότι η χώρα επί ΝΔ είχε βγει ήδη δύο φορές στις αγορές και αν είχε ακολουθηθεί εκείνη η πολιτική της, σήμερα θα είχαμε μπει προ πολλού στον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης με την Κύπρο. Τα 2,5 χαμένα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ μας έριξαν πίσω. Η χώρα μπήκε ξανά σε ύφεση και σήμερα μετά από 14 δισ. μέτρα, ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμασταν την άνοιξη του 2014. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία συγκεκριμένη στρατηγική εξόδου από τα μνημόνια. Το μόνο που διαθέτει είναι στρατηγική για την παραμονή της στην εξουσία.

Το «ψαλίδι» στα φορολογικά προνόμια των βουλευτών, που και εσείς ψηφίσατε ως ΝΔ, δεν το πιστώνεται στα θετικά η κυβέρνηση;

Το πιστώνεται το σύνολο της Βουλής των Ελλήνων που το ψήφισε δείχνοντας ακριβώς την ευαισθησία την οποία ένας συνειδητοποιημένος βουλευτής οφείλει να έχει σήμερα. Προσωπικά θα πρότεινα και κάτι ακόμη: όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε μνημόνια, να μηδενιστούν οι κομματικές επιδοτήσεις.

Αλήθεια, γιατί ενώ ήσασταν κατηγορηματικά (ως ΝΔ εννοώ) αντίθετοι στα αντίμετρα τελικώς ψηφίζετε κάποια απ΄ αυτά;

Εμείς ψηφίσαμε τη φορολογική εξίσωση των βουλευτών και τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, η οποία μαζί με την κατάργηση του φόρου στο κρασί, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% και την εξασφάλιση βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, λόγω του μεγάλου πλεονάσματος. 'Αρα δεν ψηφίσαμε κανένα από τα αντίμετρα της κυβέρνησης. 'Αλλωστε τα αντίμετρα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και για να εφαρμοστούν απαιτείται η συμφωνία του ΔΝΤ.

Η ΝΔ, κυρία Μπακογιάννη, εκ του αποτελέσματος μάλλον διαψεύστηκε στην πρόβλεψη για πρόωρες εκλογές. Μετά από αυτή την εξέλιξη θεωρείτε πιθανότερο το σενάριο για εξάντληση της τετραετίας όπως διαβεβαιώνει ο Αλέξης Τσίπρας;

Μη μπερδεύετε την πρόβλεψη με το αίτημα. Η ΝΔ ζητούσε και ζητάει πρόωρες εκλογές, διότι κάθε μέρα που περνάει, η Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο. Η κυβέρνηση στραγγαλίζει την οικονομία για να αναδιανείμει τη μιζέρια. Και υπάρχει απόδειξη γι΄ αυτό. Η χώρα είναι η μοναδική στην ΕΕ που βρίσκεται σε ύφεση.

Και η ΝΔ θα συνεχίσει να ζητάει εκλογές;

Η ανάγκη για εκλογές είναι δεδομένη, είναι αίτημα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Οι Έλληνες θέλουν μια κυβέρνηση αποφασισμένη να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» και να δώσει ελπίδα και προοπτική. 'Αρα το αίτημα για εκλογές παραμένει επιτακτικό.

Γιατί η ΝΔ χαρακτήρισε «δεκανίκι» στην κυβέρνηση το απαράδεκτο περιστατικό του βουλευτή της Χρυσής Αυγής εναντίον του Νίκου Δένδια στη Βουλή;

Να ξεκαθαρίσω ότι η ΝΔ ουδέποτε είπε ότι υπάρχει συμπαιγνία ΣΥΡΙΖΑ-ΧΑ σε αυτό το θέμα. Αυτή η απαράδεκτη, προσβλητική και χυδαία επίθεση του κ. Κασιδιάρη προς τον κ. Δένδια είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας στο επεισόδιο και όχι στο 4ο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γι΄ αυτό προσωπικά ζήτησα από τους δημοσιογράφους να μην αφήσουν να περάσει σε δεύτερη μοίρα το ζήτημα των σκληρών μέτρων.



Πηγή: iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου