Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ασθενείς με αρύθμιστο διαβήτη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα απώλειας μνήμης



Ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με μή ελεγχόμενο διαβήτη πιθανόν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την μνήμη τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα 4 τέστ μνήμης που είχαν διεξαχθεί μεταξύ του 2006 και του 2012 ανάμεσα σε 3.469 ηλικιωμένους χωρίς διαβήτη και 950 που δεν έπαιρναν σωστά ή καθόλου την φαρμακευτική τους αγωγή. Διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη φθορά στην λειτουργία της μνήμης τους ήταν όσοι είχαν διαβήτη και μάλιστα με ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οι οποίοι και παρουσίασαν τις χειρότερες επιδόσεις.

Επιπλέον, τους υπέβαλλαν σε εργαστηριακές αναλύσεις για να εξετάσουν τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο αίμα τους. Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτελεί απόδειξη του πόσο καλά ρυθμισμένος είναι ο διαβήτης στους ασθενείς.  Οι εθελοντές λοιπόν που είχαν υψηλές τιμές, είχαν πολύ χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης, τόσο στην αρχή της μελέτης, όσο και στους επανέλεγχους που ακολούθησαν μέχρι την ολοκλήρωσή της, μετά από 6 χρόνια. 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα αυξημένα επίπεδα του σακχάρου καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα που μεταδίδουν μηνύματα στον ιππόκαμπο, ο οποίος παίζει ρόλο στην λειτουργία της μνήμης.


Πηγή : liberal.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου