Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Ο Ομπάμα αποχαιρέτησε την Ε.Ε.



Το τελευταίο ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη με την ιδιότητα του προέδρου ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι, με την αναχώρησή του από το Βερολίνο. Στη γερμανική πρωτεύουσα, ο Ομπάμα συναντήθηκε με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Στο στρογγυλό τραπέζι γύρω από το οποίο κάθισαν οι ηγέτες, ο Αμερικανός πρόεδρος έλαβε θέση ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντσι. Επρόκειτο άραγε για συμβολική απόπειρα διαμεσολάβησης ανάμεσα σε δύο στενούς συμμάχους που διαφωνούν για την πορεία της Ευρωζώνης; Είναι η αμερικανική συγκολλητική ισχύς ικανή να εγγυηθεί την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως συνέβαλε στη δημιουργία της; Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη δεν έχει την παραμικρή ένδειξη αν συζητήθηκαν τα ζητήματα αυτά, πολύ δε περισσότερο τι μπορεί να αποφασίστηκε. Ως εκ τούτου, αρκείται στην προχθεσινή δήλωση του Αμερικανού προέδρου σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι ένα από τα σπουδαία πολιτικά και οικονομικά επιτεύγματα του κόσμου».

Αυτό που κατέστη σαφές είναι ότι η Δύση εξακολουθεί να προσδιορίζεται με τη βοήθεια του ρωσικού αντίπαλου δέους. «Oι ηγέτες συμφώνησαν ομόφωνα στη συνεχιζόμενη ανάγκη να εκπληρώσει η Ρωσία πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του Μινσκ και στο ότι πρέπει να παραμείνουν οι σχετιζόμενες με την Ουκρανία κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, μέχρις ότου συμβεί αυτό», ανέφερε το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις απώλειες ζωών εξαιτίας των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, αλλά, όπως διευκρίνισε η Αγκελα Μέρκελ, δεν υπήρξε συζήτηση για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία σε σχέση με τους βομβαρδισμούς αυτούς.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τους ομολόγους του για την εκστρατεία απελευθέρωσης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές, ενώ ενεθάρρυνε την ανταλλαγή πληροφοριών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Δημοκρατικές αξίες

Οι απορίες των Ευρωπαίων σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του διαδόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, απαντήθηκαν με δηλώσεις περί δημοκρατικών αξιών. «Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμη και σε μια στιγμή μεγάλων αλλαγών, οι δημοκρατικές αξίες έχουν κάνει περισσότερα για την ελευθερία και την πρόοδο απ’ ό,τι οποιοδήποτε άλλο σύστημα στην ιστορία και θα εξακολουθούν να το πράττουν στο μέλλον», σημείωσε το ανακοινωθέν.

Το μεσημέρι, ο Μπαράκ Ομπάμα αναχώρησε για τη Λίμα του Περού, όπου επρόκειτο να παρευρεθεί σε σύνοδο κορυφής Ασιατών ηγετών και να συζητήσει, στα περιθώρια της συνόδου, με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.




Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου