Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Πρόεδρος Αρχής Διασφάλισης Επικοινωνιών: Είμαστε εκτεθειμένοι σε τηλεφωνικές υποκλοπές



Αν ήθελα να μεταφέρω κάτι σημαντικό, θα το έκανα μόνο με χειρόγραφο σε χαρτί, είπε ο επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ζαμπίρας

Πλήρως εκτεθειμένες σε υποκλοπές είναι οι τηλεφωνικές συνομιλίες σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ζαμπίρα.

Καταθέτοντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αφορμή τις καταγγελίες του ΚΚΕ για παραβίαση του τηλεφωνικού του κέντρου ο κ. Ζαμπίρας παραδέχθηκε σε ερώτηση του κ. Σπύρου Λυκούδη ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει περιορίσει σημαντικά την προστασία του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών. 

Σε ερώτηση δε, κοινοβουλευτικών συντακτών για το αν υπάρχουν εγγυήσεις ασφάλειας των ιδιωτικών τηλεφωνικών συνομιλιών είπε πως «δεν είμαστε πλήρως διασφαλισμένοι, Είμαστε εκτεθειμένοι», παραπέμποντας στις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις των τηλεφώνων Ευρωπαίων ηγετών όπως της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ. Τόνισε μάλιστα πως αν ο ίδιος ήθελε να μεταφέρει κάτι σημαντικό δεν θα το έκανε τηλεφωνικά «ούτε καν προφορικά δια ζώσης, αλλά γραπτώς. Όχι με sms αλλά με χειρόγραφο σε χαρτί».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ υπογράμμισε πως λόγω έλλειψης προσωπικού έχουν ελαττωθεί στο ελάχιστο οι έλεγχοι σε ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική και ΓΑΔΑ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι συγκεκριμένες κρατικές υπηρεσίες διενεργούν καταχρηστικές παρακολουθήσεις. 

Παράλληλα, όσο εύκολες είναι οι υποκλοπές των τηλεφωνικών επικοινωνιών τόσο δύσκολος φαίνεται να είναι ο εντοπισμός των «κοριών». Είναι ενδεικτικό ότι αναφορικά με την σοβαρή καταγγελία του ΚΚΕ για την παραβίαση του τηλεφωνικού του κέντρου ο κ. Χρήστο Ζαμπίρα είπε ότι τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η Αρχή δεν οδηγούν – για την ώρα – σε κανένα συμπέρασμα ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής εισαγγελική εντολή για άρση του απορρήτου ώστε να βρεθεί το πραγματικό νούμερο πίσω από την ένδειξη «απόκρυψη» που έκανε τις κλήσεις προς τα τηλεφωνικά κέντρα των πολιτικών κομμάτων. 

«Δεν έχουμε πολλά να πούμε προς το παρόν. Ενημερωθήκαμε για την καταγγελία και προσωπικά επικοινώνησα με τον κ. Παφίλη για να μάθω τι έχει γίνει. Τεχνικοί του ΚΚΕ επικοινώνησαν με τους δικούς μας για να δούμε τι θα γίνει. Την Παρασκευή συστήσαμε διευρυμένη ομάδα ελέγχου και ο έλεγχος ξεκίνησε την ίδια ημέρα από τα γραφεία του ΚΚΕ.  Η επιτροπή συνεχίζει τους ελέγχους στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Ειναι νωρίς ακόμα για να πούμε για να πούμε ότι καταλήξαμε σε συμπεράσματα» είπε χαρακτηριστικά. 
Αναφορικά δε με την ανακοίνωση του ΟΤΕ που υποστηρίζει ότι δεν εντόπισε οποιοδήποτε πρόβλημα, είπε «Οι πληροφορίες μας ήταν ότι αρχικά ο ΟΤΕ το αντιμετώπιζε ως βλάβη. Ο ΟΤΕ έκανε έρευνα για βλάβη» και πρόσθεσε πως «εμείς κάνουμε την δική μας έρευνα ανεξάρτητα από όσα αναφέρει ο ΟΤΕ».


Θανάσης Παφίλης: Υπάρχει «τρίτο» κέντρο

Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) περιέγραψε τα πραγματικά περιστατικά λέγοντας «το τελευταίο διάστημα υπήρξαν προβλήματα στο τηλεφωνικό κέντρο στον Περισσό. Κάποιος καλούσε με απόκρυψη και όταν απαντούσαμε στο ακουστικό ακούγαμε να απαντά ταυτόχρονα το κέντρο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού. Υπήρξε συνακρόαση. Θεωρήσαμε σκόπιμο να ενημερώσουμε αρχικά τον ΟΤΕ για βλάβη. Όμως το πρόβλημα συνεχίστηκε με αποτέλεσμα να ενημερώσουμε τους εκπροσώπους των κομμάτων ώστε να κάνουν έλεγχο στα δικά τους κέντρα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ζήτησε να γίνει άρση του απορρήτου ώστε να αποκαλυφθεί το νούμερο που καλούσε στον Περισσό εξηγώντας ότι «δεν είναι κάποιος τυχαίος αυτός που έχει αυτές τις τεχνικές ικανότητες. Θεωρούμε ότι υπάρχει 3ο κέντρο».

Ο Ηλίας Κασιδιάρης (Χ.Α.) επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι «κάθε εταιρεία έχει την υπηρεσία συγχώνευσης κλήσης. Κάποιος πιτσιρικάς της 5ης Δημοτικού τους έκανε φάρσα. Θα σας το αποδείξω τώρα με το κινητό μου» για να καλέσει εκείνη την ώρα το τηλεφωνικό κέντρο της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ ταυτόχρονα από το κινητό του και να βάλει τις τηλεφωνήτριες να συνομιλήσουν.

Ωστόσο, ο κ. Παφίλης εξήγησε ότι η «καλωδίωση» δεν αφορούσε μόνο τα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ αλλά το πρόβλημα εντοπίστηκε σε δεκάδες γραφεία του κόμματος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επαρχεία. Ο ίδιος δε συμπλήρωσε «Μαθαίνω σήμερα και πως στο τηλεφωνικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα». 



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου