Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα «κόκκινα δάνεια»




Ο πρόεδρος της ΕΕΤ προειδοποιεί για «μη αναστρέψιμες καταστάσεις» και εκφράζει ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή

Το εκρηκτικό πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων που αντιμετωπίζουν οι συστημικές τράπεζες επισήμανε ο κ. Νίκος Καραμούζης εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα που θα έχει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που κατατέθηκε στην Βουλή.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου προειδοποίησε λέγοντας «Θα ήθελα για λογαριασμό της ΕΕΤ να σας πω ότι μας δίνεται η ευκαιρία να ανακουφίσουμε την οικονομία και χιλιάδες δανειολήπτες που θέλουν δεύτερη ευκαιρία.  Μέχρι αυτό να συμβεί, δηλαδή να διορθωθούν πράγματα θα έχει χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία και ενδεχομένως να δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Όσο δεν αντιμετωπίζονται τα κόκκινα δάνεια τόσο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία».

«Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι μέχρι την 31.12.2019 θα έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 40 δις ευρώ. Είναι ένας δύσκολος στόχος. Μπορεί να επιτευχθεί υπό προϋποθέσεις» τόνισε σε άλλο σημείο για να εξηγήσει ότι το 2016 «τα κόκκινα» δάνεια ανήλθαν σε 74 δις ευρώ «και περίπου 100 δις ευρώ με τον ευρύτερο ορισμό. Τα 100 δις ευρώ αποτελούν το 50% του συνόλου των χαρτοφυλακίων της χώρας. Αυτό αποτελεί ποσοστό ρεκόρ για την Ευρώπη».

Ο κ. Καραμούζης προειδοποίησε ότι αρχές του 2018 οι τράπεζες θα υποβληθούν σε νέα stress test γι αυτό και επισήμανε ότι πρέπει να αποφευχθεί επιπρόσθετη αύξηση των ληξιπρόθεσμων δανείων.

Αναφορικά δε με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είπε ότι η ΕΕΤ «έχει μια σειρά από ενστάσεις και επιφυλάξεις για το αν θα μπορέσει να βοηθήσει τις τράπεζες». Καταθέτοντας τις παρατηρήσεις, σημείωσε πως «ο νόμος πρέπει να αφορά επιχειρηματικές οφειλές και όχι ατομικές ή προσωπικές οφειλές επιχειρήσεων». Επίσης ζήτησε να ανέβει στις 50.000 ευρώ το ελάχιστο όριο για την ένταξη στον μηχανισμό ρύθμισης από 20.000 ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο εξηγώντας πως «αν το σύστημα επιβαρυνθεί υπέρμετρα οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν».

«Ζητάμε να καταργηθεί η δικαστική διαδικασία επικύρωσης στο τέλος. Η δικαστική επικύρωση θα επιβαρύνει σημαντικά κατά 18 μήνες τη διαδικασία και ήδη τα δικαστήρια είναι υπερφορτωμένα. Σήμερα δίνονται ημερομηνίες στο 2032 για τον νόμο Κατσέλη. Εκκρεμούν 155.000 αιτήσεις του νόμου Κατσέλη» πρόσθεσε σε άλλο σημείο και συνέχισε «Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θα πρέπει να αρχίσει την ημέρα που θα ισχύσει ο νόμος. Να μη γίνουν δεκτές γραπτές αιτήσεις. Επίσης, υπάρχουν ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη δημιουργία στρατηγικών κακοπληρωτών. 



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου