Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Αϊτή: Πλησιάζουν τους 900 οι νεκροί από τον τυφώνα Μάθιου – 13 από τη χολέρα



Μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα, έρχονται οι επιδημίες

«Οι χειρότερες επιπτώσεις από τον φονικό τυφώνα Μάθιου είναι πιθανό να μην έχουν έρθει ακόμα κυρίως με τη μορφή πλημμυρών» λένε οι αρχές, προειδοποιώντας εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες να λάβουν τα μέτρα τους. 

Αν και ο «Μάθιου» υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, ο κατάλογος με τους νεκρούς που άφησε πίσω του είναι τραγικός. Σχεδόν 900 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αϊτή από το «χτύπημα» του ακραίου καιρικού φαινομένου. 

Τα πράγματα όμως φαίνεται ότι είναι χειρότερα καθώς οι αρχές εκφράζουν φόβους για βαρύτερο απολογισμό θυμάτων, αφού δεν υπάρχουν πληροφορίες από περιοχές που παραμένουν αποκλεισμένες.

Στο νησί της Καραϊβικής που είναι αντιμέτωπο με ανθρωπιστική κρίση, ο «Μάθιου» άφησε πίσω του σκηνές ερήμωσης. Στέγες ξεριζωμένες, δρόμοι πλημμυρισμένοι, δένδρα σπασμένα πάνω σε πρόχειρες κατοικίες στην ευάλωτη αυτή χώρα στις κλιματικές αλλαγές.

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια με είδη πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Care-France: «πολλοί κάτοικοι έχασαν τα πάντα. Δεν έχουν τίποτε εκτός από τα ρούχα που φορούν». Δεκάδες χιλιάδες είναι αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Την ίδια ώρα στην περιοχή «χτυπά» και η χολέρα που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον δεκατρείς ανθρώπους. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δε ανησυχούν για εξάπλωση της επιδημίας. Ο δρ. Ντόναλντ Φρανσουά, επικεφαλής του προγράμματος του υπουργείου Υγείας της Αϊτής για την αντιμετώπιση της χολέρας δήλωσε ότι 62 άνθρωποι νοσούν.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου