Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Θεολόγοι: Παραιτηθείτε, κ. Φίλη




Ζητούν από τον Τσίπρα να αποσύρει τα νέα προγράμματα θρησκευτικών

Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη ζητεί η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) με αφορμή τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών. Ζητεί από τον Πρωθυπουργό να αποσύρει τη διάταξη και καταγγέλλει τον σύμβουλο του υπουργού κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου, τον οποίο κατονομάζει ως «εμπνευστή και συντονιστή των νέων αυτών Προγραμμάτων, ως υπεύθυνο ηθικό αυτουργό για όλες αυτές τις εξελίξεις».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ της ΠΕΘ επισημαίνει ότι «συμφωνεί απόλυτα με τις δηλώσεις (20.9.2016) του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ότι τα νέα προγράμματα σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών (ΦΕΚ υπ' αριθ. 143575/Δ2 ΥΑ 13.09.2016), που βεβιασμένα επιβάλλει στα σχολεία ο υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης, "είναι απαράδεκτα, είναι επικίνδυνα, είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία, γενικότερα στην κοινωνία μας, και ρήξη μέσα στην Εκκλησία στις σχέσεις με την πολιτεία"».

Χαρακτηρίζει τα προγράμματα αυτά «πνευματοκτόνα» και εκθέτει τρεις λόγους: Κατ' αρχάς τα θεωρεί «αντισυνταγματικά, διότι δεν αναπτύσσουν την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση των μαθητών» - και μάλιστα επικρίνει γι' αυτό τον κ. Φίλη και τους περί αυτόν υπεύθυνους θεολόγοι του ΙΕΠ και του Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός».

Ως δεύτερος λόγος εμφανίζεται το ότι είναι «αντιπαιδαγωγικά», διότι η ύλη δεν ανταποκρίνεται στο πνευματικό επίπεδο των μαθητών, ενώ προκαλείται και «θρησκευτική σύγχυση».

Παράλληλα κρίνονται «αντορθόδοξα», σημειώνοντας η ΠΕΘ ότι «έχουν αφαιρεθεί, εσκεμμένα, από τη διδακτέα ύλη τα βασικότερα θέματα διδασκαλίας της ορθόδοξης πίστης», ενώ υπάρχει «παράλληλη απλή παράθεση σε βάρος πάντα, της ορθόδοξης πίστης, θεμάτων και στοιχείων, που αφορούν στην Ορθοδοξία, στις χριστιανικές ομολογίες και στις θρησκείες».

Η ΠΕΘ σημειώνει ότι, σύμφωνα με έγκυρες γνωμοδοτήσεις, έγκριτων νομικών, ως υπάλληλοι του κράτους «έχουν καθήκον άμα δε και δικαίωμα να τηρούν το Σύνταγμα και να μην εφαρμόζουν προδήλως (ολοφάνερα) αντισυνταγματικές και παράνομες αποφάσεις της διοίκησης».

Καταλήγοντας, η Ένωση των θεολόγων καλεί «τον ορθόδοξο χριστιανικό λαό να αφυπνιστεί και να αντιδράσει δυναμικά έναντι όλων αυτών που επιβουλεύονται την ορθόδοξη πνευματική καλλιέργεια και ανάπτυξη των βαπτισμένων παιδιών του, αντιστεκόμενος έτσι, στο σχέδιο της πνευματικής τους γενοκτονίας και της ένταξή τους, σε μια μελλοντική εκκοσμικευμένη και ομογενοποιημένη πανθρησκεία».



Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου