Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Επιστρέφουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα



H 30/06 καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης για φυσικά πρόσωπα. Σε έξι αντί για 8 δόσεις η πληρωμή του φόρου από τις επιχειρήσεις. Επεκτείνεται και για φέτος η ρύθμιση για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Η τροπολογία.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες καθιερώνεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων η 30ή Ιουνίου (αντί της 30ήs Απριλίου που ίσχυε) του επόμενου φορολογικού έτους.

Παράλληλα, τροποποιείται ο χρόνος καταβολής του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Ειδικότερα μειώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από οκτώ σε έξι, η πρώτη εκ των οποίων δεν καταβάλλεται πλέον με την υποβολή της δήλωσης αλλά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αυτής και οι υπόλοιπες πέντε μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Επίσης, παρέχεται και για το έτος 2017 (ίσχυε για το έτος 2016) η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) με μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας, κατά τα οριζόμενα (και για το έτος 2016) ποσοστά τελών ανάλογα με τους μήνες για τους οποίους γίνεται η άρση (αντί της καταβολής του ετήσιου ποσού των τελών που κατά κανόνα ισχύει).

Επίσης, τίθενται διατάξεις μεταβατικού χαρακτήρα στο άρθρο 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. περί ειδικού καθεστώτος αγροτών, λόγω των τροποποιήσεων που επήλθαν σε αυτό από 1.1.2017 (βλ. αρ. 47 ν. 4410/2016). Ειδικότερα προβλέπεται ότι:

α. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, οι δηλώσεις έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. από 1.1.2017, σύμφωνα με τις παραγράφους 5 και 6 του εν λόγω άρθρου, υποβάλλονται έως και 12.5.2017 (αντί έως 30.1.2017). Πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής που τυχόν επιβλήθηκαν, διαγράφονται ή επιστρέφονται, κατά περίπτωση.

β. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2017, στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις (άνω του οποίου ισχύει η υποχρεωτική υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς) που έλαβαν οι αγρότες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των επιδοτήσεων που αφορούν μόνο στο έτος 2016. Οι εν λόγω αγρότες μπορούν να προβούν σε δήλωση μετάταξης στο ειδικό καθεστώς έως και 12.5.2017.

Πώς πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα
Σύμφωνα με την ισχύουσα ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των τελών κυκλοφορίας: 

-για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

-για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

-για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Οι ανωτέρω επιλογές είναι, κατά περίπτωση, δεσμευτικές και δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής άλλου χρονικού διαστήματος πέραν όσων ρητά αναφέρονται στη διάταξη.

Επισημαίνεται ότι η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν έγγραφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος. 

Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.

Παράδειγμα 1:

Για επιβατικό ΙΧ 1.000 κ.εκ., τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 120€. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρση ακινησίας στις 20 Ιουνίου:

- για 1 μήνα, τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 120€x(2/12)=20€.

- για 3 μήνες, τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας για το ίδιο όχημα είναι 120€x(4/12)=40€.

- για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31/12, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 120€x(7/12)+120€x(2/12)=70€+20€=90€.



Πηγή : euro2day.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου