Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Independent: Η Αθήνα προσφέρει ανταλλάγματα στη Βρετανία για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα




«Η Ελλάδα προσφέρει αρχαιολογικά θαύματα σε αντάλλαγμα για τα Ελγίνεια». Είναι ο τίτλος του βρετανικού ρεπορτάζ που αναφέρει μάλιστα και τι ακριβώς θα δώσουμε.

Πρόκειται για δύο αριστουργήματα από το εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο. Το προσωπείο του Αγαμέμνονα, εύρημα του Σλήμαν στις Μυκήνες και το χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνος Αρτεμισίου.

To δημοσίευμα ισχυρίζεται πως στηρίζει τα λεγόμενα του σε δηλώσεις του πρόεδρου του Παγκόσμιου συνδέσμου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Λουί Γκοντάρ. Ο ίδιος όμως το διαψεύδει κατηγορηματικά.

 «Δεν μίλησα με κανέναν δημοσιογράφο και δεν γνώριζα τίποτα για το σχετικό άρθρο. Η αναφορά σε συγκεκριμένα έργα είναι προϊόν καθαρής επινόησης από την πλευρά του δημοσιογράφου που υπογράφει το άρθρο», ανέφερε ο ίδιος.

Το υπουργείο πολιτισμού αρνείται κι εκείνο πως έχουν προταθεί αρχαία ως ανταλλάγματα, αφήνει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το βρετανικό μουσείο.  «Γίνεται μία συστηματική προσπάθεια για την επανεκκίνηση του  διάλογου για την επανένωση των Γλυπτών, με  νέα στρατηγική, η οποία δεν στηρίζεται στην δικαστική διεκδίκηση».

Την νομική οδό για την επιστροφή των γλυπτών είχε αναθέσει η Ελλάδα πριν 2 χρόνια στην Αμάλ Αλαμουντίν και το δικηγορικό της γραφείο.  Ωστόσο η κυβέρνηση Σύριζα έκανε πίσω, έκλεισε στο συρτάρι τις προσπάθειες της Λιβανέζας δικηγόρου και αποφάσισε να ακολουθήσει τη διπλωματία. 


Πηγή : star.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου