Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Κυριάκος Μητσοτάκης : Η χώρα βρίσκεται σε κατήφορο και η κυβέρνηση πατάει γκάζι.


Εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας

Στην προηγούμενη συνεδρίασή μας, είχαμε διαπιστώσει πως η χώρα βρίσκεται σε κατήφορο. Φοβάμαι ότι, 3 εβδομάδες αργότερα, το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι στον κατήφορο αυτό η Κυβέρνηση πατάει γκάζι.

Αρχίζω από την δεύτερη αξιολόγηση. Το πυροτέχνημα της 20ης Φεβρουαρίου έσβησε. Η Κυβέρνηση πανηγύρισε για μια υποτιθέμενη συμφωνία που θα έφερνε τάχα «το τέλος της λιτότητας». Τέτοια συμφωνία ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει.

Ακόμα χειρότερα, όπως είχαμε πρώτοι επισημάνει: τα λεγόμενα «αντίμετρα» θα ισχύσουν μόνο αν υπερβούμε το πλεόνασμα 3,5%, κάτι που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε ανέφικτο. Συνεπώς, τα αντίμετρα και να ψηφιστούν, δεν θα εφαρμοστούν ποτέ.

Η Κυβέρνηση επιχειρεί να εξαπατήσει την κοινή γνώμη. Μόνο που κι αυτό ανέφικτο. Δεν μπορούν να κοροϊδέψουν ξανά τον ελληνικό λαό. Καθώς οι εξελίξεις - και μαζί τους η χώρα - τρέχουν στον κατήφορο, οι προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα χάνονται. Με οδυνηρό κόστος για όσους έχουν μείνει να δραστηριοποιούνται στην πραγματική οικονομία.

Τα σημάδια είναι απογοητευτικά όπου κι αν κοιτάξει κανείς: Η αγορά έχει πλήρως αποσταθεροποιηθεί. Μπήκαμε πάλι σε ύφεση, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το τελευταίο 5μηνο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 114.000.

Στο μεταξύ, το Δημόσιο έχει κηρύξει μια άτυπη στάση πληρωμών καθώς δεν εξοφλεί καμία υποχρέωσή του απέναντι σε ιδιώτες. Πρόκειται, βέβαια, για συνειδητή, πλην ανομολόγητη, επιλογή της Κυβέρνησης. Ενώ το φιάσκο με τις εισφορές του ΕΦΚΑ απειλεί με κατάρρευση το ασφαλιστικό. Η ανασφάλεια, δυστυχώς, ξαναγύρισε.



Το πρώτο δίμηνο του 2017 είχαμε εκροές καταθέσεων περίπου 4 δισεκατομμυρίων. Πολλές χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τις δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις. Τα κόκκινα δάνεια, αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Βυθίζουν σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ενώ τραυματίζουν το τραπεζικό σύστημα. Πώς θα σταθεί όρθιος ο τραπεζικός τομέας σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον; Πώς θα στηρίξει την ανάπτυξη και τις υγιείς επιχειρήσεις; Είναι κάτι που θα συζητήσουμε σήμερα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, από τον οποίο και θα ζητήσουμε αναλυτική ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν, καθώς και για τις ανησυχίες που εκφράζει δημοσίως τον τελευταίο καιρό.

Η οικονομία συνεχίζει να πληρώνει το κόστος της διακυβέρνησης Τσίπρα. Πληρώνει τις αυταπάτες και την ανικανότητα αυτών που με ψέματα πήραν την εξουσία, με ψέματα την ασκούν και με ψέματα προσπαθούν να κρατηθούν σε αυτήν.

Λυπάμαι ειλικρινά που το λέω, έχει ήδη προκληθεί τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία, η οποία πολύ δύσκολα θα αντιμετωπισθεί. Αλλά αν δεν κλείσει έστω και τώρα η αξιολόγηση, οδηγούμαστε σε τραγικό αδιέξοδο με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Διότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ένα πράγμα έκανε τη τελευταία διετία: Σκότωσε την ανάπτυξη. Υπονόμευσε το κλίμα εμπιστοσύνης. Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πεδίο για μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση που να κλείσει θετικά την δεύτερη αξιολόγηση. Και αυτά δεν τα λέμε εμείς. Χθες, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής έκανε τις ίδιες εκτιμήσεις. Ότι δεν πάμε καλά και ότι οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,7% το 2017 αποτελούν ήδη όνειρο απατηλό. Προειδοποιώντας παράλληλα γι’ αυτό που και εμείς λέμε τόσο καιρό. Πως αν η οικονομία δεν αποκτήσει μια αναπτυξιακή δυναμική, η χώρα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2018 και έτσι το 4ο μνημόνιο θα είναι μονόδρομος. Γι’ αυτό προειδοποιούμε εδώ και τόσους μήνες και αυτό θέλουμε να αποφύγουμε. Γι’ αυτό ζητάμε πολιτική αλλαγή το ταχύτερο, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε εγκαίρως όσα πρέπει για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Η Κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου. Και προσποιείται ότι τάχα διαπραγματεύεται σκληρά για τα εργασιακά και για τα ενεργειακά. Μιλάνε κάποιοι για εργασιακό Μεσαίωνα, αλλά ξεχνάνε – σκοπίμως - να πουν ότι Μεσαίωνας είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα με δική τους ευθύνη. Με τους χιλιάδες εργαζόμενους που μένουν κάθε μήνα στο δρόμο λόγω λουκέτων. Με τις θέσεις μερικής απασχόλησης να είναι περισσότερες από τις θέσεις πλήρους απασχόλησης που δημιουργήθηκαν. Με την ανασφάλεια και την αγωνία που έχουν περάσει σε κάθε επιχείρηση ή επαγγελματία, που εξοντώνονται από τα αλλεπάλληλα βάρη. Αυτές είναι οι εργασιακές σχέσεις με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Παριστάνουν ότι αγωνίζονται για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά για τις θέσεις εργασίας που χάνονται καθημερινά από τις επιχειρήσεις που κλείνουν, δεν ιδρώνει το αυτί τους. Δυστυχώς, οι κυβερνώντες βρίσκονται σε πολιτική αφασία. Εμφανίζονται, δια στόματος του κ. Τσίπρα μάλιστα, να υπερασπίζονται κάποιο ασαφές κοινοτικό κεκτημένο στα εργασιακά. Για να βγει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και να αδειάσει τον πρωθυπουργό, κάνοντάς του δημόσιο μάθημα ότι ενιαίο κοινοτικό κεκτημένο στα εργασιακά δεν υφίσταται. Πρόκειται για θέατρο σκιών που δεν βγάζει γέλιο. Ενώ είναι δυστυχώς πολύ αργά για δάκρυα.



Να έρθω τώρα στα ενεργειακά. Συμφώνησαν με την Τρόικα να περιοριστεί το μερίδιο της Δ.Ε.Η. από το 95% της  αγοράς, στο 50% μέχρι το 2020. Το έκαναν με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και το Δημόσιο. Είναι μια απόφαση που οδηγεί με βεβαιότητα σε κατάρρευση της Δ.Ε.Η. προς όφελος των ανταγωνιστών της. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερο ξεπούλημα από αυτό.  Η Δ.Ε.Η. έχει απωλέσει το 75% της χρηματιστηριακής αξίας. Η διάλυση της Δ.Ε.Η. με τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί συνιστά επικίνδυνη υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας.

Ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στ’ αλεύρι, αυτή είναι η διαπραγμάτευση επί διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Καταπίνουν αυτά που βλάπτουν την μεγάλη πλειονότητα των πολιτών και παριστάνουν ότι δίνουν μάχες για αυτά που αφορούν τις δικές τους ιδεοληψίες και, τελικά, τα δικά τους κολλήματα. Για να ικανοποιήσουν το στενό κομματικό τους ακροατήριο, πλήττουν τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών. Πρόκειται, δυστυχώς, για εικόνα πολιτικής παρακμής.

Και η κατάσταση δεν είναι επικίνδυνη μόνο στην οικονομία. Είναι επικίνδυνη η πίεση που δέχεται ο θεσμικός ιστός της ελληνικής Δημοκρατίας. Παρακολουθούμε εδώ και μήνες, την απόπειρα της Κυβέρνησης – αποτυχημένη ευτυχώς - να ελέγξει τα Μ.Μ.Ε. και να κάνει κάθε ανεξάρτητη φωνή να σωπάσει. Παρακολουθούμε επίσης τα αλλεπάλληλα και ενίοτε κωμικοτραγικά επεισόδια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκροτήσει ένα πλέγμα φιλοκυβερνητικών Μ.Μ.Ε. με στόχο τη συκοφάντηση των αντιπάλων της και φυσικά τον εκβιασμό όσων την ενοχλούν με τις απόψεις ή την παρουσία τους.

Παθολογίες - και μάλιστα σοβαρές - βλέπουμε και στη λειτουργία της διοίκησης. Βλέπουμε να γίνονται συνεχώς παράνομοι διορισμοί. Βλέπουμε αποφάσεις να καταπίπτουν ως αντισυνταγματικές.

Βλέπουμε επίσης παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε φτάσει στο σημείο οι ίδιοι οι δικαστές να καταγγέλλουν απόπειρες ελέγχου της Δικαιοσύνης. Επισημαίνω την χθεσινή, πολλοστή, ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όπου εκφράζεται για μία ακόμα φορά «η έντονη ανησυχία της για το καθημερινό πλέον φαινόμενο της απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών  λειτουργών με τη δημόσια στοχοποίησή τους».  Στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλονται αθέμιτες πιέσεις προς Δικαστές μέσω μιας δημοσιογραφίας που υπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα. Αυτή δεν είναι εικόνα ευρωπαϊκής χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει, από ιδρύσεώς της, συνδεθεί με το δημοκρατικό κεκτημένο στη χώρα μας. Δεν θα αφήσουμε λοιπόν το καθεστώς του ΣΥΡΙΖΑ να δηλητηριάσει τη λειτουργία των θεσμών. Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε τους θεσμούς. Και μπορούμε να το κάνουμε. Η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο του απλού πολίτη. Αν καταρρεύσει η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, καταρρέουν όλα. Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική καμένης γης. Στο δημόσιο διάλογο και στην ενημέρωση, στη Δικαιοσύνη και τα θεσμικά, στην οικονομία – υπηρετεί ένα οργανωμένο σχέδιο ακρότητας και διχασμού. Προς τι; Η Δημοκρατία δεν ακυρώνεται στον πυρήνα της. Οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως κάθαρση. Λαός και Ιστορία δεν θα δείξουν καμία επιείκεια απέναντι στην χειρότερη Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης.

Απευθύνομαι σε εσάς και σας θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μια ήρεμη δύναμη που εγγυήθηκε την ασφαλή διέλευση της χώρας μέσα από νερά ταραγμένα και εποχές τρικυμίας. Που επιχείρησε και πέτυχε την πολιτική σύνθεση. Το έχουμε κάνει και θα το ξανακάνουμε. Στην προσπάθειά της να αποφύγει τις εκλογές ή έστω για να περιορίσει την ήττα της, η Κυβέρνηση θα διαπράξει ατοπήματα. Τα διαπράττει ήδη. Εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε ως εγγυητές της δημοκρατικής ομαλότητας.

Η Ευρώπη παραμένει η σταθερή πυξίδα μας. Η θεσμική ακεραιότητα είναι η σταθερή αναφορά μας. Βλέπουμε τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα, αλλά δεν μας τρομάζουν. Ξέρουμε πώς να τους αντιμετωπίσουμε. Έχουμε σχέδιο, έχουμε αυτοπεποίθηση. Θα κάνουμε τα πάντα για να ξαναβρεί ο λαός μας την αισιοδοξία του και να μπορέσει να ξαναδείξει το δυναμισμό και τη δημιουργικότητά του. Έχουμε πετύχει πολλά σαν χώρα. Μπορούμε να ξανακερδίσουμε αυτό που έχει χαθεί. Η φάση αυτή της παρακμής θα τελειώσει. Η χώρα θα φύγει και πάλι μπροστά.

Επανεκκίνηση. Αυτό ζητούν οι πολίτες. Το βλέπω κάθε φορά που κινούμαι ανάμεσά τους, γιατί δεν σταματώ να κινούμαι μέσα στην κοινωνία. Και το ίδιο σας ζητώ να συνεχίσετε να κάνετε κι εσείς. Σας ζητώ να είστε σε διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση. Να είσαστε  σκληροί να είσαστε αμείλικτοι με την Κυβέρνηση, ασκώντας τα αντιπολιτευτικά σας καθήκοντα. Να είστε όμως αυστηροί και με τους εαυτούς σας, σεβόμενοι το δημοκρατικό κεκτημένο που εμείς οικοδομήσαμε. Να θυμάστε τι είναι η παράταξή μας και τί εκπροσωπεί. Αλλά και τι περιμένει ο κόσμος από μας.

Θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, θα πούμε αλήθειες, θα κοιτάξουμε τους πολίτες με ειλικρίνεια και θα προχωρήσουμε με γνώμονα το συμφέρον των πολλών και το συμφέρον της πατρίδας. Η Ελλάδα δεν περιμένει. Το μέλλον δεν περιμένει. Είμαστε εδώ «για να το δημιουργήσουμε».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου