Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Επίθεση Τουσκ και Γιούνκερ στον Ερντογάν για τα περί ολλανδικού «φασισμού»



«Η Ολλανδία είναι η Ευρώπη και σήμερα θέλω να πω ότι η Ευρώπη είναι η Ολλανδία, ένα μέρος ελευθερίας και δημοκρατίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν είναι η Ε.Ε. που γίνεται μέρος της Τουρκίας, η Τουρκία [θέλει να γίνει] μέλος της Ε.Ε., είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η ολλανδική κυβέρνηση είναι κατάλοιπο των Ναζί έδωσαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όποιος κατηγορεί τους Ολλανδούς για φασισμό είναι «πλήρως αποκομμένος από την πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Τουσκ ενώπιων της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. «Η Ολλανδία είναι η Ευρώπη και σήμερα θέλω να πω ότι η Ευρώπη είναι η Ολλανδία, ένα μέρος ελευθερίας και δημοκρατίας», προσέθεσε σημειώνοντας ότι όλοι οι εταίροι επιδεικνύουν αλληλεγγύη στην Ολλανδία.

Τα σχόλια Τουσκ ήλθαν υπό τη σκιά της σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Χάγη, που ξέσπασε αφότου η ολλανδική κυβέρνηση ακύρωσε προεκλογικές εμφανίσεις δύο τούρκων υπουργών στην πόλη του Ρότερνταμ.

«Ρότερνταμ, η πόλη του Έρασμου, καταστράφηκε βίαια από τους Ναζί και σήμερα έχει δήμαρχο γεννημένο στο Μαρόκο», είπε ο κ. Τουσκ. «Όποιος βλέπει φασισμό στο Ρότερνταμ είναι πλήρως αποκομμένος από την πραγματικότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην Ευρωβουλή και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες ποτέ δεν θα δεχτούν τη σύγκριση που κάνει η Τουρκία ανάμεσα στους Ναζί και την ολλανδική κυβέρνηση.

Δεν είναι η Ε.Ε. που γίνεται μέρος της Τουρκίας, η Τουρκία [θέλει να γίνει] μέλος της Ε.Ε., προσέθεσε αιχμηρά.

Πέραν της σύγκρισης με τους Ναζί, ο τούρκος πρόεδρος προκάλεσε εκ νέου την οργισμένη αντίδραση της Χάγης χθες Τρίτη, όταν άφησε αιχμές για το ρόλο της Ολλανδίας στη Σρεμπρένιτσα το 1995, όπου ολλανδοί κυανόκρανοι απέτυχαν να εμποδίσουν τη σφαγή 8.000 αμάχων.

Ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι έχει μάθει τους Ολλανδούς από τη Σρεμπρένιτσα και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί συμβουλές από ανθρώπους που έχουν «αίμα στα χέρια τους».

Για «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» έκανε λόγο ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.


Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου